Google překladač: English Deutsch

StreamTech.tv

streamtech tv-logo

Geografické systémy Autodesku šetří náklady v ČEZu

Čtvrtek, 08 Listopad 2012 18:45

Tags: AutoCAD | Autodesk | CAD Studio | ČEZ | GIS | Infrastructure Map Server | Map 3D

Autodesk-CEZ-I-1245Autodesk oznámil, že divize Výroba skupiny ČEZ úspěšně využívá řešení AutoCAD Map 3D a Autodesk Infrastructure Map Server. Aplikace implementovaná firmou CAD Studio, partnerem společnosti Autodesk, pomáhá společnosti ČEZ urychlovat procesy spojené se správou a údržbou majetku a významně ušetřit náklady. V současné době využívá ČEZ produkt AutoCAD Map 3D a Autodesk Infrastructure Map Server (dříve „Autodesk Topobase“ a „MapGuide Enterprise“), který poskytuje přímý přístup k datům potřebným pro plánování, návrh a správu veškeré infrastruktury.

Umožňuje snáze vytvářet, spravovat a analyzovat data návrhů, GIS a majetku. Protože je aplikace Map 3D postavena na technologii AutoCAD, mohou organizace při tvorbě, úpravách a údržbě geoprostorových dat naplno využívat zkušenosti pracovníků s aplikací AutoCAD.

„V natolik dynamickém období naší společnosti, kdy probíhala celá řada majetkových transakcí, prodejů a nákupů majetku (budov, areálů atd.), se nepropojenost GIS informací s ostatními informačními systémy ukazovala jako velmi limitující,“ řekl Stanislav Klimenda z útvaru rozvoje systémů řízení elektráren ve společnosti ČEZ. „Informace se musely porovnávat zdlouhavě a manuálně, celý proces byl značně zatížen chybovostí a bylo velmi obtížné jej koordinovat.“
Autodesk-CEZ-II-1245
Společnost ČEZ proto zvolila řešení Autodesk – jedním z důvodů byla otevřenost systému a fakt, že pro řadu činností byl využíván software AutoCAD LT. Přechod na systém GIS společnosti Autodesk byl pro většinu uživatelů proto velmi jednoduchý. Řešení Autodesk Map 3D a Autodesk Infrastructure Map Server ve společnosti ČEZ pracuje nad databází Oracle Enterprise.
Z pohledu využívání systému byla jedním z největších posunů integrace grafických informací se systémy Passport (údržba majetku) a SAP (správa majetku). Dříve by například nebylo možné realizovat některé přípravné práce v oblasti prodeje majetku a přípravy územně plánovacích podkladů tak rychle.
Autodesk-CEZ-V-1245
„Celkově přinesla implementace systému na platformě Autodesk několikanásobnou úsporu času a pracovní síly – nyní jsou požadovaná data dostupná rychleji a s nižším personálním úsilím. Z finančního pohledu podnik ušetřil na nákladech spojených s různými projekty až desítky milionů korun – samotná implementace systému se zaplatila během jednoho roku,“ dodal Stanislav Klimenda.

„Řešení na platformě Autodesk poskytuje i řadu technologických výhod,“ řekl David Blažek ze společnosti Autodesk. „Díky své otevřenosti a účinným administračním nástrojům je systém spravován plně v režii firmy ČEZ, která se tak zbavila jiné firmy tolik sužující a často finančně nákladné závislosti na postimplementační podpoře dodavatele. Schopností administrovat a rozvíjet řešení vlastními silami spoří ČEZ čas i náklady. Vlastnictví datového modelu a možnost jeho úprav standardně dodávanými administračními nástroji pak dává firmě ČEZ příležitost dále rozvíjet systém v souladu s rozvojem společnosti a jejích potřeb.“

Mohlo by vás zajímat: