Google překladač: English Deutsch

StreamTech.tv

streamtech tv-logo

Kreslení a modelování ve 3D na stole bez PC a softwaru

Středa, 20 Únor 2013 17:16

Tags: 3D Kreslení | 3D Modelování | ABS | Design | PLA | Plasty

Vyvoj 3Doodler-1308Pokud jste kutilové, asi znáte nejrůznější modely lepicích pistolí a nejspíš jste ji už i mnohokrát využili. A možná vás také napadlo, že by se z roztaveného lepidla daly vytvářet i nějaké, byť nedokonalé, objekty pro opravu rozbitých výrobků. Jak ukazuje zpráva, kterou zveřejnil web KickStarter, právě na tomto principu je založeno kreslicí 3D pero 3Doodler. Místo lepidla používá plastový materiál ABS, běžně používaný v mnoha 3D tiskárnách. Do pera připomínajícího tvarem doutník s délkou 18 cm a průměrem 2,4 cm je zezadu přiváděn tento materiál ve formě „struny“ o průměru 3 milimetry.

Při kreslení se vysunuje z pera vyhřívaný plast, který se rychle ochlazuje a tuhne do silné stabilní struktury. Záleží na kreativitě a zkušenosti uživatele, jak dokáže 3Doodler využít. Většina lidí je schopna okamžitě vytvářet objekty v rovině stolu a po několika hodinách praxe umí „kreslit“ i mnohem složitější objekty. Jak je vidět z doprovodných obrázků, je možné toto 3D pero použít k mnoha účelům. Od vytváření základních 3D tvarů a modelů, přes tvorbu přívěsků, ozdob, dekorativního umění, personalizaci každodenně používaných předmětů (autoři originálního článku zmiňují pouzdra iPhonů, notebooků, apod.) až po malé opravy rozbitých plastových předmětů či stavění složitých 3D modelů.
3Doodler vytvory-1308

Již nyní existují šablony, podle kterých je možné vytvářet různé díly a z nich pak sestavovat složité 3 modely, příkladem může být model Eiffelovy věže. Počítá se s tím, že kolem webu the3Doodler.com vznikne rozsáhlá komunita uživatelů, kteří budou přispívat vzorníky sestav, které bude snadné odesílat e-mailem a sdílet je s přáteli.
3Doodler Eiffel tower-1308

Již nyní jsou propagátoři 3Doodleru ve spojení s umělci, kteří vytváří svoje předměty z drátu, a pro které může být použití plastu novou uměleckou výzvou. Tito umělci navíc slíbili dodat limitovanou edici jimi navržených předmětů, které budou přikládány k prvním objednávkám pera 3Doodler. Každý, kdo si toto pero objedná, dostane také exkluzivní šablonu od umělkyně jménem Nakisha.
dratene umeni Nakisha

Pero 3Doodler není hračka pro děti (je doporučeno pro děti od 12 let). Zatímco vytlačovaný plast z 3Doodleru je po opuštění pera bezpečný na dotyk, pero samotné má kovový hrot, který může dosahovat teploty 270° C. Kvůli bezpečnosti vytvořili tvůrci sérii videí, kde vysvětlují, jak pero používat při různých technikách a nezbytných bezpečnostních opatřeních.
3Doodler-posledni model

Jak už bylo uvedeno výše, délka pera je 18 cm a v nejsilnějším místě má průměr 2,4 cm, hmotnost je kolem 200 gramů. Pero je napájeno ze sítě 110 nebo 240 V pomocí adaptéru. Pro pero se jako „inkoust“ používá jeden z nejčastějších plastů v okolí – ABS, nebo také PLA, což je tzv. bioplast vyrobený z kukuřice, biologicky odbouratelný a s nižší teplotou tavení. S 3Doodlerem budou dodávány tyto plasty na kilogramových cívkách za cenu od 30 do 50 dolarů, podle dodavatele. Na každé takové cívce je přibližně až 950 cm plastové struny, ze které vznikne kolem 1200 metrů stopy pera.
3Doodler plasty-1308

Pero 3Doodler fyzicky vzniklo v bostonském Artisans Asylum, jehož zakladatelem a prezidentem je Gui Cavalcanti, inženýr přes robotiku, který vystudoval Olin College of Engineering a poté pracoval ve společnosti Boston Dynamics.
Pete & Max vynalezci 3Doodler
Pete a Max - vynálezci pera 3Doodler


Mohlo by vás zajímat: