Google překladač: English Deutsch

StreamTech.tv

streamtech tv-logo

Zvítězí v Soči americký čtyřbob navržený v SolidWorks?

Čtvrtek, 20 Únor 2014 09:35

Tags: 3DEXPERIENCE | Čtyřbob | Dassault | Night Train | SolidWorks | SWW 2014 | Systèmes | ZOH

bobsled-1408Projet sáňkařskou dráhou co nejrychleji je pečlivě pěstovaným uměním pohotově reagovat na situaci a dokonale ovládat do detailů vyladěný bob. Český čtyřbob v čele s pilotem Janem Vrbou bude v sobotu 22. února pokračovat v nadšenecké štafetě českých bobistů, kteří v novodobé historii České republiky, přes nedostatek zázemí, ještě nevynechali ani jednu zimní Olympiádu. Poměří přitom síly mimo jiné i s favority závodu, americkým týmem v bobu Night Train 2. Vítězové z her ve Vancouveru (jako první Američané po 62 letech), se při jeho konstrukci spoléhali na software SolidWorks na platformě 3DExperience od společnosti Dassault Systèmes.

Bob běžně dosahuje rychlosti přes 130 km/h a bobová a sáňkařská dráha Sanki v Soči (Krasnaja Poljana) je podle mnohých závodníků hodně náročná, má tři složité úseky stoupání a zatáček. Design bobu proto vyžadoval přesnou konstrukci.
SolidWorks umožnil už na monitoru konstruktérům experimentovat s váhou a jejím vlivem na řízení bobu. Klíčem k vítězství je totiž i nepatrný zásah do designu, který rozhoduje o setinách vteřin. Konečně ty oddělují medailisty od těch ostatních.
Čtyřbob měli možnost „naživo“ vidět účastníci letošní konference SolidWorks World v San Diegu. A zájem o něj byl obrovský.
4bob usa vizualizace-1408
bobsled night train 4bob vetrny tunel-1408
4bob vetrny tunel-2-1408
Night Train PP SWW2014
Night Train PP SWW2014-2
Night Train PP SWW2014-3

A jak to dopadlo?
Steve Holcomb a posádka bobu USA-1, do které patřili Chris Fogt, Curt Tomasevicz a Steve Langtona, skončila v závěrečných závodech čtyřbobů ZOH v Soči na třetím místě s celkovým časem 3:40,99, který zůstal o 0,39 sekundy za prvním místem ruského čtyřbobu (Zubkov, Něgodajlo, Truněnkov, Vojevoda) a 0,30 sekundy za druhým místem lotyšského čtyřbobu (Melbardis, Dreiškens, Vilkaste, Strenga).
Posadka bobu USA-1

(Foto Natacha Pisarenko/Associated Press)


Mohlo by vás zajímat: