Google překladač: English Deutsch

StreamTech.tv

streamtech tv-logo

Render pro SketchUp

Čtvrtek, 14 Srpen 2014 08:35

Tags: CAD | Kerkythea | Kurzy | Nicom | Rendering | SketchUp | Vzdělávání

nicom-1433Profesionální výstup z nejpopulárnějšího 3D skicáře
Potřebuje-li někdo rychle a efektivně prezentovat své návrhy ve 3D, s velkou pravděpodobností sáhne právě po SketchUpu. Díky svojí srozumitelnému a jednoduchému ovládání tak není problém vytvořit i složitější modely během pár hodin. Ale i SketchUp má své hranice a proto pokud potřebujete profesionálně vypadající fotorealistický výstup, render, je nezbytné buď nainstalovat některý z mnoha rozšíření, anebo poslat svůj model do komplexnějšího 3D programu.

Renderovacích programů pro SketchUp je celá řada, od těch, které jsou zdarma až po ty profesionální, za které je potřeba si trošku připlatit. Ty nejzásadnější jsme podrobili testu, abychom zjistily, co uživateli přináší. Nikdo nechce platit, když nemusí a proto je test seřazen od nejlevnějších, až po ty nejdražší.

Rendery pro SketchUp

Kerkythea
Jeden z mála programů, které jsou skutečně zdarma, a při tom s nimi dokážete divy. Kerkythea je technicky vzato samostatný program. Přímo v prostředí SketchUpu je pouze pár světel a exportér do samotného programu Kerkythea, kde už se odehrává všechno ostatní včetně renderu. K dispozici je tak vlastní komplexní editor materiálů i široká škála nastavení osvětlování včetně nepřímých světel a HDRi osvětlení. To všechno dělá z Kerkytehi skutečně silný nástroj.
www.kerkythea.net/cms/

Brighter 3d
Naprostá implementace do prostředí SketchUpu, díky které je tento renderer velice snadný k používání. K dispozici je i široká knihovna vlastních materiálů a také editor materiálů. Zkušební verze není časově omezená, ale každý obrázek si nese potisk a má omezené rozlišení. Avšak verze Pro stojí pouhých 36 $ což dělá cca 800 Kč. Za výsledky, které dostanete je to víc jak přijatelná cena.
www.brighter3d.com/

Maxwell render
Plně integrovaný fotorealistický, jednoduchý a efektivní renderer za velice přijatelných 75$. Je to jeden z velkých favoritů této skupiny, v poměru cena / výkon. Samozřejmostí je vlastní knihovna materiálů i pokročilý editor.
www.maxwellrender.com/products/maxwell_for_sketchup

Twilight render
S upířími filmy sice nemá společného nic než název, ale za to má nespočet skvělých funkcí. Počínaje sledováním odražených paprsků světla (ray tracing), přes osvětlování prostředí pomocí slunce a oblohy až po široké spektrum materiálů. Twilight je dobrá volba, ovšem za malinko vyšší cenu 99 $.
www.twilightrender.com/

Další porovnávané rendery jsou v následující tabulce, kde jsou uvedeny i odkazy na zdrojové stránky:

 Light Up  www.light-up.co.uk/
 Render in  www.renderin.com/
 ArielVision  www.renderplus.com/wp2/arielvision/
 Caravaggio  www.caravaggio3d.com/
 SU Podium  suplugins.com/
 Raylectron  raylectron.com/
 Shaderlight  www.artvps.com/
 Thea render  thearender.com/cms/
 Render Lights  www.renderlights.com/
 Irender nXt  www.renderplus.com/wp2/
 Indigo render  www.indigorenderer.com/
 Lumen rt  www.lumenrt.com/

V-ray
S jídlem roste chuť, a proto pokud chcete něco opravdu parádního, tak je to V-ray. Cena je sice vysoká, ale výsledky famózní. Stačí se jen porozhlédnout po Hollywoodských filmech a můžete si být jisti, že V-ray figuruje ve spoustě z nich. Samozřejmě, že filmy se nedělají ve SketchUpu, ale technologie je to stejná. V-ray má širokou základnu uživatelů a tím pádem velké knihovny materiálů.
www.chaosgroup.com/en/2/vrayforsketchup.html

Stručný přehled

Renderer Integrace do SU Vlastní materiály Vlastní světla Cena
Kerkythea Částečně Editor a knihovna Ano Zdarma
Brighter 3d Plně Ano Ano 36 $ / Zdarma
Maxwell render Plně Ano Ano 75 € / Zdarma
Twilight render Pouze export Ano Ano 99 $
Light Up Plně Ne   140 €
Render in Plně     160 $
ArielVision       175 $
Caravaggio Plně Editor   195 €
SU Podium       198 $
Raylectron       199,95 $
Shaderlight       299 $
Thea render Plně Ano Ano 320 $
Render Lights       399 €
Irender nXt       499 $
Indigo render Pouze export     595 €
Lumen rt       795 $
V-ray       800 $

Závěr
Jak je vidět, možností je celá škála a každý si tak najde to své. Podle funkcí a ceny si snadno dáte dohromady, který render je právě pro vás ten nejvhodnější. I my máme své favority napříč celým spektrem. Pokud by šlo o to nej tak je to nepochybně V-ray, ale taky je nejdražší. Ve střední části žebříčku je skvělý render Thea a v nižších cenových kategoriích bychom sáhli jednoznačně po Maxwell renderu. Naším absolutním vítězem je však Kerkythea, která s trochou úsilí podává perfektní výsledky a co je hlavní – je zcela zdarma.

nicom-1433b

Na základě hlubšího prověření jednotlivých renderů nyní nabízíme pokročilý kurz Trimble SketchUp, jehož podstatnou částí jsou vizualizace a rendering právě v našem favorizovaném programu Kerkythea. Těšíme se na vás ve školicím středisku NICOM.

Lektoři CAD týmu společnosti NICOM,

Michal Spielmann a Ondřej Hudeček


Mohlo by vás zajímat: