Google překladač: English Deutsch

StreamTech.tv

streamtech tv-logo

Mapy.cz nabídnou mapy světa a další inovace

Úterý, 14 Duben 2015 22:53

Tags: GIS | GPS | Mapy světa | Mapy.cz | OpenStreetMap | Panorama 3D | TopGis

manhattan mapycz-1516Od 15. dubna si může široká veřejnost vyzkoušet zásadní novinky, které Mapy.cz chystají pro své uživatele na rok 2015. V beta verzi si návštěvníci mapového portálu mohou osahat nové mapy světa, které jsou postaveny na datech OpenStreetMap. Seznam.cz kompletně přepsal i hledání na službě Mapy.cz, které v betě začne ladit a zvyšovat relevanci jeho výsledků. Společnost plánuje nabídnout i vylepšené Seznam.cz Panorama, a to i z míst nedostupných automobilům, nové letecké snímky celé ČR či 3D mapy pro co největší území. S novinkami nezůstanou pozadu ani mobilní aplikace.

Mapy světa a nové lepší hledání však nejsou jedinými novinkami, které Mapy.cz v letošním roce chystají. Seznam.cz se rozhodl ještě více Mapy.cz postavit jako obsahovou službu. V budoucnu by tak Mapy.cz měly pomáhat nejen při hledání konkrétní adresy či cesty, ale například i s tipy na výlety a zajímavé akce. Již nyní lze taková doporučení na Mapy.cz vyhledat, označit si navštívená místa, naplánovat okruh ve vybrané lokalitě nebo si uložit zajímavá místa. Výlety bude Seznam.cz přes léto i podporovat speciální roadshow, s níž každý letní víkend zavítá na jiné zajímavé místo. Zamíří na letní festivaly, hrady, zámky nebo do přírody. Bližší plány odhalí Seznam.cz před začátkem letních aktivit.

Lepší technologie slibují ještě lepší uživatelský zážitek
Seznam.cz také využívá svoji spolupráci s firmou TopGis a pouští se do unikátního nafocení leteckých a ortofoto snímků celé České republiky najednou, když doposud obměňoval letecké podklady pro třetinu republiky a fotil města s více než 6 000 obyvateli. Letos nafotití celou republiku kolmo, k tomu více než 86 měst šikmými snímky, a získá tak kompletně nové mapové podklady. Data nafocená TopGisem také použije pro nabídku pokrytí celé republiky 3D mapami, které pro pro Mapy.cz připravuje CitationTech. V první fázi bude nabídnuta zjednodušená verzi 3D mapy celé republiky, do níž budou postupně přidávány reálné 3D modely postavené na nově pořízených šikmých snímcích.
Další technologická vylepšení čekají i funkci Seznam.cz Panorama. Seznam.cz spolu se společností TopGis dále pracoval na vylepšení modelu snímacího automobilu a postavil druhý systém, jenž vybavil opět lepší snímací technologií. Oproti loňskému modelu přidal 3 kamery, čímž se jejich celkový počet zvedl na 18, a použil čipy CMOS, díky kterým lze počítat s lepšími snímky i proti slunci. Zároveň nový systém dostal vysoce kvalitní objektivy Kowa, které mají lepší kresbu.
Seznam.cz navíc nezapomíná ani na místa nepřístupná pro automobily. Pro focení zajímavých cest, jako jsou například turistické trasy, nebo místa, kam se běžně autem nedostane, vyvinul vlastní fotící systém pro pěší. Systém obsahuje 6 kamer, je přenosný za pomoci obyčejné krosny a jeho celková váha se vejde do 7 kilogramů, a to včetně baterie, která vydrží cca 10 hodin nepřetržitého provozu. Turisticky atraktivní místa, jako jsou hrady, zámky a zajímavé interiéry, pak bude fotit i pomocí klasické zrcadlovky v panoramatickém režimu.


Mohlo by vás zajímat: