Google překladač: English Deutsch

StreamTech.tv

streamtech tv-logo

NICOM školení – Balíčky Autodesk

Pátek, 31 Červenec 2015 11:56

Tags: 2015 | Autodesk | Creation | Entertainment | Kurzy | Nicom | Suite | Vzdělávání

autodesk-nicom-1531Autodesk Entertainment Creation Suite 2015

Stejně jako každá jiná firma, která produkuje více než jeden program, prodává i Autodesk své produkty nejen samostatně, ale také ve výhodných balíčcích za akční ceny. Nejedná se ani tak o finančně výhodnou nabídku, jako spíše o užitečné řešení kompletního pracovního prostředí. A podobně jako Adobe má své balíčky Creative Suite (dnes již Creative Cloud), má samozřejmě i Autodesk své balíčky. Autodesk Entertainment Creation Suite je jedním ze sedmi aktuálně dostupných balíků, které Autodesk prodává.

Co je v balíčku?
Komplexním řešením pro všechny animátory a tvůrce profesionálních vizuálních efektů je Autodesk Entertainment Creation Suite. Můžete jej pořídit hned ve třech různých variantách: jako balík 3ds Max, balík Maya a Ultimate 3ds Max, Maya, Softimage. Záleží tedy, jaký software je vaším nejlepším kamarádem a podle toho si vyberete balík, který vám bude vyhovovat. Teoreticky si bez problémů vystačíte s některou ze dvou prvních variant. Může to být také proto, že Softimage 2015 je svojí poslední verzí a poté definitivně umírá a jeho věrní uživatelé nakonec skončí u Maxu, Mayi nebo u konkurence.

3ds Max
Tuto legendu 3D grafiky snad pro většinu 3D grafiků není ani třeba představovat, přesto zmíníme několik základních informací. Max, jak se mu obvykle říká, je 3D modelovací animační a vizualizační program používaný snad v celém spektru zábavního průmyslu, od videoher a animací až po filmové vizuální efekty. Jeho mladší brácha 3ds Max Design (dříve VIZ) se zase používá hlavně pro nejrůznější druhy vizualizací, od designu přes architekturu až po urbanismus.
Max je jedním z průkopníků v 3D grafice a toto postavení si drží už přes dvacet let.
Stahovat a zkoušet můžete zde: http://www.autodesk.com/products/3ds-max/free-trial

Maya
Maya je stejně tak legendární a neuvěřitelně komplexní software jako Max. Dlouhá léta si byli vzájemně přímou a rovnocennou konkurencí, což mimochodem stále jsou, jen teď patří do společné rodiny Autodesk. Principiálně a nástrojově jsou si také velice podobní, avšak Maya se používá více v zábavním průmyslu než pro vizualizace. Cenově jsou si s Maxem rovni, takže je to už pouze na preferencích uživatelů. Kdybych si měl vybrat mezi Maxem a Mayou, tak beru oba.
Stahovat a zkoušet můžete zde: http://www.autodesk.com/products/autodesk-maya/free-trial

Softimage
O softimage se dá říct mnoho věcí a většina z toho je podobná jako u 3ds Max nebo Maya. Stejně jako Maya i Softimage není původem od Autodesku, což je na první pohled znát. Ne že by byl horší nebo lepší, je prostě jiný.
Nejdůležitější informací týkající se Softimage je oznámení Autodesku, že verze 2015 je poslední a dál se už Softimage vyvíjet nebude. Je to podobné jako s Xpéčky, které nedávno skončily. Ti, co už Softimage používají, mají samozřejmě možnost přejít na Max nebo Mayu.
Stahovat a zkoušet můžete zde: http://www.autodesk.com/products/3ds-max/free-trial a nebo zde: http://www.autodesk.com/products/autodesk-maya/free-trial

MotionBuilder
Už jste někdy slyšeli o animační technice Motion capture? Jestliže ano, tak věřte, že to jedna z hlavních věcí, ke kterým se používá u filmu či v animaci právě MotionBuilder. Samozřejmě to není jen toto. V MotionBuilderu je k dispozici velká spousta nástrojů určených pro animátory, které jsou navržené tak, aby animace byla co nejvíce efektivní. Ke spolupráci s Maxem nebo Mayou je tu prosté tlačítko ,,send to Maya“ nebo ,,send to 3ds Max“, díky němu jednoduše děláte kousek práce tu a kousek zase jinde, tak jak vám to vyhovuje.
Stahovat a zkoušet můžete zde: http://www.autodesk.com/products/motionbuilder/overview

Mudbox
Dokonce i program může získat Oscara, technického Oscara. A Mudbox ho získal letos, respektive ho za přínos kinematografii získali jeho vývojáři. Čím vlastně Mudbox přispěl?
Mudbox je taková hrouda hlíny, ze které si můžete vysochat doslova cokoliv. Nebo jinak, je to program, který vám velmi efektivně umožní vytvářet modely s obrovským množstvím polygonů. Můžete v něm velmi snadno vytvořit kompletní postavy nebo prostředí pro vaše animace, filmy nebo hry a následně je tu i texturovat. Sochařské nástroje Vám umožní strukturovaně ve vrstvách propracovávat modely do nejmenších detailů. Díky texturovacím nástrojům a štětcům zase můžete kreslit povrchy přímo na 3D modely, samozřejmě ve vrstvách. To a ještě mnohem více dělá z Mudbox velmi silný nástroj pro každého 3D grafika.
Stahovat a zkoušet můžete zde: http://www.autodesk.com/products/mudbox/overview

Služby k balíčku
Spolu s libovolnou verzí balíčku Entertainment Creation Suite je zahrnuto pár online služeb, které vám usnadní práci či spolupráci.

Autodesk 360
Kdo nemá cloud, jako by nebyl, a tak i Autodesk má své cloudové řešení, a nutno podotknout, že na vysoké úrovni (ještě aby ne). Autodesk 360 je nejen cloudové úložiště, díky němuž budete mít svoje rozpracované projekty vždy po ruce a synchronizované ve všech počítačích, ale zároveň je i velice silným kolaboračním nástrojem, díky kterému budete mít dokonalý přehled o všech vašich projektech.
Ve službě Autodesk 360 máte možnost sdílet projekty se svými kolegy a spolupracovníky, prohlížet 3D modely přímo v internetovém prohlížeči a přidávat k nim komentáře nebo poznámky. Zároveň zde taky máte k dispozici kalendář a úkolníček, takže vám už neuteče žádný deadline.
K dispozici je i jako mobilní aplikace pro iOS a v brzké době i pro ostatní platformy.

Remote
Nejste doma u své vymazlené pracovní stanice, ale přesto byste potřebovali na vašem posledním projektu zapracovat pár úprav, které Vás napadly? Pokud máte někoho, kdo vám ten váš stroj zapne, tak s Autodesk Remote můžete spouštět veškeré svoje programy vzdáleně, a to i na tom nejhorším počítači, co je po ruce nebo dokonce přes tablet či mobil. Jedinou nutností je internetové připojení.

Proč balík?
Proč byste si vlastně měli koupit balík a kdy byste si ho měli koupit?
Je to jako v obchodě, dva za cenu jednoho a podobné. Balík je jednoduše výhodnější nabídkou pro ty z vás, kteří používáte, nebo byste rádi používali většinu těchto programů, a nebo všechny. Nádherně spolu komunikují, díky čemuž je můžete jednoduše rovnou nasadit do výroby, a díky své popularitě je na všechny obrovské množtví doplňků ke stažení.

Mrkněte na naši širokou nabídku kurzů Autodesk a začněte také pracovat ve 3D.


Mohlo by vás zajímat: