Google překladač: English Deutsch

Efektivní navrhování konstrukcí chladicích věží s řešením SolidWorks

Tags: 3D CAD | Praxe | SolidWorks

solidworks-01O přínosech nasazení 3D CAD systému ve společnosti Chladicí věže Praha

SolidWorks přináší konstruktérům ocelových konstrukcí a potrubních sítí nové možnosti, jak zrychlit, zefektivnit – a v důsledku i zlevnit – projekční práce. Týmu společnosti Chladicí věže Praha se s tímto 3D CAD řešením povedlo úspěšně realizovat zcela nový technologický projekt v oblasti energetiky, přičemž se zásadně snížila chybovost a o polovinu zkrátil celý návrhový cyklus.

 

Chladicí věže Praha, a. s., je dynamicky se rozvíjející společností s dlouholetou tradicí. Na evropských i světových trzích působí již od roku 1951 a zaměřuje se na výstavbu a rekonstrukce chladicích věží – se specializací na oblasti jaderné i klasické energetiky napříč průmyslovými segmenty. Akciová společnost se prezentuje kompletním portfoliem produktů průmyslového chlazení vlastní výroby. Jako jedna z mála evropských firem – a jako jediná ve střední a východní Evropě – disponuje vlastní produkcí mikrochladičů, ventilátorových věží i kompletním znalostním zázemím pro výstavbu věží s přirozeným tahem.

 

solidworks-02SolidWorks umožnil konstruktérům zásadním způsobem zkrátit vývoj zcela nového typu
chladicí věže s přirozeným tahem, ocelovou nosnou konstrukcí a sklolaminátovým pláštěm
o celkové váze konstrukce 70 tun (autor: Chladicí věže Praha).

Vysoké nároky – cesta k využití moderního CAD řešení

Tým pracovníků společnosti realizuje dodávky a výstavbu zařízení v různých typech klimatických, seizmických, geologických i provozních podmínek. Projekty z oblasti energetiky – jaderné i klasické – patří mezi detailně sledovaná díla s nejvyššími požadavky na spolehlivost a bezpečnost. I z tohoto důvodu byl tým konstruktérů postaven před úkol, jak zajistit rychlý, spolehlivý a efektivní návrh ocelových konstrukcí. Z výběrového řízení v roce 2010 vyšel jako vítěz 3D CAD SolidWorks Premium. První zakoupená licence se při navrhování ocelových konstrukcí osvědčila natolik, že bylo rozhodnuto pořídit licenci SolidWorksu také pro navrhování potrubních sítí.

„Intuitivní ovládání, které prudce zvyšuje produktivitu práce, bylo hlavním argumentem při výběru 3D CAD systému SolidWorks," vysvětluje Martin Tiefenbach, technolog a projektant ocelových konstrukcí společnosti Chladicí věže Praha. „I naprostý laik se v tomto systému učí pracovat snadněji než v případě konkurenčních řešení. SolidWorks rychle zavádí novinky v ovládání a uživatelském rozhraní – a to je pro nás klíčová výhoda."

Navrhování technologických celků – ve 3D snazší a rychlejší

SolidWorks je ve společnosti Chladicí věže Praha aktuálně využíván při každodenním navrhování ocelových konstrukcí, posuvného lešení pro tažení chladicích věží i v projekci technologických celků chladicích věží. Výhodou je, že řešení dokáže načítat data z AutoCADu, který je ve společnosti dosud využíván pro přípravu stavební dokumentace. Hlavním nástroje správy dat je SolidWorks Enterprise PDM, což významně usnadňuje sdílení, archivaci i nové využití dříve připravených sestav.

Konstruktéři pravidelně využívají technické podpory autorizovaného dodavatele řešení SolidWorks, společnosti 3E Praha Engineering. Technická podpora je totiž schopna operativně řešit i velmi složité problémy, na jejichž řešení – nebo hledání východisek – nemá konstruktér čas a není to ani jeho hlavní práce.

solidworks-03Názorné 3D vizualizace z řešení SolidWorks Premium usnadnily komunikaci se zadavatelem projektu (autor: Chladicí věže Praha).

Vývoj nové chladicí věže – na míru požadavkům náročného zákazníka

V roce 2010 získala akciová společnost Chladicí věže Praha zakázku na vývoj zcela nového typu chladicí věže s přirozeným tahem, ocelovou nosnou konstrukcí a sklolaminátovým pláštěm. Kompletní konstrukce váží 70 tun, je vysoká 24 metrů, průměr věže je 20 metrů a půdorysně jde o desetiúhelník. Generální dodavatel, společnost BFS Energo, kladla velký důraz nejen na kvalitu provedené dodávky, ale i na dodržení termínu – tak, aby nebyly narušeny termíny spuštění technologického komplexu.

Celý návrh dokázal v 3D CAD řešení SolidWorks zpracovat jediný konstruktér. Od prvotního návrhu po přípravu kompletní výkresové dokumentace přitom uběhly pouhé dva měsíce čistého času. Největšími výhodami se zde ukázaly být možnosti snadné úpravy návrhu, rychlé tvorby velmi složité výkresové dokumentace a kvalitní vizualizace, která je důležitá při komunikaci se zákazníkem, výrobním úsekem i během vlastní montáže.

„Chybovost při projekčních pracích se snížila o 80 %, protože 3D návrh umožňuje efektivní kontrolu navržených konstrukcí," upřesňuje Martin Tiefenbach. „Taktéž se významně zkrátil celý cyklus navrhování, revizí a připomínkových řízení, a to zhruba o polovinu."

Výstavba a kompletace věže proběhla v březnu a dubnu 2011 a ohlas zadavatele na provedenou stavbu byl pozitivní. Tato reference je pro Chladicí věže Praha velmi důležitá – na trh byl úspěšně uveden nový typ věže, který může najít uplatnění i v dalších projektech a průmyslových oblastech.



Mohlo by vás zajímat: