Google překladač: English Deutsch

Roboti udělali další krok

Autor článku: Lucie Krejčiříková   

Tags: CAM | KUKA | Mastercam | Robotika | Robotmaster

roboti 01Slovo ROBOT evokuje přesnost, stálost, opakovatelnost ... je ovšem nutno si přiznat, že co se týká frézování robotem, ne vždy byla přesnost a požadovaná tolerance taková, jakou by zákazník pro určitou technologii potřeboval. Správně je použit minulý čas „ne vždy byla...". Různé technologie, včetně obrábění pomocí robotů, se stále více stávají běžnou záležitostí pro mnoho firem a také výrobci robotů na tuto skutečnost reagují.

Na veletrhu Automatica 2012 v Mnichově bylo návštěvníkům předvedeno „živě", jak přesně a s jakými tolerancemi je možné frézovat pomocí robotu. Přesněji řečeno pomocí robotu KUKA Quantec KR300 s řídicím systémem KRC4. Poprvé byly použity také CNC ovládací prvky, jako je například CNC motion banner, jenž je na bázi CNC řídicích systémů a nabízí uživateli, který dosud pracoval pouze ve světě CNC strojů, snadno pochopitelné rozhraní tím, že umožňuje vizualizovat stojní kód jako NC/G-kód! Poslední měření prováděná na dílcích, které byly obrobeny pomocí řídicího systému KUKA KRC4 s CNC řídicími technologiemi, bylo 95 % bodů v rámci naprogramované tolerance. To je velmi významný posun ve srovnání s dobou před několika lety, kdy by těchto výsledků při obrábění robotem nebylo možné dosáhnout.

rob-spolecnaJiří Netopil (Sonetech), Chahe Bakmazjian (Jabez Technologies),
Anbu Lingappan (Intercam SA), Lucie Krejčiříková (Sonetech)

NC modul pro řídicí systém KUKA nabízí značné množství možností pro zpracování velkého počtu dat potřebných pro vysokorychlostní obrábění, umožňuje hladké zrychlování a zpomalování – což jsou některé z požadavků k dosažení vysokých tolerancí při obrábění – a dílec je obráběn podobně jako na CNC stroji. I když se robot přibližuje v programování k NC strojům, zdaleka to však není tak jednoduché. Musíme si uvědomit, že musíme hlídat v prostoru šest kloubů, pokud jsou přídavné osy, tak až jedenáct. Zde nám pomůže off-line systém Robotmaster, který měl v Mnichově taktéž svůj stánek.

Kolem stánku Robotmaster na veletrhu Automatica 2012 v Mnichově, kde Robotmasterem programovaný robot KUKA obráběl dílec, stále proudily davy návštěvníků. Na vlastní oči viděli, že obrábění robotem se stává realitou, a obavy z toho, že při obrábění robotem nebude zachována potřebná tolerance a výsledná kvalita dokončování dílců, byly při pohledu na živé obrábění robotem doslova rozmetány. Jak se říká, „vidět znamená věřit" a návštěvníci veletrhu Automatica na vlastní oči viděli, že přesnost, tolerance a výborná povrchová úprava jsou možné. V našich vodách mohli zákazníci obrábění robotem na vlastní oči spatřit i na MSV v Brně, kde vloni i předloni byla technologie frézování pomocí robotů předváděna na stánku firmy Sonetech.

rob-stanekStánek Robotmaster na veletrhu Automatica v Mnichově

Kolemjdoucí sami kontrolovali hotový dílec a měli samozřejmě velkou spoustu dotazů na programování. Ti, kteří mají s programováním robotů zkušenost a rozuměli problémům s tím spojeným, opouštěli stánek v úžasu nad tím, jak snadno je možné importovat CAD model, generovat trajektorie a řešit běžné robotické záležitosti, simulovat celý proces a vygenerovat kód pro obrábění pomocí jediného integrovaného softwarového řešení – Robotmaster. Návštěvníci, kteří hledají způsob, jak snížit náklady na 5osé (či víceosé) obrábění, odcházeli přesvědčeni, že nyní mohou s důvěrou investovat do robotů a že bez obav dosáhnou při obrábění toho, čeho potřebují. Oproti standardním CNC strojům je pořízení obráběcího robotu levnějším a efektivnějším řešením.

Aby to ale nevypadalo, že off-line programování robotů pomocí systému Robotmaster je jen pro obrábění, je nutno vzpomenout i realizované aplikace na ořezávání, svařování, pískování, odjehlování, navařování i řezání laserem, plazmou, vodním paprskem, broušení a mnoho dalších. Jako perlička se může zdát aplikace na zdobení dortů, kde se pomocí robotu zdobí cukrářské výrobky. Robotmaster je i univerzální pro různé výrobce robotů. Můžete s ním programovat jak již zmiňované roboty KUKA, tak i ABB, FANUC, YASKAVA (dříve Motoman), Stäubli a další. Tomu, kdo sleduje problematiku automatizace a nasazení robotů, jistě neunikl projekt Robotmasteru společně s firmou Stäubli, kdy firma Stäubli vyvinula obráběcí šestiosý robot s označením Stäubli 170HSM, který místo šesté osy má přímo integrované vřeteno a je určen pro frézování složitých dílů.

rob-panel

Pan Alexandr Bay, člověk zodpovědný za Industrial Business Development pro CNC obrábění ve firmě KUKA Roboter GmbH, prohlásil: „To, co Robotmaster společně s KUKA robotem na veletrhu Automatica 2012 ukázaly, bylo přesně to, co mnoho zákazníků už velmi dlouho hledalo!" Těší nás, že opět i naší odborné veřejnosti budeme moci ukázat Mastercam pro programování NC strojů, Robotmaster pro off-line programování robotů, v neposlední řadě i Master3DGage pro měření dílů v reálném čase přímo do systému Mastercam, na MSV v Brně, a to i za účasti zástupců tvůrců systémů – CNC Software USA pro Mastercam a Intercam SA pro Robotmaster.

Na veletrhu Automatica 2012 v Mnichově byla také uzavřena dohoda mezi tvůrcem systému Robotmaster firmou Jabez Technologies, zastoupenou panem Chahe Bakmazjianem, a resellerem pro Evropu firmou Intercam SA, zastoupenou panem Anbu Lingappanem, a firmou Sonetech, kdy bylo rozhodnuto, že firma Sonetech se stává jediným autorizovaným partnerem pro prodej, podporu a servis systému Robotmaster pro Českou a Slovenskou republiku.


Mohlo by vás zajímat: