Google překladač: English Deutsch

ArchiSHOW v Brně

Autor článku: Karel Heinige   

Tags: ArchiCAD | ArchiSHOW | BIM | CEGRA | Graphisoft | Open BIM

ArchiSHOW Brno 171313Nikoliv nuda, ale ArchiSHOW proběhla 17. října v Brně, a také v Praze a Ostravě. Asi záměrně byl zvolen pro tuto akci právě 17. den v měsíci, korespondující s číslem nejnovější verze softwaru ArchiCAD. Po přivítání asi dvacítky hostů nejprve Jan Gajda představil firmy Graphisoft a Cegra. Graphisoft vznikl před 30 lety v Maďarsku a v současné době je globální firmou působící po celém světě a produkt ArchiCAD není je evropskou nebo severoamerickou záležitostí. ArchiCAD má aktuálně 5 jazykových mutací a 17 jazyků. Mutace znamená, že třeba německé verze nejsou stejné v Německu, Rakousku nebo Švýcarsku, ale liší se v drobnostech podle úprav pro místní prostředí.

Počet zemí, ve kterých je ArchiCAD distribuován a prodáván, přesáhl už stovku. K přednostem patří i to, že tento software lze využívat na platformách Windows i Mac OS. Cegra, neboli Centrum pro podporu počítačové grafiky začala podnikat v roce 1992, kdy se v České republice objevily první verze ArchiCADu. Dnes je v ČR více než 30 tisíc oficiálních instalací, ArchiCAD používá přes 2000 firem a prodáno je přes 3000 komerčních licencí. ArchiCAD je vyučován a využíván na všech vysokých odborných školách a na většině středních odborných škol.
V krátkosti byl dále v průběhu ArchiSHOW probrán i vývoj jednotlivých verzí ArchiCADu. Těžiště informací se samozřejmě přesunulo na ArchiCAD 17. Není tvořen jen ArchiCADem, ale také třemi pomocnými programy. K těm patří BIMx pro prezentaci modelů klientů, pak EcoDesigner pro úvodní fázi, kdy si chce architekt sám nebo pro klienta energeticky vyhodnotit navrhovaný projekt a konečně MEP Modeler – TZB modelář pro vytváření potrubí. Od verze 17 jsou BIMx a EcoDesigner standardními součástmi ArchiCADu.
Při prezentaci nemohla chybět ani zmínka o Open BIM spolupráci, která je základní myšlenkou, na níž stojí strategie vývoje softwarových produktů Graphisoftu i mnoha dalších AEC společností během posledních let. Pokud používaný software nese logo Open BIM, pak je jisté, že daná aplikace patří do skupiny programů, které dokážou mezi sebou navzájem obousměrně komunikovat. Když vlastníte ArchiCAD, pak je jisté, že máte aplikaci, která v sobě může udržovat, vytvářet, upravovat a koordinovat ostatní profese, ať už jsou vytvářeny ve 3D nebo 2D programech.
ArchiCAD je 64bitová aplikace, k jejímu spuštění je tedy potřeba počítač se 64bitovým operačním systémem. Novinkou je možnost využití backround processingu, tedy výpočtů na pozadí, což se dá s výhodou využít například při generování řezů nebo při práci na rozsáhlejších projektech.
ArchiCAD je uzpůsoben potřebám projektantů architektů a je vytvářen projektanty architekty. Nikdy neměl základ v nějakém obecném, strojařském nebo elektrikářském CADu, je od začátku šitý na míru stavbařům a architektům. ArchiCAD je snadno naučitelný a existují k němu další pomůcky, jako například přednášky Transition CLUB, kdy se mají zájemci možnost během dvou dnů s ArchiCADem bezplatně seznámit, udělat na něm první projekt a přesvědčit se, že to není vůbec složité.
Cegra vydává také celou řadu publikací a názorných skript, takže je z čeho studovat. Pro další zkoušení je možné si stáhnout bezplatnou 30denní trial verzi. Ceny ostrých verzí začínají na zhruba 50 tisících korun bez DPH.
JBenes JGajda Cegra-1342
Po této seznamovací fázi (někteří účastníci ArchiSHOW viděli ArchiCAD nejspíš poprvé) byla na programu živá ukázka, rozdělená na dvě části. Moderátorem zůstal Jan Gajda a k němu se přidal architekt Jan Beneš, který pracoval přímo v ArchiCADu 17. V první části se účastníci seznámili s postupem vytváření modelu obytného domu a generováním potřebných sad výkresů. Vysvětleno bylo použití rozličných nástrojů i aktualizace knihovny prvků z cloudu.
Druhá část seznámila přítomné s reálným projektem MosFilm tower, který vytvořil architekt Sergej Skuratov v ArchiCADu. Byly vysvětleny výhody projektování a ukázáno, že ArchiCAD takové velké projekty zvládne, a to nejenom na jednom počítači, ale i při týmové práci. Ta ostatně tvořila zhruba poslední 15minutovku semináře a zapojily se do ní i týmy z Prahy a Ostravy. Každé skupině byla přidělena část stejného poschodí, brněnští účastníci ArchiSHOW byli trochu hendikepováni tím, že na prezentačním projektoru se zřejmě nezobrazovala červená barva, takže barevné rozlišení týmů nebylo zcela zřejmé. Nicméně i tak byly principy týmové práce vysvětleny a přednášející se na závěr rozloučili parafrází na aforismus světového architekta Ludwiga Miese van der Rohe „God is in the details“ – BIM lives in the details (BIM je v detailu).


Mohlo by vás zajímat: