Google překladač: English Deutsch

ArchiDAYs 2016

Autor článku: Karel Heinige   

Tags: ArchiCAD | ArchiDAYS | BIM | CEGRA | Graphisoft

ArchiDays ilustracniPod tímto názvem už po páté uspořádala společnost Centrum pro podporu počítačové grafiky ČR, jinak známá jako Cegra, konferenci zaměřenou na počítačové technologie spojené s programem Archicad firmy Graphisoft. Konference letos proběhla ve dnech 9. a 10. června v již tradičním centru Hotel Gustav Mahler v Jihlavě. Na konferenci se scházejí všichni příznivci Archicadu, tedy ti, kteří se o Archicad zajímají či s archicadisty spolupracují a samozřejmě hlavně uživatelé Archicadu. Moje osobní antipatie k městu Jihlava na této konferenci vždy vyvažují příjemní lidé, ať už jsou účastníky, pořadateli nebo partnery akce. Svou roli v tom hraje i to, že konference zaměřené na stavebníky a architekty nejsou čistě nebo převážně mužskou záležitostí.

Přednášky jsou situovány do bývalé klášterní kaple, a tak mi to také tak trochu připomíná mé studium na brněnském VUT, které k výuce hojně využívalo (a dodnes využívá) bývalé sakrální stavby. Konferenci jako obvykle zahájil Tomáš Lejsek, jednatel pořádající společnosti. Po přivítání účastníků nemohly chybět informace o firmě Graphisoft, která je součástí Nemetschek Group. V té došlo meziročně k několika změnám. Slovy Tomáše Lejska: „Ubyli jedna sestra a jeden bratr a jeden bratr přibyl – Solibri. Nyní má Nemetschek své portfolio nastavené přesně tak, aby odpovídalo tezi Open BIM projektování. To znamená existenci technologií pokrývajících cyklus stavebního díla a všech zahrnutých souvisejících profesí. Solibri byl posledním logickým krokem.“ Nemetschek Group je holding, který zastřešuje firmy vyrábějící software, mezi nimiž je například Graphisoft a Allplan. Ve vedení jsou Sean Flaherty, dříve i ředitel Vectorworks, Patrik Heider a Viktor Várkonyi, také ředitel Graphisoftu.

Z pohledu technologií se udály některé změny v BIMx a BIMx Pro, kdy od Archicadu 20 je možné provádět v BIMx hyperlink 2D a 3D, vodorovný řez, mít model v cloudu a sdílet ho. BIMx tedy na rozdíl od minulosti umí prohlížet i 2D výkresy a ne jen 3D model. Měření ve 2D a 3D, řez ve všech směrech, externí link pro přístup k prvkům, možnost nastavení zobrazených BIM informací, AirPrint / Google Cloud Print a propojení s BIMcloudem (připomínky, redlink, připojení fotografií) je pak naopak možné až v BIMx Pro.

ArchiDays 1

Další obchodně technická novinka se týká týmové práce, respektive BIM serveru. V České republice aktuálně neexistuje uživatel BIMcloudu, možná z důvodu, jak byla tato záležitost obchodně nastavena. Pro velké týmové projekty vyvinul Graphisoft cloudovou technologii nazvanou BIMcloud, která umožňuje týmovou spolupráci mezi kancelářemi na různých místech. Ve vztahu k týmové spolupráci je stále součástí Archicadu teamworková aplikace. Protože se zjistilo, že by bylo dobré, aby tuto technologii mohly používat i menší ateliéry, tak vzniklo BIMcloud studio. V budoucnu ovšem bude jen jedna cloudová technologie BIMcloud a veškeré poplatky za používání jsou nastaveny tak, že uživatel platí používání technologie v daný časový úsek ve vztahu k počtu osob, které s technologií pracují. Když má aplikace BIMx umět komunikovat s projektem, používá cloudové úložiště.

Příspěvky uživatelů

Na téma VDAC (Vyšší Dívčí Archicadu) hovořil po Tomáši Lejskovi Tomáš Koňařík z Atelieru 69. Mottem jeho přednášky byl stranický úkol: Proč se z Říše středu stala v průběhu staletí periferie? A odpovědí: Protože étos důvěry a pomoci je produktivnější než étos konkurence. Tomáš Koňařík s Archicadem pracuje od verze 4.55 a je iniciátorem vzniku VDAC. Jedná se o setkávání lidí, kteří jsou ve větších firmách zodpovědní za efektivní využití Archicadu a těch, jež průzkum archicadovských hlubin prostě jen baví a je jim společná vůle hledat řešení problémů a vůle sdílet zkušenosti.

S prezentací Výkresy to nekončí (BIM uvnitř kanceláře) pokračoval Petr Říha ze společnosti Exponex. Na ukázce BIM modelu složité expozice předvedl práci nejen na samotné přípravě modelu, exportech a statické analýze, ale také přesahy do výroby. Jak už název napovídá, náplní práce Exponexu jsou návrhy a projekty výstavních prostor. Petr Říha je vedoucím projekčního oddělení v Exponexu a v Archicadu pracuje od verze 10. Volba Archicadu jako nástroje projekčního oddělení Exponexu byla tedy jasná. Od té doby se baví mimo jiné i snahou o implementaci BIM do firemních procesů Exponexu.

ArchiDays 2

Prezentace partnerů konference

Ke konferenci samotné jako vždy také naleží malé stánky spolupracujících partnerů nebo pořadatele a účastníci ArchiDAYs zde mohli najít DDS-CAD, Construsoft, Dlubal software, Odborná rada pro BIM, Archicad 20, Rhino, BW precision systems (3D skenování), Artlantis, Twinmotion, Solibri, Archi FM, BIMProject (výroba BIM knihoven a doplňků), HW koutek a konečně archicadovský butik. Všichni měli také malý prostor, aby pozvali účastníky k návštěvě svého stánku.

Poměrně obsáhlou přednášku měl díky časovému náskoku oproti programu Petr Vaněk z Odborné rady pro BIM, v níž se objevily i pozvánky na Virtuální Žatec – letní školu BIM v Žatci nebo Open BIM Cup 2016 – 2. ročník turnaje v minikopané a BIM DAY 2016 – výroční konferenci CzBIM. Mluvil i na téma souvislostí mezi Průmyslem 4.0 a Stavebnictvím 4.0 a nadhodil několik kvízových otázek jako trénink na večer.

BIMu v české realitě se ujal Jakub Murla z Schindler&Seko Architekti. Jako architekt se začal před dvěma lety podílet na projektech Telehouse administrativní centrum, Dock office park, Petrská telefonní ústředna s vizí implementovat BIM. Dnes už jeho domovská architektonická kancelář má za sebou celkem 15 projektů kompletně v BIMu.

ArchiDays 3

Zajímavému tématu 3D laserové skenování ve stavebnictví se věnoval Jiří Blažek ze společnosti BW precision systems. Věnoval se výhodám dokumentace současného stavu objektu 3D laserovým skenerem, zpracování naskenovaných dat pro BIM a tvorbou 2D/3D dokumentace. Společnost BW precision systems byla založena v roce 2010 Jiřím Blažkem a Richardem Winem. S přesností geodetů používají nejmodernější technologie 3D laserového skenování a digitální fotogrammetrie k detailnímu zaměřování a virtuální rekonstrukci objektů. Jejich cílem je vytvářet věrný obraz skutečnosti v podobě 2D a 3D dokumentace ušité na míru potřebám našich zákazníků. Skenerem Trimble naskenovali živě i místnost s účastníky.

Zahraniční hosté

Po přestávce na oběd se vývoji uživatelského rozhraní v Archicadu 20 a energetickému modelování s Archicadem věnovali zahraniční hosté konference Andrea Polgar-Veres a László Néda z Graphisoftu. Andrea Polgár-Veres začala pracovat v Graphisoftu před třemi lety v oddělení technické podpory. Nyní je na pozici Archicad Implementation Specialist. László Néda má více než dvacetileté zkušenosti z oblasti AEC (Architecture Engineering Construction). Součástí Graphisoft týmu se stal v roce 2012, pracuje na pozici Archicad Implementation Specialist.

BIM model se převádí na BEM (Building Energy Model), veškeré konstrukce v BIM modelu se doplňují o nějaké informace související s tepelnou technikou. Ukázány byly i pokročilé funkce.

Odpolední příspěvky od Cegry

Archicadem 20 CZ se zabýval Jan Beneš z Cegry a věnoval se grafickým stylům, exportu/importu tabulek, správci vlastností oblíbených voleb a mnoha dalším nastavením se živými ukázkami. A odpovídal také na otázky z pléna.

Poslední odbornou přednášku o programech ArchiCAD – Rhino – Grasshopper měl Matěj Šebek z Cegry a rekapitulací zakončil vzdělávání z prvního dne Tomáš Lejsek.

ArchiDays 4

Večerní program

Tradiční doprovodný program pak začínal v 18:30 a byl jím recitál Marie Pačesové, hrající na trubku. Jako obvykle se koncert odehrával v Kostele Povýšení svatého Kříže.

Po tomto uměleckém naplnění pak měli účastníci k dispozici raut v Rajské zahradě Hotelu GM s tombolou a také ArchiKVÍZ, čtvrtý ročník znalostní (a zábavné) soutěže pro ostřílené i začínající archicadisty.

Druhý den konference

Na 10. června bylo nachystáno pět 75minutových workshopů oproti dřívějším šesti. Byly na témata Archicad 20, efektivita projektování, vizualizace a prezentace, zodpovědnost CAD/BIM manažera a 3D sken pro Archicad. Přichystán byl i prostor pro konzultace DDS-CAD a ArchiFM.

Jak už to tak bývá, nebyl jsem ani na koncertu, na rautu ani na workshopech druhého dne, takže nemohu ani letos podat nějaké podrobnější svědectví. Atmosféra celého setkání byla jako vždy výborná a není divu, že se účastníci na tuto akci rádi každoročně vracejí.


Mohlo by vás zajímat: