Google překladač: English Deutsch

Exkluzivní partner sekce

StreamTech.tv

streamtech tv-logo

FDO podpora pro nový Microsoft SQL Server 2008

Čtvrtek, 19 Březen 2009 13:56

Tags: CAD

Firma Microsoft uvedla nové produkty Windows Server 2008 (Katmai, nástupce Windows Serveru 2003 s virtualizační technologií Hyper-V) a SQL Server 2008 (nová verze nejprodávanějšího komerčního databázového serveru, nástupce verze 2005). MS SQL Server 2008 obsahuje mimo jiné i podporu pro geoprostorová (spatial) data.

Zároveň s uvedením SQL Serveru 2008 oznámila firma Autodesk open source software FDO Provider for Microsoft SQL Server 2008 – komponentu, umožňující jednotný přístup k datovým objektům GIS. Autodesk FDO (Feature Data Objects) je sjednocující rozhraní (API) pro přístup k datovým objektům GIS – ať již pocházejí z CAD souborů nebo z relačních databází (např. Oracle, SQL Server ap.). Technologie FDO je používána mimo jiné v CAD/GIS aplikaci AutoCAD Map 3D, GIS serveru Autodesk MapGuide a GIS aplikaci Autodesk Topobase.

Tento nejnovější FDO Provider, který byl věnován nadaci Open Source GeoSpatial Foundation (OSGeo), umožní zákazníkům využívat nativní podporu geoprostorových dat v databázovém serveru Microsoft SQL Server 2008 a přímo přistupovat k těmto datům a upravovat je z prostředí CAD a GIS aplikací. Uživatelé Autodesk produktů tak mohou využívat nejen nové indexovací a geoprostorové funkce MS SQL Serveru, ale získají i pružnější nástroje pro přístup k těmto datům, bez nutností konverzí.

Technologie FDO vyvinutá Autodeskem byla v roce 2006 uvolněna jako open source projekt. FDO Provider pro MS SQL Server 2008 se tak přidává k sedmnácti stávajícím dalším FDO „providerům“ nejrůznějších datových technologií, včetně sedmi vyvinutých již v rámci open source projektu OSGeo.

Více informací: fdo.osgeo.org a www.xanadu.cz


Mohlo by vás zajímat: