Google překladač: English Deutsch

Exkluzivní partner sekce

StreamTech.tv

streamtech tv-logo

Pražský digitální průvodce

Autor článku: Karel Heinige   
Pátek, 16 Říjen 2009 14:08

Tags: GIS | GPS

pdgavantgarde942.jpgDne 15.10.2009 představili zástupci společností Avantgarde Prague a Digital Urban Legends (D.U.L.) nového digitálního průvodce, na kterém spolupracovali poslední tři roky. Avantgarde Prague je cestovní agenturou a systém v Praze provozuje. D.U.L. je autorskou společností, která sdružuje vývojáře, historiky i grafiky a která systém vyvinula. Společně zpracovali obsahovou část průvodce. Jedná se o zařízení typu PDA, na kterém běží speciálně vyvinutá aplikace obsahující na 900 památek, kulturních zařízení a restaurací. Obsah průvodce čítá na 350 stran textu o historickém a kulturním dědictví Prahy a českých zemí. Dějiny jsou zpracovány v krátkých i rozsáhlejších článcích, najde si tak příznivce mezi méně i více náročnými uživateli.

Průvodce svým obsahem dosahuje váhy 5kg tištěných ekvivalentů. Obsah je rozsáhlý, přehledný a čtivý. Obsahuje na 1800 fotografií, z toho 1200 ze zóny pražské památkové rezervace. Vše vzájemně provázáno 4500 vazbami, díky kterým se lze dočíst o souvislostech.
Taková databáze se v dnešní době řadí mezi to nejlepší co se lze o Praze na jednom místě dozvědět. Veškerý obsah je zveřejněn a volně dostupný na webových stránkách. Pro návštěvníky bude volně dostupná i mobilní verze, která půjde číst na všech mobilních telefonech. Aplikaci si budou do dvou měsíců moci lidé stáhnout pro zařízení s operačním systémem Windows Mobile. Připravují se i jiné platformy, jako např. iPhone.
V současnosti si lze průvodce zapůjčit v kanceláři autorů, v Praze na Starém Městě v Kaprově ulici. Cena je 850 za první den a 200 za dny další. Zároveň se nyní aktivně pracuje na rozšíření průvodce do hotelů po celé Praze i na další distribuční místa, např. Karlova ulice, u Karlova mostu na Male Straně.
Celý průvodce běží na technickém řešení, které lze velice snadno aplikovat i na jiná místa. Nejen na města, ale i interiéry jako jsou galerie nebo muzea. Plánuje se v blízké době i kombinované řešení např. pro zoologické zahrady, kde se využije prostor zahrady i pavilónů.
Cílem autorů je celé technické řešení rozšiřovat za co nejdostupnějších podmínek pro co nejvíce partnerů. V současné chvíli jednají o nasazení systému v největším archeologickém parku v Kambodži - ANGKOR, v USA i jiných zemích. Zájem mají i kulturně zajímavá města po České republice.
pdgscreenshots942jpg.jpg

 


Mohlo by vás zajímat: