Google překladač: English Deutsch

Exkluzivní partner sekce

StreamTech.tv

streamtech tv-logo

Telematické systémy pro profesionály

Čtvrtek, 27 Září 2012 00:00

Tags: GIS | GPS | MapFactor | Navigace | Sledování vozidel

mapfactor-01Chytré řešení pro vozový park

MapFactor je česká firma vyvíjející GPS navigace a systémy sledování pohybu vozidel, osob a zboží. Za její nabídkou produktů a služeb stojí jedenáct let zkušeností na poli působnosti nejen v České republice, ale i po celém světě. Její produkty jsou určeny jak pro jednotlivé koncové zákazníky, tak i pro profesionální řidiče a velké spediční firmy, které si přejí mít svou flotilu neustále pod kontrolou. Také sytémoví integrátoři využívají jednotlivé komponenty pro tvorbu komplexnejších logistických systémů.

Navigaci Actis 7 a sledovací zařízení VTU 10 lze pořídit samostatně nebo integrovat do jednoho komplexního systému s možností bezplatné komunikace s řidičem kdekoliv po celé Evropě. S ním si již nikdy nebudete muset lámat hlavu, kde asi se právě vaše auta nacházejí a co dělají.

Sledování vozidel

VTU 10 je sledovací zařízení s cenově velmi výhodným provozem po celé Evropě. Je nabízeno v několika balíčcích: krátkodobý pronájem, smlouva za zvýhodněnou cenu, vlastní koupě nebo předplacení kompletního řešení na 3 roky. U všech variant je samozřejmostí bezplatná online verze řídícího softwaru, která je přístupná na jakémkoliv počítači, tablet PC nebo chytrém telefonu s připojením k internetu, a software MapExplorer pro instalaci na počítači v kanceláři nebo dispečinku.

MapExplorer zobrazuje na mapě aktuální polohu vozidla, historicky projeté trasy, které je možno kdykoliv vyvolat. Umožňuje plánování trasy, generování knihy jízd a další reporty a statistiky. Jeden z reportů je seznam všech projetých ulic, což využívají sypači, úklidové vozy či popeláři. Další zobrazuje čas a ujeté km v pracovní době a mimo ni, prostoje ...

Umí nastavit alarmy při opuštění nebo vjetí vozidla do předem definované oblasti. Takovou oblastí může být i předem naplánovaná trasa. Takto se dispečer ihned dozví, že vozidlo začíná dělat něco co nebylo v plánu.

mapfactor-02

Další alarmy jsou při odpojení externího napájení vozidlové jednotky nebo například při překročení rychlosti. Umí také spočítat, kolik km auto ujelo po placených a po neplacených úsecích.

Data z vozidlových jednotek lze přenášet do již existujících logistických systémů velkých firem (DHL, LKW-Walter,...)

Pro rychlou tvorbu aplikací pro dispečinky lze použít mapové OCX moduly. Vaši programátoři jsou pak schopni vytvořit aplikace pro plánování tras pro rozvoz zboží, sledování vozidel a osob, zobrazování vašich objektů v mapě ( nemovitosti na prodej, umístění vašich reklamních ploch ...), či až tak specifické úlohy jako je řízení světel na semaforech pro co nejrychlejší průjezd sanitek v daném městě.

Výhodou OCX modulů je rychlost vývoje aplikace, kdy úloha hledání trasy nebo zobrazení mapy s vašimi objekty se změní na pár řádků zdrojového kódu. Druhou výhodou je nízká cena integrovaných map, díky tomu, že mapy nejsou v otevřeném formátu.

Spojení vozidlové jednotky VTU 10 s navigací Actis 7 umožňuje oboustrannou komunikaci mezi řidičem a dispečerem, která probíhá formou textových zpráv. Dispečer může navíc z MapExploreru posílat řidiči přímo do navigace nové průjezdní body nebo zjišťovat vzdálenost a čas do cíle.

mapfactor-03

Navigace

Actis 7 je profesionální navigace s velkým displejem (18 cm) pro nákladní vozy s navigačním softwarem Navigator 11. Verze Navigator 11 Truck navíc obsahuje data o průjezdnosti silnic pro kamiony, jako jsou výšky podjezdů, nosnosti mostů, šířky silnic a zákazy průjezdu s nebezpečnými látkami. Pro větší přehlednost a lepší kontrolu nad vozovým parkem je možné přímo do navigace zadávat jména řidičů, účel cesty nebo údaje o tankování, které se zobrazí v elektronické stazce. Ke každé navigaci Actis 7 je poskytována bezplatná aktualizace mapových podkladů po dobu 3 let. Na Actis 7 lze nainstalovat vlastní aplikace. Má také sériový a USB host port, tudíž je možné k němu připojit další zařízení jako jsou modem, tiskárna, scaner, čtečka čárového kódu a.j. Actis 7 lze integrovat do větších telematických systémů.

Software Navigátor 11 a navigace Actis 7 umožňuje vzdálenou komunikaci.

Vzdálené příkazy umožňují, mimo již zmíněné textové zprávy a zadávání nové trasy a objížděk, nastavování typu vozidla, nastavení parametrů vyhledání optimalní trasy, automatické odesílání informací o dosažení cíle či průjezdního bodu a řadu dalších funkcí.

Záchrané sbory využívají funkci, kdy přímo v navigaci vidí aktuální polohy dalších vozidel, které se podílejí na společném zásahu.

Další možností jak modifikovat mapy v navigaci je import vlastních objektů. Lze importovat body, linie a plochy. Tímto způsobem lze do mapy dodat důležité informace jako jsou polohy hydrantů a jejich typy, průběhy elektrického vedení, nebezpečné zóny....

U jednotlivých úseků silnic lze editovat atributy jako je výška podjezdu, nosnost mostu, průměrná rychlost... a podle těchto informací bude pak hledána optimální cesta k cíli. Tímto způsobem lze mapu přizpůsobit vašim specifickým podmínkám.

Navigační softwary Navigator 11 a Navigator 11 Truck jsou dostupné také samostatně. Tyto lze nainstalovat do jakéhokoliv zařízení (notebook, mobilní telefon, PDA...) s operačními systémy Android, Windows XP, 7, 8, Vista, winCE nebo Windows Mobile. Pro všechna zařízení, která nemají vestavěnou GPS, stojí za zmínku USB GPS přijímač GNS 5860 s TMC (Traffic Message Channel – zařízení přijímající dopravní informace) a technologií BlueTooth.

Tyto produkty se mohou stát i vaším pomocníkem při zefektivňování vaší dopravy a minimalizaci nákladů. Pro více informací navštivte www.mapfactor.com.


Mohlo by vás zajímat: