Google překladač: English Deutsch

Exkluzivní partner sekce

StreamTech.tv

streamtech tv-logo

Konference GIS Esri v ČR

Autor článku: Arcdata Praha a redakce   
Středa, 25 Listopad 2015 00:00

Tags: Arcdata | ESRI | GIS | Mapy

Gis ESRI ilustracniNa letošním ročníku největší GIS konference u nás naše redakce sice nebyla, přesto bychom rádi alespoň krátce zprostředkovali našim čtenářům dění na této akci. Využíváme k tomu oficiální zprávu z webu pořadatele konference, společnosti Arcdata Praha.

V Kongresovém centru Praha se letos opět sešlo více než 850 odborníků na geoinformační technologie, aby sledovali hlavní program, následné přednášky v odborných sekcích, workshopy, doprovodné výstavy a expozice.

První den konference

Slavnostního zahájení 24. ročníku konference se již tradičně ujal Petr Seidl, který během svého vystoupení předal ocenění za nasazení a komplexní využívání GIS technologií Generálnímu ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR. V hlavním bloku vystoupili Luděk Prudil s přednáškou věnovanou GIS v HZS, Zdeněk Venera, ředitel České geologické služby, hovořil o výzkumu v Antarktidě a Jan Kolář zakončil dopolední blok přednáškou o dálkovém průzkumu těles sluneční soustavy. V odpolední technologické sekci vystoupil host z Esri David Watkins a následoval novinkami nabitý technologický blok. Středeční odpoledne bylo věnováno zejména tématům e-Governmentu a správě inženýrských sítí.

Druhý den konference

Začátek druhého dne patřil dalším příspěvkům z oblasti veřejné správy, ale také rastrovému GIS (a novinkám v softwaru ENVI) i využití GIS ve zdravotnictví. Na workshopech pořádaných odborníky z Arcdaty Praha se mohli návštěvníci ponořit hlouběji do možností prostředí Web AppBuilder for ArcGIS, ArcGIS Open Data a desktopového softwaru ArcGIS. Specializovaný workshop byl uspořádán i pro návštěvníky z oboru vzdělávání.

Vedle toho bylo na výběr mnoho uživatelských přednášek, které svým zaměřením sahaly od ochrany přírody přes urbanismus a správu systémů až po antropologii a archeologii.

Předkonferenční seminář

V předvečer konference proběhl čtyřhodinový seminář zaměřený na ArcGIS Online. Posluchači se krok za krokem dozvěděli, jak zprovoznit a spravovat portál ArcGIS Online, a seznámili se s nejlepšími způsoby jeho využívání.

Doprovodný program

Vedle přednášek čekaly na návštěvníky i další doprovodné výstavy a soutěže.

Venkovní expozice

O tom, jak GIS používají vojenští kartografové, jak pomáhá při koordinaci výjezdů k požárům (i jiným mimořádným událostem) a jak se s jeho pomocí monitoruje stav vozovek, se návštěvníci mohli podrobně dozvědět před Kongresovým centrem, kde na ně čekala vozidla Armády ČR, Hasičského záchranného sboru a společnosti VARS Brno.

Gis ESRI 1

Velké mapy

Mnoho zájmu vzbudily velkoformátové mapy. Jednalo se o Základní mapu HZS ČR, mapu dílčích povodí České republiky (Zeměměřický úřad a Povodí Vltavy) a ukázku map MGCP (Vojenský geografický a hydrometeorologický úřad).

Internetové aplikace

Na několika počítačích a na dotykové obrazovce SMART Board umístěné na stánku AV Media si účastníci mohli vyzkoušet zajímavé internetové GIS aplikace. Jaké aplikace se na přehlídce představily, si můžete prohlédnout sami v samostatné brožuře. Najdete ji na
www.arcdata.cz/media/download/1107.

Gis ESRI 2

Výsledky soutěžní přehlídky posterů

  • 1. místo

Mapová aplikace Analýzy výškopisu
Viola Dítětová, Milan Křížek
Zeměměřický úřad

Gis ESRI 3

  • 2. místo

Digitální mapa Brna – cesta k jednotnému systému
Dana Glosová, Lenka Hrčková, Kateřina Ptáčková
Statutární město Brno, Odbor městské informatiky

  • 3. místo

Prostorové zostření družicových dat ASTER použitím modifikované metody Principal component analysis
Jan Jelének, Veronika Kopačková, Lucie Koucká
Česká geologická služba

  • Cena publika

Metodika autorsko právní ochrany GIS produktů
Alena Vondráková, Jan Brus, Bohumil Ptáček
Univerzita Palackého v Olomouci, Přírodovědecká fakulta

Výsledky družicové soutěže

Tradiční družicová soutěž spočívá v rozpoznávání míst zveřejněných na družicových fotografiích, s malou nápovědou. V tomto roce měli soutěžící rozpoznat rumunskou Bukurešť, italský Milán, slovinskou Lublaň, syrskou Palmýru, francouzskou Paříž, francouzskou přehradu Castillon a italské Pompeje. Bylo odevzdáno 82 odpovědních lístků, což je dosud rekordní účast, a z nich bylo 76 úplných a správných odpovědí. V následném losování pak měl nejvíce štěstí Jan Czopík ze společnosti Tieto Czech.

Gis ESRI 4

Tuto zprávu najdete na webu společnosti Arcdata Praha – www.arcdata.cz – s mnoha odkazy, na kterých najdete přehled přednášek a posterů, videozáznamy, galerii fotografií na Facebooku, konferenční bulletin, sborník konference a další materiály.

Gis ESRI 5

Foto z www.facebook.com/KonferenceGISEsri.


Mohlo by vás zajímat: