Google překladač: English Deutsch

Exkluzivní partner sekce

StreamTech.tv

streamtech tv-logo

V zákulisí velkoformátového tisku HP

Středa, 25 Únor 2009 16:14

Tags: Hardware | Reportáž | Tiskárny

HP - Behind the scenesNa začátku dubna poodkryla během dvoudenního setkání nazvaného Behind the scenes 1988 - 2008 svoje zákulisí barcelonská laboratoř pro výzkum a vývoj velkoformátových tiskáren společnosti Hewlett-Packard novinářům celé Evropy. To ještě umocněno pohledy a názory známých architektů a projektantů, kteří přijali na setkání účast. A jen tak jakoby mimochodem byla oznámena spolupráce HP s Adobe Systems na podpoře formátu PDF v HP Instant Printing Toolkitu, což je řešení web-to-print, dostupné přes HP Partner Program.

Jak si posteskl jeden z kolegů novinářů, šlo o jeden z nejnabitějších programů, jakých se kdy zúčastnil. Sotva jsme se stačili vzpamatovat z dopravy do Barcelony, už jsme seděli v autobusech a vydali se do sídla IAAC (Institut d'arquitectura avançada Catalunya). Nebýt nápisů na minibusech, cedulek označujících účastníky a doprovod pořadatele, nebylo zatím znát, že člověk je na akci HP. Vždyť ve staré, z venku naprosto nenápadné, zřejmě bývalé továrně, která je sídlem institutu, nebyla jediná velko ani maloformátová tiskárna nebo počítač HP. V IAAC používají většinou Apple Macintoshe, a dále k jejich vybavení patří laserová řezačka LaserPro Spirit GE, 3D tiskárna ZPrinter, plotter Roland CAMM-1, modelovací fréza/3D skener Roland Modela, a velká CNC tříosá fréza na materiály do rozměru 3000x1500x200 mm. Toto zajímavé místo je mezinárodním centrem pro výzkum, vzdělávání a vývoj orientovaným na architekturu, chápanou zde jako obor, který vyžaduje odlišná měřítka pro územní analýzy a městské výstavby, stejně jako pro odlišné architektonické projekty, počítačové znalosti a informativní prostředí. IAAC se pokouší přenést výzkum a vývoj do architektury a urbanismu a vytvořit širokou vědní znalostní síť. Z toho důvodu také spolupracuje s rozdílnými městy a regiony, industriálními skupinami a výzkumnými centry, mezi která patří například Massachussets Institute of Technology (MIT), University of Brighton nebo University of Chicago. Nabízí také vzdělávací programy jak dlouhodobé, tak i jen víkendové architektonické kursy.

Další zastávkou čtvrtečního odpoledne v Barceloně byla Torre Agbar, jedna ze současných dominant města, barevná vysoká homole od architekta Jeana Nouvela. Má oválný půdorys a výšku 142 metrů s 34 podlažími. Na její stavbu bylo spotřebováno 25 tisíc kubických metrů betonu, 250 tun oceli, 59619 skleněných desek, 4500 oken a celkem 40 odlišných barev. Tato věž stojí v místech, kde rychle mizí původní městská zástavba, jejíž zbytky byly v době naší návštěvy k vidění ještě v těsné blízkosti. A v okolí se velkým tempem staví nová Barcelona, což dokumentuje velké množství všude viditelných stavebních jeřábů. Věž Agbar je typickým příkladem tzv. sustainable designu, o kterém jsme psali v loňském šestém čísle IT CADu. Při její stavbě byly použity přírodní recyklovatelné a nekontaminované materiály, využívá se rekuperace energií a jejich potřeba je snížena na nejnižší možnou míru, tedy alespoň z dnešního hlediska. V nejvyšším patře dostupném návštěvníkům je jakási vyhlídková plošina, ale nepředstavujte si třeba pohled jako z Petřína nebo televizní věže na Žižkově. Do okolí je vidět přes skleněné lamely na plášti budovy, což není zrovna ideální.

 

HP - Behind the scenes
Následoval návrat do hotelu, panelová diskuse v jedné z konferenční místností, čtvrthodinka oddechu a znovu vzhůru do města, tentokrát směrem k další současné dominantě – Forum Building. Trojúhelníkový hranol na podstavcích, pod jehož návrhem jsou podepsáni švýcarští architekti Jaques Herzog a Pierre de Meuron. Strany trojúhelníka měří 180 metrů a výška dosahuje 25 metrů. Výstavní prostory v nadzemní části měří dohromady 5000 m². V netušených podzemních prostorách se nachází obrovské auditorium s 3200 sedadly. Prostor mezi podstavnými "nohami" hranolu byl v době naší návštěvy oplocen a zamezen do něho vstup. Údajně zde měly být vodopády, které by stékaly z ploché střechy pokryté vodou. Toto nefungovalo a stát tato stavba u nás, byly by tyto prostory velkým útočištěm bezdomovců nebo minimálně místem, kam si lze v případě nouze zadarmo "odskočit". Jinak podstavy slouží různě, jedna z nich jako malá kaple, jiná jako vstup do auditoria, další jako vstup do horních výstavních prostor a ta (možná) poslední jako vstup do restaurace Klein, která nás po namáhavém programu přivítala kolem deváté na večeři.

Druhý den jsme hned po snídani vyrazili do sídla výzkumného a vývojového střediska HP pro velkoformátový tisk v Sant Cugat del Vallès. Na mapě nevypadá toto místo daleko od našeho hotelu v Barceloně, nicméně cesta sem trvala více jak hodinu. Zde jsme se potkali s dalšími zajímavými lidmi jak z barcelonské HP Large Format Division, tak s hosty tohoto mítinku. Část programu tvořily klasické prezentace v sále, ale hlavní a nejzajímavější byla prohlídka laboratoří. Určitě by vás zaujaly zkoušky, kterými procházejí všechny velkoformátové tiskárny, ať už to jsou zkoušky klimatické na odolnost proti teplu, chladu nebo vysoké či nízké vlhkosti. Nemluvě o zkouškách odolnosti proti otřesům nebo nárazům při transportu.

Část prostor obrovského objektu HP zabírá také jakási výstavní síň s velkoformátovými tiskárnami HP a s výtvarnými produkty z nich vycházejícími. Je to ráj pro umělecké pracovníky, protože si zde mohou hned na místě zkontrolovat svoje výtvory, jak budou vypadat v těch největších rozměrech. Nejsou zde totiž jenom obvyklé DesignJety, ale také průmyslové vysokoprodukční digitální tiskové stroje řady Scitex, kde jen zásobníky barev jsou ve velikosti kanistrů.

Zajímavé také bylo "setkání" s jedním z prvních velkoformátových perových plotterů DraftMasterII. Za zmínku také stojí to, že vůbec první plotter HP spatřil světlo světa v roce 1977 pod označením HP 9872A jako periferie ke stolnímu kalkulátoru HP 9825, a to ve vývojových dílnách v San Diegu. Tam se ostatně vyvíjí dodnes, převážně pak tiskové hlavy pro velkoformátové stroje.

HP - Behind the scenes
Jedno z posledních aktivně navštívených míst bylo označeno tabulkou Sala Halo. Dveře s podivnou klikou za sebou ukrývaly zvukotěsnou místnost odizolovanou i od signálů mobilních operátorů, což můj mobil okamžitě signalizoval nelibým zvukem. Na jedné stěně 4 plazmové monitory, 3 kamery a proti nim stůl se třemi židlemi. To celé pospojované s podobnými místnostmi na celém světě pomocí privátního optického okruhu, aby bylo možné bez problémů přenášet obraz i zvuk ve vysokém rozlišení. Normální datové sítě totiž nejsou schopny vysoké rozlišení přenést a zde se pracuje i s přenosem detailů na tištěných spojích nebo s detaily tiskových kazet. Ideální místo pro utajené schůzky návrhářů a vynálezců nebo vrcholový management, bez nutnosti dalekého a čas požírajícího cestování. Jen někde si je potřeba trochu přivstat, jinde zase déle ponocovat. To podle toho, v jakém časovém pásmu se patřičná Sala Halo nachází.

Bohatý program skončil opět v přednáškové místnosti a první novináři už měli nejvyšší čas vyrazit na letiště, aby stihli svoje spoje. Protože jsem v této první várce byl i já, více už vám o HP Behind the scenes opravdu nesdělím.


Mohlo by vás zajímat: