Google překladač: English Deutsch

Exkluzivní partner sekce

StreamTech.tv

streamtech tv-logo

Kuličky místo toneru či inkoustu

Pondělí, 02 Březen 2009 14:56

Akce firmy Océ bývaly zatím doménou kolegy Buka, který přinášel pravidelná zpravodajství z Océ OpenHouse. Letos se OpenHouse nekonal a zčistajasna přišla pozvánka na předvedení novinky v produkci Océ, barevné velkoformátové tiskárny ColorWave 600, ještě před jejím oficiálním uvedením na veletrhu Drupa. Sáhl jsem po ní a nelitoval. A to přesto, že cesta do a z Venlo, sídla centrály Océ, byla dlouhá a zpět téměř strastiplná. Nicméně společnost nám dělal Karel Medulán, cestovatel, výborný vypravěč a zakladatel brněnské společnosti D-SYSTEM v jedné osobě, s nímž nemáte šanci se nudit.

Océ a nádherné teplé jarní počasí ve Venlo uvítalo zhruba šedesátku novinářů vybraných tištěných médií. Naše česko – slovenská skupina dorazila asi jako poslední na úvodní společenský večer, který byl příležitostí k setkání s vrcholovým managementem, rozhovorům a dobré zábavě, ke které přispěly i dvě výborně zpívající servírky.

Druhý den pak už byl čistě pracovní. Autobusy odvezly účastníky do centrály Océ a prezentace týkající se novinky, zatím cudně přikryté světlemodrou plachtou, mohly začít.

Základ názvu Océ vznikl v roce 1927, kdy společnost Van der Grinten začala dodávat nový diazo (kopírovací) papír. Ten na rozdíl od vlastních dřívějších a tehdejších konkurenčních německých neobsahoval tzv. azo komponentu.  Dr. Louis van der Grinten proto nazval papír O.C. (Ohne Componente). Dlouhé "é" bylo přidáno později, aby se sjednotila výslovnost s psanou formou. Jako obchodní značka byl název Océ registrován o tři roky později, v roce 1930.

Tiskárna Océ ColorWave 600 využívá zcela novou technologii Océ CrystalPoint, která přebírá to nejlepší z laserového a inkoustového tisku a je chráněna asi dvacítkou patentů. První, co zaujme laika i odborníka, když uvidí tiskárnu ColorWave 600, je způsob řešení a umístění zásobníků barev a hlavně jejich náplň. Tou jsou totiž pryskyřičné kuličky TonerPearls o průměru asi 12 mm v patřičných barvách CMYK. Podle dostupných informací kuličky při tisku procházejí nejprve rozmělněním, pak změnou skupenství na gel, aby posléze po nanesení na tiskové médium proběhla jeho krystalizace. Krystalizace zabezpečuje silné přilnutí k jakémukoliv povrchu a nanesená barva se neotírá ani neodlupuje.

Škoda, že jsme neviděli, natož abychom si nafotili, otevřený tiskový prostor, možná ovšem jako jediná skupina, které se to stalo v důsledku nedodržení časového harmonogramu akce.

Na výrobu kuliček vznikly samostatné výrobní prostory, které jsme sice navštívili také, ale fotografovat jsme zde nemohli. A tak pro ty, kteří mají dostatečnou obrazotvornost, mohu nabídnout krátký popis výrobny.

Základní surovinou pro výrobu je pryskyřice, která se sem přiváží v kovových barelech. Vypadá jako kalafuna, ale nevoní tak. Jaroslav (Slávek) Gross z Océ, který nás doprovázel, sice tvrdil, že to je přírodní produkt, ale řekl bych, že jde o uměle vyrobenou pryskyřici na bázi přírodních produktů. Pryskyřice se přímo v sudech rozemele speciálně k tomuto účelu upravenými frézkami a prášek se přenese trubkami do vyššího patra, kde se mísí s barvivem. Takováto pracoviště jsou čtyři, pro každou z barev palety CMYK jedno. Poté se směs vrátí do barelu a ten se odveze k dalšímu zpracování na pracoviště, kde se v automatizovaném provozu vyrábějí kuličky, balí se do zásobníků, a ty se vkládají přímo do transportních beden. Celý popsaný provoz kontrolují všeho všudy tři pracovníci.

Některé z výhod Océ ColorWave 600

  • Vysoce kvalitní tisky na recyklovaná média
  • Bez emisí ozónu
  • Bez zápachu
  • Nedochází ke kontaminaci prostředí tonerem nebo inkoustem
  • Tisk A0 od 31 sekund
  • Voděodolné tisky pro venkovní použití

Kuličky vzniklé v tomto provozu jsou jakoby voskové a dá se jimi rukou "psát" na papír, či jiné povrchy.

Někdo by mohl namítnout, a na tiskové konferenci tak hned jeden "šťoura" učinil, že tuto technologii voskového tisku má Tektronix už 20 let. Nicméně představitelé Océ prohlásili, že jejich řešení je zcela originální a kryté asi dvaceti patenty. Nanášení barev je jako u inkjetových tiskáren, pohybující se "hlavu", jinak "imaging device", jsme přece jen při tisku přes nepříliš průhlednou kapotáž viděli.

I když jde o naprostou novinku, prošla již rukama mnoha alfa i beta testerů a několik kusů je již v současnosti v plném provozu v Německu. Už před dvěma roky si Océ sezvalo uživatele svých strojů do Venlo a probralo s nimi možnosti nového vysokorychlostního barevného tisku. Později pozorně sledovalo využívání výhod nové technologie jednotlivými testery. V prosinci 2007 pak byli pozváni nejlepší zákazníci do Venlo, aby jim byl představen nový produkt v akci. A dalšího téměř půl roku trvalo, než došlo k oficiálnímu oznámení nové tiskárny, kterého jsme byli svědky.

Díky tisku na v podstatě jakkoliv (ne)kvalitní papír, případně další tisková média v rolích a šířce tisku do 42", vodostálosti a tomu, že tisky jsou okamžitě suché a otěru odolné, se nabízí široké pole použití. Od čárové CAD grafiky – A0 mimochodem vytiskne za cca 32 sekund – přes tisk strojírenských a architektonických vizualizací, výstupy GIS aplikací až po komerční grafiku. To vše při obrazovém rozlišení do 1200 dpi. Grafické výstupy při podrobnějším zkoumání nesou viditelně hrubší stopy stochastického nanášení barev, nebudou proto vyhledávány někým, kdo chce fotorealistické tisky. Na druhou stranu, pro běžnou business grafiku jsou zcela postačující a díky barevné stálosti (doba archivace údajně až 200 let) a odolnosti proti rozpíjení by mohly být vyhledávány obchodními řetězci a poskytovateli reklamy například v městském mobiliáři, do vitrín v přístřešcích na zastávkách městské hromadné dopravy.

V tom, abyste co nejdříve běželi do Océ si tuto tiskárnu koupit, vám může zabránit snad jedině cena. U nás se Océ ColorWave 600 bude prodávat za přibližně jeden milión korun.