Google překladač: English Deutsch

Exkluzivní partner sekce

StreamTech.tv

streamtech tv-logo

24 palců širokoúhle a ještě širokoúhleji

Autor článku: Václav Buk   
Středa, 10 Červen 2009 16:26

Jen velmi krátká doba stačila k tomu, aby tradiční formát obrazovky s poměrem stran 4:3 (popř. 5:4) téměř vzal za své a „klasické“ displeje se ocitly v nabídce nových monitorů v prakticky zanedbatelné menšině. Nad otázkou, zda je pro uživatele přínos širokoúhlého formátu po všech stránkách tak jednoznačný, a vůbec nad příčinami této masívní transformace zde asi nemá cenu polemizovat. Faktem je, že pokud ve velikosti úhlopříčky 22 a více palců dnes sháníme nový monitor, ať už pro náročnou grafiku, běžné kancelářské využití nebo tolik skloňovanou „zábavu“, máme na výběr v podstatě výhradně v rámci širokoúhlého formátu.

Ani ten ale není jediný. Pro běžnou práci se používají displeje s poměrem stran 16:10, v oblasti multimédií je s ohledem na standard HD videa upřednostňován ještě „širokoúhlejší“ formát 16:9. Striktně použitelnost obou formátů samozřejmě nikde není rozdělena či dána, a pokud našim účelům vyhovuje u konkrétního displeje jeho velikost, rozlišení a další parametry, můžeme stejně dobře využít „multimediální“ monitor pro práci v CAD aplikaci, jako „kancelářský“ model k reprodukci videa. Trojice (respektive, jak uvidíme dále, spíše dvojice) tentokrát recenzovaných 24" monitorů působí vlastnostmi a cenami poněkud nesourodě, stejně takové jsou ale požadavky a přání uživatelů. Zde jsou tedy ony novinky.

Eizo FlexScan S2402W-E Eizo FlexScan EV2411W-E

Přes rozdílné názvy mají tyto dva širokoúhlé 24" monitory tolik společného, že je na místě jejich vzájemné srovnání. Monitory mají zcela totožný design, TFT LCD panel typu TN, ovládací prvky, nastavitelné funkce, rozhraní i další výbavu. Rozdíl ale najdeme v typu podsvícení displeje, kdy zatímco FlexScan S2402W-E používá obvyklé podsvícení trubicemi, FlexScan EV2411W-E je vybaven LED podsvitem. Kvalitou obrazu se tyto modely v podstatě neliší, přínos monitoru s LED ale spočívá v jeho nižší spotřebě elektrické energie.

Oba monitory náleží do nové řady EcoView s důrazem na „ekologickou šetrnost“ a ergonomii, jsou vybaveny senzorem Auto EcoView, spojeným s funkcí pro regulaci jasu obrazu v závislosti na okolního osvětlení. To přináší jednak vyšší komfort a menší zátěž pro oči, jednak nižší spotřebu energie. Pro „ekologické nadšence“ nebo prostě pro uživatele, které baví sledovat závislost mezi jasem displeje a spotřebou elektrické energie, vybavil výrobce monitory EcoView indexem, několikasegmentovou zelenou stupnicí, která graficky znázorňuje okamžitou spotřebu. Tuto funkci lze samozřejmě vypnout. EyeCare Utility pak slouží k automatickému upozorňování uživatele na „zrakovou pauzu“, a to prostřednictvím zprávy v okně programu ScreenManager Pro, který si můžeme nainstalovat.

Monitory se vyznačují důmyslnou, atypickou konstrukcí. Flexibilní vícepolohový stojan umožňuje ve velkém rozsahu výškové nastavení i sklopení displeje, jeho natáčení na výšku i nastavení do polohy „notebook“, kdy se spodní strana panelu téměř dotýká pracovní desky stolu. Prakticky jediným drobným nedostatkem tohoto konstrukčního řešení stojanu je měnící se horizontální pozice displeje při výškovém nastavování (zvedáním do výšky displej zároveň od sebe oddalujeme a naopak).

FlexScan S2402W-E i FlexScan EV2411W-E jsou určeny především pro běžné kancelářské nasazení, popřípadě použití v oblasti multimédií, velký displej s vysokým rozlišením najde samozřejmě uplatnění v nejrůznějších aplikacích. Přestože oba monitory používají panely s „levnou“ TN technologií a není u nich primárně počítáno s uplatněním v náročných DTP aplikacích, profesionálním zpracování fotografií apod., výrobce neochudil ani tyto modely o mnohé své pokročilé funkce a parametry, známé z třídy „grafických“ monitorů. Především je to 10bitové zpracování signálu vedoucí k plynulé gradaci a vyváženému podání všech tónů šedé škály, a dále pak nastavitelné funkce, jako hodnota gama, saturace či odstín. Kromě toho najdeme v OSD menu obou monitorů samozřejmě další nastavení, včetně například volby mezi režimy reprodukce obrazu s nižším vstupním rozlišením (zobrazení 1:1, interpolace na celou plochu displeje, zvětšení na maximum při zachování poměru stran), přičemž nevyužitý okraj můžeme vyplnit šedým odstínem dle výběru. Praktické jsou přednastavené módy, které nám dovolují rychle přizpůsobit charakter obrazu typu práce či aplikace, kterou používáme. Tyto režimy (sRGB, text, picture, movie, custom) se přepínají samostatným tlačítkem.

Zapůjčené monitory poskytovaly brilantní obraz s velmi dobrým barevným podáním a rovnoměrným podsvícením v celé ploše. Přímé srovnání obou testovaných vzorků odhalilo malý rozdíl v barevném tónu, kdy model S2402W-E (tedy typ s podsvícením trubicemi) vykazoval vedle FlexScanu EV2411W-E mírně růžový nádech. Bez možnosti tohoto přímého srovnání či změření kolorimetrem však ani u jednoho z těchto monitorů nelze hovořit o jakémkoliv viditelném barevném posunu.

Již výše popsaný světelný senzor a s ním spojená funkce regulace jasu u těchto monitorů se ukázala jako velmi šikovná. Pracuje zcela plynule a nenápadně (až na občasné krátké zobrazení „zelené stupnice“ s dalším stupínkem spotřeby či spíše „úspory“ energie, které lze ale vypnout), s tím, jak k večeru na pracovišti ubývá světla, intenzita jasu displeje prostě postupně přirozeně slábne, aniž bychom to registrovali, obraz nás zkrátka s rostoucím šerem nezačíná oslňovat, tak jako by tomu bylo normálně. Funkci samozřejmě můžeme a nemusíme využívat.

Oba popisované monitory představují velmi povedené kousky z dílny renomovaného výrobce, vhodné pro náročnější uživatele z různých oblastí, včetně CAx na prvních místech. Pokud jde o zásadní rozdíl mezi těmito panely, záleží už na zvážení každého zákazníka, nakolik je pro něj důležitá spotřeba energie, která, byť je u obou modelů velmi nízká, je u monitoru s LED podsvícením přece jen ještě o nějaký ten watt nižší. Teoreticky by tento panel mohl vykazovat ještě také dlouhodobější barevnou stálost, jistě však v dané kategorii nejde o parametr, na který bychom se měli ohlížet, navíc o barevnou stálost se rozhodně nemusíme bát ani v případě FlexScanu S2402W-E s „obyčejnými“ trubicemi.

iiyama ProLite E2407HDS

Úhlopříčku 24 palců má i displej tohoto monitoru. Ve srovnání s předchozími modely Eizo je však iiyama ProLite E2407HDS ještě „širokoúhlejší“. Displej má poměr stran 16:9, používaný v oblasti HD videa, jde v tomto případě o Full HD panel. Přes nepokrytě multimediální koncepci tohoto monitoru, vybaveného mimo jiné HDMI rozhraním a reproduktory, jej můžeme klidně nasadit na různá pracoviště, včetně některých CAx. Jde o model s velmi příznivou cenou, což se samozřejmě odráží v jeho výbavě. Monitor překvapí svým nízkým provedením, kdy spodní hrana panelu spočívá velmi nízko nad deskou stolu, nemáme však bohužel možnost výšku jakkoliv nastavit (kromě podložení celého monitoru), konstrukce stojanu dovoluje pouze horizontální náklon displeje, není zde možné otáčení do stran ani jiná nezávislá manipulace s panelem. Originálním způsobem jsou v tomto monitoru zabudovány reproduktory, nemají žádnou vlastní lištu nebo viditelné mřížky, naopak je výrobce zcela skryl pod hlavní ventilační mřížku v horní zadní části panelu.

O tom, že ProLite E2407HDS je primárně určen pro multimediální využívání, svědčí také některé z jeho „tabulkových“ parametrů, jako jsou velmi krátká doba odezvy a vysoký základní kontrast, i kontrast zvýšený pomocí technologie Advanced Contrast Ratio až na 10 000:1, jak je uvedeno v technickém listu. Při reprodukci filmů či prezentacích jsou tyto vlastnosti jistě vítány, pro běžnou práci nepředstavují zvláštní přínos.

Obraz zapůjčeného monitoru vykazoval rovnoměrné podsvícení, neutrální barevný tón a celkově dostatečně kvalitní barevné podání pro všechny běžné kancelářské, CAx či mnohé jiné aplikace, samozřejmě s výjimkou například profesionálního zpracování fotografií či DTP.

Také tento monitor má několik přednastavení, pomocí kterých si můžeme rychle uzpůsobit charakter obrazu aplikaci, se kterou pracujeme. Jde o předvolby standard, game, movie, scenery a text, mezi kterými se přepíná samostatným tlačítkem. Pomocí jiného tlačítka lze přímo přepínat mezi vstupy signálu.

Čtyři ovládací tlačítka monitoru jsou umístěna zespodu v pravé spodní straně panelu. V přehledně členěném OSD menu s ikonami a textovými popisy najdeme víceméně základní funkce, které odpovídají celkové výbavě a ceně tohoto monitoru. Pro jednoduchou úpravu barevného ladění obrazu můžeme využít tří přednastavených barevných teplot, popřípadě obvyklé možnosti doladit jednotlivé kanály R, G, B. Pokud pracujeme s obrazem o nižším vstupním rozlišení, než je 1920×1080 bodů, musíme se spokojit pouze s volbou jeho interpolace na celou plochu displeje, nebo s maximálním vyplněním výšky displeje při zachování poměru stran obrazu, možnost pracovat s obrazem 1:1 s nevyužitým okrajem zde není.

iiyama ProLite E2407HDS sice není tím typem monitoru, který by bylo možné pro CAD/CAM vřele doporučit, na druhou stranu, pokud nám nevadí značně širokoúhlý obraz o rozlišení 1920×1080 bodů (nebo jej naopak vyhledáváme) a omezené možnosti nastavení pozice displeje, je nám tento cenově velice příznivý model schopen odvést velmi dobrou službu a být tím pravým, co pro svoji práci potřebujeme.

Monitor Eizo FlexScan S2402W-E Eizo FlexScan EV2411W-E iiyama ProLite E2407HDS
Velikost displeje 24“ (16:10) 24“ (16:10) 24“ (16:9)
Displej TFT LCD, TN, matný povrch TFT LCD, TN, matný povrch, LED podsvícení TFT LCD, TN, matný povrch
Maximální/fyzické rozlišení 1920×1200 1920×1200 1920×1080
Rozteč bodů 0,270 mm 0,270 mm 0,2715 mm
H - kmitočet 31 – 76 kHz (dig.), 31 – 94 kHz (analog.) 31 – 76 kHz (dig.), 31 – 94 kHz (analog.) 31 – 80 kHz
V - kmitočet 59 – 61 Hz (dig.), 55 – 76 Hz (analog.) 59 – 61 Hz (dig.), 55 – 76 Hz (analog.) 56 – 75 Hz
Kontrastní poměr 300:1, 1000:1 (temná komora) 300:1, 1000:1 (temná komora) 1000:1, 10 000:1 ( Advanced Contrast Ratio)
Jas 40 – 300 cd/m 2 40 – 300 cd/m 2 300 cd/m 2
Doba odezvy zobrazení 5 ms 5 ms 2 ms
Pozorovací úhly (H / V) 170° / 160° (při kontrastu 10:1) 170° / 160° (při kontrastu 10:1) 170° / 160°
Otáčení panelu o 90° ano ano ne
Výškové nastavení ano ano ne
Stranové natáčení ano ano ne
Vestavěný zdroj ano ano ano
Ergonomická norma TCO'03 TCO'03
Obrazové vstupy 1× DVI-D (podpora HDCP), 1× D-Sub 1× DVI-D (podpora HDCP), 1× D-Sub 1× DVI-D, 1× HDMI, 1× D-Sub
Další rozhraní audio vstup/výstup, reproduktory 2×0,5 W audio vstup/výstup, reproduktory 2×0,5 W audio vstup/výstup, reproduktory 2×3 W
Příkon typicky 27 W, max. 58 W typicky 19 W, max. 45 W typicky 46 W
Barevné provedení černé, světle šedé černé, světle šedé černé
- rovnoměrnost podsvícení ****** ****** ******
- barevné podání *****- *****- ****--
- ovládání *****- *****- *****-
- výbava ****** ****** ****--
Poměr cena / užitná hodnota ****** ****** ******
Přibližná cena (bez DPH) 16 280 Kč (černý), 15 680 Kč (šedý) 17 490 Kč (černý i šedý) 5920 Kč
Zapůjčil Avnet Avnet AT Computers