Google překladač: English Deutsch

Exkluzivní partner sekce

StreamTech.tv

streamtech tv-logo

Monitory nejen pro (konstrukční) kanceláře

Úterý, 17 Leden 2012 09:54

Tags: Eizo | Monitory | Philips | Recenze

monitory-01Pro náročnější uživatele v kancelářích i domácnostech, v oblasti CAx, amatérské fotografie a řadě dalších je vhodný tentokrát recenzovaný 23" monitor Eizo, zatímco stylový, rovněž slušně univerzální 27palcový Philips nabídne za příznivou cenu kvalitní obraz na větší ploše i jednoduchou, nekomplikovanou obsluhu.

Eizo FlexScan EV2335W-BK

FlexScan EV2335W je zajímavou novinkou v řadě energeticky a uživatelsky „šetrných" kancelářských LCD monitorů Eizo „EV" (EcoView). Tento designově i ergonomicky zdařilý model je vybaven odlehčeným panelem s tence orámovaným, LED podsvíceným 23" matným displejem typu IPS (s Overdrive technologií pro urychlení odezvy) a flexibilním polohovatelným stojanem. 23" monitor má stejné obrazové rozlišení 1920×1080 pixelů jako většina 24palcových a ve srovnání s nimi tedy, vedle celkově menších rozměrů, nabízí o něco jemnější zobrazení. To je rozhodně předností při reprodukci fotografií či videa, u každodenního nasazení v oblasti CAx a kancelářských aplikací tomu tak ale ve všech případech nemusí být a spíše se vyplatí zvážit, zda je pro konkrétního uživatele menší obrazový bod přínosem či naopak něčím, co přispívá k většímu namáhání zraku. Pro ty, kdo z tohoto hlediska nevidí v jemnějším zobrazení problém, však právě FlexScan EV2335 představuje jeden z monitorů, které se vyznačují opravdu velkou šetrností k očím. Disponuje pro to speciálně koncipovanými funkcemi a výbavou. Jedná se o systém autoregulace jasu Auto EcoView + EcoView Optimiser, EyeCare Utility či samostatný režim Paper Mode. Zatímco senzor EcoView hlídá úroveň osvětlení v místnosti a přizpůsobuje mu jas displeje (EcoView Optimizer navíc samostatně optimalizuje jas na bílých plochách obrazu), EyeCare Utility umožní uživateli individuálně nastavit automatické výzvy pro „zrakové přestávky" a Paper Mode je vhodný pro čtení elektronických dokumentů.

Eizo FlexScan EV2335W má ergonomickou konstrukci, flexibilní vícepolohový stojan FlexStand umožňuje vysunutí panelu do výšky 165 mm, možné je jednoduché naklápění, natáčení do stran, stejně jako otočení displeje o 90°. S obrazovkou se snadno manipuluje a panel přitom drží pevně ve všech nastavených pozicích. Všechny vstupy a výstupy najdeme v jeho zadní části, dutina s odklápěcí krytkou v zadní spodní části nohy pak umožňuje uspořádat a skrýt všechny připojené kabely do jednoho svazku.

monitory-02

Vedle klasického digitálního (DVI-D) a analogového (D-Sub) konektoru je FlexScan S2335W vybaven i moderním DisplayPortem, který umožňuje bezztrátový přenos digitálního signálu na několik metrů. Disponuje také audio vstupem a výstupem na sluchátka, USB rozbočovač nemá.

Obraz zapůjčeného monitoru vykazoval rovnoměrné podsvícení a vyvážené, neutrální barvy. Pouze při zobrazení barevných testovacích stupnic (v nastavení gama 1,8) více či méně splývaly některé sousední odstíny v barvách, které v tomto směru monitorům obvykle dělají problémy, tj. v zelené, azurové a žluté. Při gama 2,2 se v tomto testu ještě mírně zhoršila vizuální rozlišitelnost středních a/nebo nejtmavších tónů i u ostatních základních barev. Z pohledu běžného uživatele, ale třeba i náročnějšího fotografa se však jedná o zanedbatelný nedostatek, jakým „trpí" naprostá většina monitorů. Celkově hodnotím kvalitu obrazu testovaného FlexScanu S2335W spíše jako nadprůměrnou a stejná je u tohoto modelu v jeho kategorii i základní výbava.

Prostřednictvím řady osmi tlačítek a přehledného textového OSD menu (nebo i bez něj – některé funkce lze nastavovat přímo) se dostaneme k základním i pokročilým nastavením. V nabídce nechybí funkce jako již zmíněná korekce gama v rozsahu 1,8 až 2,2, sytost, odstín, nastavení barevné teploty z předvoleb (od 4000 do 10 000 K) či ručně po složkách R, G, B. Obrazová rozlišení menší než 1920×1080 pixelů dokáže monitor zobrazit i bez zkreslení v módu 1:1. Samostatná tlačítka jsou vyhrazena pro přepínání mezi barevnými režimy, vstupy signálu, menu regulace hlasitosti a funkce pro úsporu energie.

Balení monitoru obsahuje signálové kabely, audio kabel, stejně jako CD s ICC profily, ovládací aplikací ScreenManager Pro i utilitou s pomocnými vzorky pro snazší nastavení obrazu.

Eizo FlexScan EV2335W můžeme pořídit buď v provedení celočerném (BK), nebo kombinovaném – světle šedý panel, černý podstavec a noha (GB).

Philips 273E3LH

Pokud by u některých uživatelů, zejména se sklonem k dalekozrakosti, mohlo Full HD rozlišení a s ním související poměrně jemné zobrazení u recenzovaného 23" displeje Eizo (a samozřejmě i jiných monitorů této kategorie) vyvolávat otazníky nad pracovním komfortem a zátěží zraku, u 27palcového modelu Philips 273E3LH (a dalších 27" panelů) se stejným rozlišením není v tomto směru co řešit. Text i nejtenčí jednopixelové čáry se na velkém displeji zobrazují zřetelněji a dlouhodobá práce v běžných aplikacích je tak svým způsobem pohodlnější. Na druhou stranu však při podstatně větších celkových rozměrech monitoru nezískáme navíc žádné obrazové body.

Philips 273E3LH se vyznačuje atraktivním designem, jeho jednoduchá konstrukce ale nabízí jen minimální možnosti polohování displeje – ty jsou zde omezeny v podstatě pouze na horizontální náklon v rozmezí –5 až 20 stupňů. Monitor je osazen matným TFT LCD displejem typu TN s bílým LED podsvícením, v zadní části panelu najdeme konektory digitálního rozhraní HDMI a DVI-D s podporou HDCP, nechybí ani klasický analogový VGA vstup, audio vstup, konektor na sluchátka a vestavěné dvouwattové stereo reproduktory.

monitory-03

Zapůčený monitor poskytoval brilantní, v celé své velké ploše rovnoměrně podsvícený a barevně vyvážený obraz. I u tohoto modelu v testovacích barevných škálách vzájemně splývaly některé odstíny v problémové zelené, azurové a žluté, ani zde však rozhodně nešlo o podstatný nedostatek, monitor se v tomto ohledu nijak nevymykal průměru. Přestože je displej typu TN+film, má dostatečně velké pozorovací úhly na to, aby při běžné práci a pozorovací vzdálenosti nedocházelo k rušivému barevnému zkreslení v rozích a po stranách obrazu.

Jednoduché OSD menu s velkými ikonami a textovými položkami je u Philipse 273E3LH velmi přehledně rozvrženo, funkce jsou v něm logicky členěné a snadno dostupné. K samotnému ovládání slouží malé dotekové senzory, které jsou sice „stylové", avšak nevynikají vždy přesvědčivou odezvou, praktičtějším řešením by asi byla tlačítka.

V nabídce najdeme víceméně základní funkce, jako je nastavení barevné teploty ze dvou předvoleb (6500 K a 9300 K) a prostřednictvím kanálů R, G, B, je zde i režim sRGB. Bez ohledu na formát obrazu na vstupu lze přepínat mezi zobrazením širokoúhlým a v poměru stran 4:3. Obrazem o menším rozlišení než full HD umí Philips 273E3LH vyplnit celou plochu displeje (respektive jeho výšku při ponechání bočních černých okrajů), možnost zobrazit pixely 1:1 bohužel nenabízí. Přímo, bez nutnosti vstoupit do hlavního menu lze například přepínat mezi vstupy signálu a nastavovat hlasitost.

Displej rozhodně nepatří mezi nejdražší, ve své kategorii ale není ani nejlevnější, přesto v jeho balení bohužel nenajdeme nejen audio, ale ani DVI a VGA kabel, které jsme si už zvykli vnímat jako běžnou součást standardního příslušenství monitorů. Dokupovat naštěstí nemusíme napájecí kabel, pro který se spolu s odnímatelnou základnou, rychlou příručkou a CD ještě našlo v nezvykle tenké krabici místo.

monitory-04


Mohlo by vás zajímat: