Google překladač: English Deutsch

Exkluzivní partner sekce

StreamTech.tv

streamtech tv-logo

3D tiskárna CubePro

Autor článku: Redakce   
Středa, 08 Červenec 2015 00:00

Tags: 3D Systems | 3D tisk | CubePro | Tiskárna

elviraStolní 3D tiskárna CubePro od firmy 3D Systems je pozoruhodné zařízení, které se liší od konkurence hned několika zásadními parametry. Ačkoliv cenou spadá spíše do kategorie 3D tiskáren, které se s oblibou označují jako „osobní“ nebo „hobby“, výkonem a přidanou hodnotou šlape na paty mnohem dražším profesionálním 3D tiskárnám. Stává se tak užitečným pomocníkem mnoha profesionálních designerů, architektů, konstruktérů a v neposlední řadě učitelů po celém světě.

Vyhřívaná komora

Častým problémem tisku plastového materiálu (především ABS) bývá odlepování od tiskové podložky, kroucení a praskání objektu. I malý průvan v místnosti může znehodnotit několikahodinový tisk. Tyto neduhy jsou z velké části způsobovány rychlou změnou teploty a její nestálostí. CubePro je vybaven uzavřenou, a navíc vyhřívanou komorou, která zajištuje stálé podmínky během celého tisku v jakémkoliv prostředí.

Až 3 trysky – až 3 barvy – až 3 materiály!

Tiskárna CubePro se vyrábí ve třech variantách (CubePro, CubePro Duo a CubePro Trio), lišících se počtem trysek. Varianta Trio může tisknout až 3 barvy současně. Na výběr je 24 různých odstínů. Hlavní praktická výhoda však spočívá v možnosti tisku více materiálů. Vybrat lze ze dvou materiálů pro tisk objektů (ABS, PLA) a materiál Infinity pro tvorbu podpěr. V blízké budoucnosti se chystá uvolnění nového materiálu, kterým bude Nylon. Všechny materiály jsou dodávány v uzavřené kazetě, která zajištuje stálou kvalitu a odolnost vůči vlhkosti.

Infinity – vypláchněte podpěry obyčejnou vodou!

Každý, kdo jen trochu nahlédl do světa 3D tisku, ví, co jsou podpěry a jaké úskalí a námahu většinou obnáší jejich odstraňování. V podstatě jde o to, že pokud tiskneme objekt, jehož geometrie obsahuje převisy pod větším úhlem než 40–45 stupňů, je potřeba, aby spolu s objektem tiskárna stavěla i jakési lešení, které zabrání zhroucení celého snažení. Problém ovšem nastává v momentě, kdy je tisk dokončen a je třeba se podpěr zbavit. Zapomeňte na odlamování a broušení. Nový vodou odplavitelný materiál Infinity stačí ponořit na pár minut do teplé vody a podpěry se v podstatě rozpustí. Materiál Infinity je nezávadný. Můžete jej po rozpuštění vylít do odpadu. Infinity lze využít pouze jako podpůrný materiál pro objekty tištěné z PLA. Pokud chcete tisknout z ABS plastu, můžete využít PLA materiál pro podpěry a ty následně odplavit v ultrazvukové vaně za přispění hydroxidu sodného.

Ovládání

Ovládání tiskárny i příprava modelu pro tisk je velmi intuitivní. Do ovládacího programu nahrajeme 3D model ve formátu STL, zvolíme nastavení kvality, přičemž nejtenčí dosažitelná tloušťka vrstvy je pouhých 70 mikronů (0,07 mm), a odešleme do tiskárny přes WiFi nebo Flash USB. Samotné ovládání tiskárny je pak prováděno skrze barevný dotykový LCD displej, na němž můžete sledovat i průběh celého tisku.
Mnohem více informací naleznete na webových stránkách distributora ABC3D.


Mohlo by vás zajímat: