Google překladač: English Deutsch

Exkluzivní partner sekce

StreamTech.tv

streamtech tv-logo

K Benefit Printu za levnějším velkoformátovým barevným tiskem

Autor článku: Karel Heinige   
Středa, 30 Březen 2016 00:00

Tags: Benefit Print | Hardware | Rocoh | velkoformátový tisk | Vortex

benefit ilustracniNa konci dubna 2014 jsem se zúčastnil akce Ricoh Grand Openning Day v brněnském hotelu Noem Arch. Součástí této akce bylo i živé předvedení „technologie vyšších forem inteligence“ – ukázka zařízení Vortex 4200. Tento barevný inkoustový velkoformát tiskne v nativním rozlišení 1600 × 1600 dpi rychlostí až 1000 m2 za hodinu, s mimořádně nízkou spotřebou. Návštěvníci viděli v rámci workshopu bleskový tisk 6 metrů dlouhé panorámy Londýna a další tiskové lahůdky z oblasti GIS a POS aplikací. Akce probíhala ve firmě Benefit Print. O tom, jak se této firmě daří po dvou letech, jsem si povídal s Vítem Hudcem, jednatelem Benefit Printu.

Trocha historie

Původní firma se jmenovala Benefit IT a byla zapsána do obchodního rejstříku v srpnu 2010. Jejím záměrem bylo přinášet zajímavé technologie na český trh. Začala digitálním perem, což je zařízení, které píše na papír a rovnou napsané digitalizuje a dokáže text poslat e-mailem. Poté nastala potřeba tisknout k perům formuláře a firma se rozšířila o tiskové technologie. Nejprve šlo o tisk fotografií, ale tento projekt nakonec nebyl tak zajímavý, jak ve firmě původně mysleli.


Vít Hudec

Nicméně tu už byli zákazníci, fotografové a – hospodským žargonem řečeno – štamgasti neboli stálí zákazníci. Proto bylo rozhodnuto, že se firma rozšíří ještě o nějaké další tiskové technologie, a koupila Vortex. A vývoj firmy pokračoval, protože si zde řekli, že by bylo dobré tisky oddělit od per. Proto byla založena dceřiná společnost Benefit Print a do ní se převedly všechny tiskové aktivity. Firma má právní statut společnosti s ručením omezeným.

Dále budeme pokračovat formou rozhovoru. Protagonisty byli Vít Hudec (VH) a Karel Heinige (KH).

KH: Proč jste vybrali zrovna Vortex?
VH: Protože jediný Vortex měl on-line skládačku, která byla schopná skládat výkresy při vysokých rychlostech. Tato zařízení má například Xerox nebo Canon, ale oni to prodávají na produkci letáků a věcí, které se neskládají. Skládačka je přitom pro planografii velice důležitá.

KH: Takže tisk nabízíte především projekčním společnostem?
VH: Ano, projekčním společnostem. To znamená klasický trh planografie.

 

KH: To znamená velké stavební plány, ale také třeba mapy pro firmy zabývající se geografickými informačními systémy (GIS). Jak jste na tom se zákazníky?
VH: Zatím se k nám každý měsíc vrací více než 120 zákazníků a trend meziročně roste o více než 100 %. Zjistili jsme také, že každý trh, na který se Vortex dodává, má úplně jiné požadavky na tisk projektové dokumentace. Například ve Švýcarsku se každý výkres po vytištění ručně ořeže a skládá se off-line skládačkou. V Německu se tisknou výkresy jenom na dva rozměry (594 mm a 914 mm), a když jsou výkresy menší, tak se ani neořezávají a vyjede to ze stroje tak, jak to je. Český trh má také svá specifika – v podstatě potřebujeme tisknout na pět rozměrů rolí a ten stroj má dole dva zásobníky. To znamená, že jsme řešili softwarové přepínání rolí, tak aby se ze všech zakázek, které přijdou, vytiskly napřed role už založené, pak se vymění náplň zásobníků a dotiskne se zbytek.

benefit 1

KH: U nás na velikost tisků a poskládání výkresů přece existují normy, že?
VH: Ono je to dané tím, jak to nakreslí projektant. Třeba ve Švýcarsku, když má někdo 615 × 862 mm, tak chtějí v těchto rozměrech i papír a jsou na to docela pedantičtí. Pak tam existuje stará škola, která chce například deset centimetrů od okraje bílý papír. Nevím, asi se na to dělají nebo dělaly poznámky.
U nás je zvykem, že se snažíme dodržovat základní DIN formáty. Ale není to tak u všech. Výrazně odlišně se k tomu chová firma od firmy podle toho, jakou mají firemní kulturu. Některé firmy vydaly směrnici nebo interní nařízení o tom, že se mají dinovské formáty dodržovat, ale některým je to jedno. To znamená, že se můžeme potkat s výkresy, které mají 400 mm na výšku a dva centimetry mají volného bílého papíru. K takto nachystaným výkresům zákazníci volí dvojí přístup. Jedny, kterým to nevadí, a druhé, kterým to vadí a musí se to ještě ručně dořezávat, i když je to o něco dražší. Ačkoliv existuje norma, tak si myslím, že se úplně neprosazuje. Samozřejmě ale rohové razítko a první sklad buď jednadvacet, nebo devatenáct musí být. To je jediná věc.

benefit 2

KH: Jak získáváte zákazníky? Přece jenom Vortex je vysoce výkonný stroj, a když bude stát, nebude vám vydělávat. A tento stroj určitě nebyl levný.
VH: Proběhlo několik kampaní, třeba na webu. Ale hlavním nástrojem je telemarketing. Vzhledem k provozním nákladům tohoto zařízení jsme schopni dělat plnobarevné výkresy v čárové grafice za stejnou cenu jako černobílý tisk. Předpokládáme, že do několika málo let úplně vymizí černobílá planografie. Pokud je to v stejné cenové relaci barevné, tak proč by si zákazník minimálně rohové razítko neudělal barevně, když je to ta stránka, která kouká nahoru v okamžiku vytištění a poskládání plánu. Vnitřek v podstatě barevný být nemusí, pokud to zákazníci nepotřebují, ale minimálně loga by barevná být mohla. Nastal čas, kdy se lidé o to začínají zajímat. Pokud by to stálo 2,5krát tolik, tak každý řekne, že razítko bude také černobílé. Nakonec odjakživa je to tak. V momentě, kdy to bude stát stejně, tak si zákazník řekne, proč by toho neměl využít.

KH: Minimálně ve stavebnictví se barvy uplatní, že?
VH: Část výkresové dokumentace je již dnes barevná, protože je to přehlednější a zákazník tak může rychleji a na menší ploše zachytit třeba i detaily. Je to jednodušší než rozlišovat čáry tloušťkou a různým typem čárování. Dnes ale barevná dokumentace stojí 2,5krát tolik a každý cenu zvažuje. Tahle cenová bariéra je dnes již minulostí.

benefit 3

KH: Nebojíte se toho, že všichni přejdou na tablety, že vše bude v elektronické podobě?
VH: Na stavbě dělníci? Výkres má jednu velkou výhodu – je levný a je možné ho dát každému člověku a všichni s tím umí pracovat. Důvodem, proč projektanti stále používají výkresy a ne elektronické pomůcky, je, že člověk se na výkresu může zaměřit na detail, ale zároveň stále vidí umístění detailu v rámci ostatních částí výkresu. Tohle u elektronických výkresů není. V momentě, kdy někdo vymyslí tablet, který bude mít velikost A0 nebo A1, bude se blížit. Ale nepředpokládám, že by se takové zařízení rozdávalo dělníkům na stavbě.

KH: Viděl jsem, že v okamžiku, kdy jste otvírali, jste již tiskli mapy. To je také náplní vaší práce?
VH: Okrajově ano. Primárně se zaměřujeme na výkresy. Ale když bude potřeba vytisknout padesát map nebo něco, co se nevyplatí na ofsetu, tak se tomu nebudeme bránit. Firem, které se zabývají planografií, je desetkrát až padesátkrát více než těch, které se zabývají mapami. Mapy jsou speciálky. Z minulosti mám pár známých, kteří mají firmu zabývající se tiskem map, ale nemyslím si, že by se na tom dal postavit nákup a financování takhle velkého stroje. To není produkce jako taková. Ten stroj musí udělat 25–30 tisíc čtverečních metrů výkresů měsíčně. Nemyslím si, že poptávka nebo produkce map je natolik veliká, aby to uživila.

KH: Jasně, dneska každý radši používá GPS než tištěnou mapu.
VH: Mapy jsou speciální odvětví. Tam elektronické prostředky mají smysl v tom, že spousta lidí se ztratí i s tou mapou a nedokáže určit svou polohu. GPS vám ukáže, kde stojíte a kam máte jít. S mapou je to daleko složitější a mám pocit, že lidé leniví, a když mají něco, co jim umožní méně přemýšlet, tak to použijí.

benefit 4

KH: Máme ještě něco, co bychom měli dodat k tomuto rozhovoru?
VH: Pokud si můžeme trochu přihřát polívčičku s marketingem, tak ano. Máme ambici tisknout barevně za cenu černobílého tisku. Pokud bude poptávka a my dokážeme vypočítat úsporu, která se bude pohybovat (záleží podle procenta barevných výkresů) od 15 do 48 %. Předpokládám, že na to zákazníci budou reagovat a my bychom tím mohli získat nový trh. Spousta majitelů planografií je dnes již v důchodovém věku a jejich potomci nebo nástupci o to dnes nemají zájem, takže této činnosti bude spíše ubývat a centralizovat se.

Tisk z Vortexu je navíc velmi odolný. Stalo se, že plány uložené ve stavební buňce jednoho ze zákazníků vyplavila voda. A výkresy tištěné na Vortexu se jako jediné nerozpily. Takové skutečnosti nám přivádějí další zakázky.

Progresívní technologie v Benefitu

Jak už bylo uvedeno na začátku, inkoustový velkoformát Vortex 4200 dodává společnost Ricoh Czech Republic. Tato technologie umožňuje díky statickým hlavám plnobarevný tisk v šířce 1067 mm s výkonem až 1000 výkresů ve formátu A0 za hodinu. Díky malé tiskové kapce o velikosti pouhých 2 pl a nativnímu rozlišení 1600 dpi dosahuje velmi jemného rastru, který je schopen přesně vykreslit i ty nejjemnější křivky. Zároveň jsou výstupy bezprostředně po vytištění suché, takže je s nimi možné okamžitě manipulovat. Zařízení je doplněno on-line skládacím systémem Rigoli, což obsluze umožňuje maximálně zkrátit dobu na finalizaci celé zakázky. Poskládané výkresy se pouze zkompletují s potřebnou dokumentací a během několika minut jsou připraveny k expedici.

V Benefitu využívají i další velkoformát Ricoh MP CW2200SP. Toto barevné multifunkční zařízení s inkoustovou technologií na bázi gelu může skenovat, kopírovat a tisknout na materiály až do šíře 914 mm. Díky piezoelektrickým hlavám dokáže tisknout velmi jemný rastr, podobně jako Vortex, a slouží tedy mimo jiné jako jeho záloha. V případě údržby Vortexu gelovka od RICOHu několikrát dočasně přebrala celou jeho produkci. Kromě této záložní funkce je barevná gelovka hojně využívána pro tisk posterů a pozvánek formátu B1, které slouží pro externí výlepy. Gel je totiž okamžitě po tisku voděodolný, na rozdíl od klasických inkjetů. Pro Benefit jsou výhodou také nízké finanční náklady na provoz gelovky díky životnosti tiskových hlav, která je stanovená stejně, jako životnost celého zařízení. Navíc je celé zařízení pod servisní a materiálovou smlouvou, která kromě záruky celého zařízení usnadňuje kalkulaci nákladů pomocí několika pásem dle pokrytí výstupu.

benefit 5

Tisknout v Benefitu je výhodou

Nejen proto, že anglický význam slova benefit znamená výhodu, ale hlavně kvůli popsanému vybavení, stejně jako tomu doposud nezmíněnému, ke kterému patří maloformátový digitální tisk, nabídka dokončovacích prací, rychlost zpracování a dodání.


Mohlo by vás zajímat: