Google překladač: English Deutsch

Exkluzivní partner sekce

StreamTech.tv

streamtech tv-logo

Co nového ve světě 3D tisku

Autor článku: Redakce   
Čtvrtek, 15 Červen 2017 00:00

Tags: 3D tisk | DLP | FDM | Futur3D | Hardware

3D tisk ilustracniNa veletrhu 3dexpo 2017 v pražských Letňanech byl představen nový typ stereolitografické tiskárny z produkce českého výrobce 3D tiskáren Futur3D, s. r. o. Tento výrobce se aktuálně zaměřuje především na vývoj a výrobu strojů, které pro 3D tisk využívají vytvrzování fotopolymeru pomocí světelných diod. Protože tento způsob tisku stále ještě není širší české veřejnosti znám, rozhodli jsme se přiblížit nejdříve výhody stereolitografického tisku oproti masově využívaným tiskárnám FDM tisknoucím z termoplastu. Jaké jsou tedy hlavní výhody stereolitografického tisku obecně? Na základní otázky odpoví hlavní konstruktér nové tiskárny DWARF3 Jiří Posledník.

Proč jste si pro směřování a vývoj tiskáren vybrali stereolitografii a ne FDM tisk z plastového drátu?

Byla to právě stereolitografie, která dala světu před 30 lety 3D tisk. V samém počátku, kdy jsem 3D tisk pro sebe objevil, jsem ale znal a také využíval pouze „klasický“ FMD tisk. Postupem času jsem si začal uvědomovat, že využitelnost levných FMD tiskáren je velmi omezená. Hodí se pro vytištění prototypu, pro ověření tvaru a vzhledu výrobku, ale ne až tak pro výrobu finálního produktu. Stereolitografie je v tomto jiná.

Pryskyřice je velmi tvrdý, ale křehký materiál. Výtisky jsou velmi přesné a detailní. Je to materiál, který nám umožní zhotovit formu a z ní vyrobit finální produkt z kovu, plastu, keramiky atd. metodou ztraceného lití. Nahradí se tak někdy velmi drahé CNC obrábění.

Stereolitografické tiskárny se zařadí do výrobního procesu.

Proč jste vybrali technologii vytvrzování pomocí UV světla a ne technologii vytvrzování pomocí laseru?

Naše tiskárny využívaly k vytvrzení pryskyřice speciální projektor, který umí vyzařovat UV světlo o určité vlnové délce. U naší nové tiskárny DWARF3 jsme tento projektor nahradili LED diodami. Tím se snížila energetická náročnost celého stroje i jeho velikost a hmotnost. Naše tiskárny dokážou tisknout několik modelů naráz. Osvěcuje se vždy celá plocha. Tzn. když tisknete jeden model, nebo jich naskládáte na tiskovou plochu 50 stejných nebo různých tvarů, pořád se tisknou stejnou dobu jako jeden. Velmi se to hodí pro malosériovou výrobu. Výtisk je v celé své ploše konstantní a přesný. Laser proti tomu musí vytvrdit každý model zvlášť. Laser je složité správně zaostřit po celé tiskové ploše.

3D tisk 1

Má tato technologie limity v rozlišení nebo volbě materiálu?

Rozlišení našich tiskáren je velmi vysoké. V některých případech bez lupy nelze postřehnout některé detaily. Vysoké rozlišení ocení zejména šperkaři, zubní laboranti nebo modeláři. Každá technologie má však své limity.

Ani naše tiskárny nemohou mít např. neomezeně velkou tiskovou plochu. Pokud zvětšujete plochu, zhoršuje se vám logicky rozlišení. U nového modelu tiskárny se nám však podařilo tuto plochu dokonce ztrojnásobit při zachování velmi vysokého rozlišení.

Pokud jde o materiály, tak naše tiskárny jsou v tomto otevřené. Dokážou tisknout prakticky z jakékoliv pryskyřice, která je na světě dostupná a je určená pro DLP tiskárny. Z některých tiskne lépe. Máme vyzkoušené vhodné materiály a ty doporučujeme našim zákazníkům. Tímto se odlišujeme o konkurence, která má své pryskyřice a zákazník nemá jinou možnost než kupovat stále stejné a většinou velmi drahé materiály.

Jaké mají vaši klienti zkušenosti s tiskem? Na co si nejvíce stěžují a co naopak nejvíce chválí?

Spektrum klientů je velice rozsáhlé. Máme klienty, kteří potřebují pouze výsledný výtisk, a jak celá technologie funguje, je prakticky nezajímá. Na druhé straně kupují naše tiskárny lidé, kteří mají o 3D tisk velký zájem, znají 3D tisk. Mají např. již FDM tiskárnu, ale zjišťují, že míra detailu a použitelnost výrobků je nedostatečná. Takový klient má již velké zkušenosti a zaučení do této technologie je otázkou okamžiku.

Máme dobrý zákaznický servis, snažíme se klientům co nejlépe a nejrychleji pomoci v případě komplikací. To si myslím že zákazník velmi ocení.

3D tisk 2

Nevyhneme se ani srovnání s produkty ostatních výrobců. Co byste si vy osobně koupil, kdybyste si nesměl koupit vaši tiskárnu?

Pokud bych si měl vybrat z jiných konkurenčních tiskáren, byla by to určitě opět nějaká stereolitografická tiskárna. Konkrétní typ nebo výrobce asi nebudu zmiňovat, jen ceny obdobných srovnatelných tiskáren se pohybují v řádech statisíců.

Kromě stereolitografie bych si určitě vybral také tiskárnu, která tzv. sintruje (spéká) prášek, ať už kovový nebo plastový. Já osobně si myslím, že technologie stereolitografie a sintering má v průmyslu velmi slibnou budoucnost.

Pokud váš typ srovnáte s novinkou DWARF3, jaké jsou výhody a nevýhody vámi vybraného typu oproti tiskárně, kterou jste vyvinuli?

Naše nová tiskárna DWARF3 je v první radě cenově dostupná. Cena je srovnatelná s FDM tiskárnami. Pominu-li cenu, je to zejména velmi kvalitní dílenské zpracování a funkčnost. U důležitých konstrukčních prvků volíme opravdu vždy kvalitu. Lineární vedení, ložiska, elektronika apod. jsou na vysoké úrovni. Tiskárna je kompletně vyvinutá v České republice.

3D tisk 3

Jak je náročný tisk pomocí stereolitografie na vašem stroji?

Snažili jsme se koncipovat tiskárnu tak, aby byla uživatelsky velmi jednoduchá a srozumitelná. Aby z tiskárny vylezl požadovaný výsledek, je vždy zásadní mít kvalitně připravenou tiskovou scénu.

Tiskárna má velký dotykový displej, pomocí kterého spustíte proces tisku. Velmi zjednodušeně nalijete pryskyřici do vaničky a zmáčknete tlačítko. O zbytek se postará tiskárna sama. Po dotištění model vypláchnete a vysušíte a je hotovo.

Jaký používáte software?

K naší tiskárně dodáváme zdarma licenci k našemu softwaru, který je naprogramován naším IT oddělením a je na míru ušit našim tiskárnám. Software umožňuje automatickou i manuální tvorbu podpěr, komunikuje s tiskárnou také přes internet. Software je pochopitelně i v českém jazyce.

Jak jsou drahé materiály, které pro tisk používáte?

Jak jsem popisoval v jednom z předchozích bodů, materiály si můžete vybrat jakékoliv určené pro DLP tiskárny. My vlastní materiály nemáme, ale dlouhodobě spolupracujeme s holandským dodavatelem pryskyřic. Ceny se pohybují od 1500 do 2200 Kč za 1 l pryskyřice včetně DPH. Máme v sortimentu však i dražší pryskyřice, ale ty jsou určeny pro speciální aplikace.

3D tisk 4

Jaké jsou cenové a dodací podmínky?

Nová tiskárna DWARF3 stojí 74 990 Kč bez DPH. Každý, kdo si u nás tiskárnu objedná, zaplatí zálohu 50 %. Jelikož se jedná o novinku a máme v tuto chvíli poměrně hodně předobjednávek, je dodací lhůta cca 2 měsíce, zpravidla dříve.

Liší se něčím dodávání na český a zahraniční trh?

V principu je odlišnost především v doručování a servisu. V České republice servis a dodání realizujeme přímo. V zahraničí využíváme distributorskou síť. Většina našich distributorů disponuje i vlastním servisním zázemím, takže servis uskutečňují onsite přímo u zákazníka. V ojedinělých případech servis zabezpečujeme pro naše distributory přímo u nás. Snažíme se, aby byly rozdíly mezi dodávkami do zahraničí a do ČR na stejné úrovni.

Při prodeji v ČR hraje nějakou roli to, že jste český výrobce? Jste třeba zvýhodněni oproti zahraničním dodavatelům při zájmu z veřejného sektoru o 3D tisk?

Je to někdy až paradoxní. Jsme český výrobce, máme veškeré zázemí v České republice, ale mnohé instituce kupují srovnatelné a dražší zahraniční 3D tiskárny s někdy zcela smyšlenými zdůvodněními. To je něco, co nás opravdu zlobí. U soukromého sektoru je to vždy na libovůli klienta. Může si zcela dle svého rozhodnutí koupit Fabii za cenu Mercedesu, ale v rozpočtové sféře? Soustředíme se ovšem především na vývoj a na kvalitní služby, takže veřejnoprávní sektor řešíme spíše dle úrovně vedení jednotlivých institucí. Pokud má někdo zájem o naše služby a tiskárny, jednáme s ním vždy otevřeně. Pokud má někdo apriorní mylný názor a hodlá u něj setrvávat, pak není na nás, abychom vedli kampaň proti hlouposti.

3D tisk 5

Pro jaké koncové uživatele je dle vaší zkušenosti vhodnější technologie FDM a pro jaké DLP?

FDM je vhodná pro kutily, nadšence do 3D tisku, ale i děti. Naše technologie je vhodná zejména pro firmy, školy, šperkařské díly, zubní laboratoře, stomatology(ortodontisté), designéry, atd.

Využili jsme formu rozhovoru i pro prezentaci jiných než vyloženě technických otázek. Nicméně i tyto otázky jsou součástí našeho fungování ve společnosti. Pokud bychom se zaměřili pouze na technické aspekty, pak je zřejmé, že vývoj nestagnuje. Každý rok se objevují určité novinky na trhu. Každý zákazník má možnost si vybrat 3D tiskárnu podle svého zájmu. Výhody, které má DWARF3 oproti konkurenčním výrobkům, jsou pro českého zákazníka zřejmé v servisní a prodejní oblasti. Významná je nejenom cenová výhodnost nového typu, ale i konstrukční řešení, které využívá kvalitní komponenty z legovaných ocelí a přesného vedení strojních součástí. V důsledku pak je životnost stroje vyšší a pozitivně se projevuje i v kvalitě tisku. Neopominutelné je i vlastní na míru dělané SW řešení, které významně zlepšuje komfort a uživatelskou přívětivost při přípravě 3D tisku.

Nejjednodušší srovnání parametrů je možné učinit formou tabulky. Vzhledem k nepřebernému množství tiskáren a jejich klonů jsme pro srovnání vybrali vždy typického představitele té které třídy tiskáren v daném segmentu. Základní srovnání uděláme s FDM tiskárnami pomocí jednoho zástupce. Zde je v principu téměř jedno, jakou tiskárnu zvolíte. U srovnatelných stereolitografických technologií vyjdeme z testů, které jsme s našimi partnery dělali napříč jednotlivými typy tiskáren. Abychom se vyhnuli konkrétním typům, výstup je vždy průměrem z několika testovacích tisků. Parametry, které uvádějí výrobci u svých typů, přebíráme bez kontroly. Často ovšem dochází u některých výrobců k záměrným fabulacím o kvalitě nebo rychlosti tisku. Takže ve srovnání nejsou tyto extrémní neshodné výrobky obsaženy. U ostatních uvádíme uváděné parametry a námi zjištěné odchylky. Pro zajímavost je v tabulce uveden i koncept SLS 3D tisku pomocí spékaného prášku (sintering). Základní srovnání :

3D tisk 6

To, že v našem srovnání vychází nejvýhodněji tiskárna DWARF3, je dáno především koncepcí, která byla u vývoje nového typu uplatněna. Už od počátku byl vývoj podřízen tomu, aby tiskárna ve srovnatelném segmentu byla nejvýhodnější a parametry tisku na nejlepších místech. Výstupy z testu potvrdily úspěšnost záměru, s kterým byla tiskárna vyvíjena a uvedena do výroby. O kvalitě české výroby a vývoje v této oblasti u naší tiskárny svědčí i umístění na všech hlavních světových trzích. Na závěr je dobré zmínit, že o úspěchu technického řešení ve finále nerozhodují pouze technické parametry, ale především přízeň z řad našich zákazníků. Těm všem patří obrovský dík za to, že nám dali důvěru. My si této důvěry velmi vážíme a budeme zlepšovat nejenom naše technické řešení, ale i komunikaci a klientský servis. Věříme, že se nám podaří již v příštím roce překvapit naše stávající i budoucí zákazníky zajímavým bonusem, který nebude v technické oblasti.


Mohlo by vás zajímat: