Google překladač: English Deutsch

Exkluzivní partner sekce

StreamTech.tv

streamtech tv-logo

Z redakčního stolu

Autor článku: Redakce   
Čtvrtek, 24 Srpen 2017 00:00

Tags: AOC | Hardware | Monior | MultiPresenter | Nec | Pivot | Stick

Redakcni stul ilustracniPod tímto novým názvem pokračujeme s krátkými recenzemi produktů, které se dostávají do redakce a které ve volných chvílích testujeme, případně i delší dobu používáme. V tomto čísle bychom se rádi věnovali zatím nezveřejněným recenzím produktů, které zaslaly společnosti AOC a NEC. Jak asi tušíte, půjde o monitory a také jednu zajímavou „černou krabičku“. Občas to bývá trochu problém, protože nejsme trvale vybaveni technikou, kterou bychom pro tato testování potřebovali. Proto touto cestou také děkujeme společnosti CSF z Hradce Králové za zapůjčení pracovní stanice HP Z240 Tower s dostatečným grafickým výkonem.

Monitor AOC U3277PWQU

Začněme článek podle abecedy, a tak nejprve budeme hodnotit monitor AOC s UHD (4K) rozlišením, který se prodává pod označením AOC U3277PWQU. Pro uživatele je jeho velkou předností velikost obrazovky s úhlopříčkou 32 (31,5) palců a samozřejmě nativní rozlišení 3840 × 2160 bodů (50 Hz). Jako jeden z nejlevnějších 4K monitorů by mohl najít své místo na stolech grafiků nebo CAD konstruktérů, na které je také výrobcem cílen. Už podle grafického zpracování kartónového obalu. Obrazovka má povrch takový polomatný, ale bez reflexů. O to víc nás překvapila povrchová úprava podstavy stojanu, která je chromově lesklá. Podle našeho mínění je to stejně pitomá úprava jako pianová čerň. Je na tom vidět každý otisk, jak jsme si připomněli i na v redakci pořízených dokumentárních fotografiích při psaní této recenze. Stojan je k vlastnímu monitoru přichycen šrouby ve standardu VESA (100 × 100 mm), takže místo něho můžete bez problémů použít držák na zeď. Monitor je na stojanu možno výškově nastavit podle přání uživatele, nebo otočit o 90° a používat ho na výšku (pivot).

Redakcni stul Aoc Q3277PQU

Monitor poskytuje velké množství možností připojení zdroje obrazu. Můžete si vybrat mezi konektory DVI, HDMI 2.0, Display Port, a dokonce i starým D-SUB (VGA). Když už jsme u té konektivity, tak tu je také vzadu na boku USB hub pro připojení do USB 3.0 (3.1 gen1) počítače s celkem čtyřmi výstupy. Podle výrobce k tomuto rozbočovači můžete připojovat telefony nebo tablety za účelem jejich nabíjení.

Pokud jde o vlastní obraz, je monitor vybaven pokročilou technologií AMVA, která se postará o přesnou reprodukci všech barev (10bitová RGB barevná hloubka), velmi rychlou obnovovací frekvenci a také mimořádně široké pozorovací úhly. Podle našich poznatků je pro rozlišení 4K nutno použít připojení přes DisplayPort, při připojení přes DVI nebo HDMI lze tohoto rozlišení dosáhnout jen za snížené obrazové frekvence. 4K monitory ovšem bez zkreslení a rozmazání zobrazují i rozlišení 1920 × 1080, kdybyste náhodou ještě neměli počítač s patřičným grafickým výkonem.

Nadmíru slušně hrají vestavěné reproduktory, které se aktivují při připojení přes DisplayPort nebo HDMI, případně při připojení přes analogový zvukový vstup.

Hmotnost: 11 510 g
Úhlopříčka displeje: 31,5"
Maximální rozlišení: 3840 × 2160
Poměr stran: 16:9
Technologie: LCD LED
Typ panelu: MVA
Odezva: 4 ms
Obnovovací frekvence: 60 Hz
Jas: 350 cd/m2
Barevná hloubka: 10 bit
Spotřeba: 60 W, stand-by 0,5 W
Cena: aktuálně od cca 13 450 Kč

NEC MultiPresenter Stick

Teď se dostáváme k tomu, co jsme na začátku nazvali černou krabičkou. Pozdržíme se komentáře k povrchové úpravě – pianová čerň. Naštěstí toto zařízení, které nevíme, jak česky jednoslovně nazvat, protože nenacházíme ve slovníku žádný vhodný ekvivalent, který by se nám líbil, bývá většinou nenápadně schované a není na ně vidět. Jak říká výrobce, jde o chybějící článek ke snadné bezdrátové prezentaci sestávající z aplikace NEC MultiPresenter a sticku DS1-MP10RX. Přímo, nebo krátkým dodávaným HDMI kabelem se připojuje k monitoru nebo projektoru, pro napájení je určen mikroUSB vstup.

Redakcni stul multipresenter 1

Zapojíte, spustíte ovládací aplikace, připojíte se bezdrátově s použitím hesla (pinu) a máte po problémech s připojením nebo sítí a změtí kabelů v konferenční místnosti nebo kdekoliv jinde. MultiPresenter Stick MP10RX je přednostně řešením bezdrátových prezentací pro NEC projektory a displeje, které podporují několik současných připojení na systémech Windows, MAC, iOS nebo Android. Jeho použití je jednoduché a jste schopni zlepšit svou týmovou práci a její produktivitu. K multipresentéru je možné se připojit celou řadou mobilních zařízení, sdílet obsah a přepínat prezentující. Softwarovou aplikaci je možné použít z USB média pouhým spuštěním, bez nutnosti instalace na počítač.

Redakcni stul multipresenter 2

Přednášející mohou posílat svou prezentaci až na 4 multipresentéry, které jsou připojeny k displejům a projektorům, a díky podpoře technologie BYOD (Bring Your Own Device) z jakéhokoliv osobního zařízení s operačním systémem Windows, OS X, Android nebo iOS. Pro iOS a Android najdete aplikaci na App Store nebo Google play. A pokud se ptáte, zda je třeba možné připojení i jiného velkoplošného monitoru než NEC, zkoušeli jsme to a funguje to.

Tak snad vás neodradí poněkud vysoká doporučená prodejní cena 14 724 Kč, na internetu jsme našli i ceny o více jak 2000 Kč nižší.

Monitor NEC EX241UN

Na první pohled by se dalo říct, že jde o normální 24palcový monitor. Má příjemný a elegantní design s 0,8 mm úzkým rámem. K nám do redakce se dostaly hned dva tyto monitory, a to proto, že NEC měl (a možná ještě má) prodejní akci, kdy k zakoupeným dvěma monitorům dodává speciální stojan s uchycením dvou monitorů vedle sebe. Monitory mají VESA uchycení. Zmíněný už tak tenký rám se dá odstranit a získat dvou- a vícemonitorové pracoviště s minimálním optickým přerušením obrazu. To v případě, že byste chtěli sledovat obraz roztažený na více monitorů. Běžně se takové sestavy využívají například pro reklamní upoutávky na letištích nebo v obchodech.

Redakcni stul NEC EX241UN 1

Monitor samotný má rozlišení HD, tedy 1920 × 1080 bodů, a IPS (TFT) panel s vysokým výkonem poskytuje ty nejlepší úhly pohledu stejně jako i výbornou produkci barev. Černá je opravdu černá. Pro zajištění pohody uživatele jsou v monitoru zabudované technologie Low Blue Light Plus a Flicker-Free, které účinně chrání zrak uživatelů. Je také dbáno na spotřebu energie, jež je automaticky upravována prostřednictvím světelného senzoru pohybu lidí a prostředí, jakmile uživatel opustí svůj pracovní stůl.

Monitory NEC EX241UN přispívají k vyšší výkonnosti a lepšímu víceúrovňovému zpracování úkolů. Pokud je skládáte do řetězce Daisy-Chain při využití DisplayPortů, můžete těžit z jednotného ovládání. Pro jednotné ovládání slouží dodávaný kablík s konektory typu Jack, spojující In a Out zdířky. Pozor, pokud zapojíte tento kablík do In vstupu, daný monitor se automaticky stává podřízeným a přes jeho menu už toho moc nenastavíte. Ani počet zamýšlených zřetězených monitorů ve vodorovné nebo svislém směru. Takže základní nastavování zásadně bez zasunutého kablíku. Také počítejte s tím, že řetězit musíte zleva doprava, tedy první monitor musí být úplně vlevo.

Redakcni stul NEC EX241UN 2

My jsme dvoumonitorovou konfiguraci využili pro rozšíření pracovní plochy s celkovým rozlišením 3840 × 1080. Z běžných počítačů se dá vykouzlit těžko, proto jsme měli zapůjčenou v perexu zmíněnou pracovní stanici HP a i na té jsme toto rozlišení museli nastavit ručně. Windows 10 na to samy nepřišly a vnucovaly nám stále 1920 × 1080, takže si asi dokážete představit, jak takový obraz roztažený na 2 monitory vypadal. Poté, co se nám podařilo požadované nastavení, musíme konstatovat, že vše jelo perfektně. A obraz, podání barev – prostě výborné. Kromě DisplayPortu můžete využít také připojení obrazového zdroje přes DVI-D a HDMI, ale bez možnosti řetězení a roztažení obrazu.

Technologie panelu: IPS TFT
Velikost obrazovky: 24/60 palců/cm
Poměr stran obrazovky: 16:9
Rozteč bodů: 0,2745 mm
Jas (typ.): 250 cd/m²
Kontrastní poměr (typ.): 1000:1
Pozorovací úhly: 178° horizontální / 178° vertikální (typ. při kontrastním poměru 10:1)
Doba odezvy (typ.): 6 ms
Barvy 16,77 mil.
Cena: v září 2017 se pohybovala kolem 10 000 Kč


Mohlo by vás zajímat: