Google překladač: English Deutsch

Stále v oblacích

Autor článku: Vilém Lipold   

Tags: Adobe | Cloud | Corel | Design | Grafika | Nicom

AdobeCC1-1425Když Adobe před rokem oznámilo, že ruší krabicové verze a z Creative Suite se stane Creative Cloud, zavládlo mezi uživateli zděšení. „To bude potřeba stálé připojení k internetu? Co když budu pracovat ve vlaku? A to ty aplikace poběží na serveru nebo u mě v počítači?“ Čas ukázal, že to není až tak špatné řešení; přesto by člověk dnes měl být i u grafických aplikací (Adobe i Corel) v podstatě stále online. Dva hráči na poli té běžné 2D grafiky: Corel a Adobe. Oba dva využívají cloudových služeb. Ale pěkně popořádku.

Adobe už ve verzích Creative Suite přišlo s registrací produktu na Adobe ID – tedy účtu na Adobe.com. Bez toho jste aplikaci nebyli schopni ani nainstalovat. A v podstatě Corel vyžadoval totéž už i u své verze Graphics Suite X6. Pro instalaci jste si museli na Corel.com vytvořit účet (nebo použít stávající). Dnes je to ale už kapánek jinak.

U Adobe funguje systém předplatného, žádná jiná možnost. Máte na výběr (uvádím ceny pro jednotlivce, u firem, studentů, učitelů a škol je to jinak) předplatit si na měsíc jednu aplikaci za 25 € (s ročním závazkem), nebo všechny aplikace za 92 € (pokud se zaváže, že budete platit celý rok, sleze to na 61 €), anebo všechny aplikace rovnou na celý rok za 738 €. Nějak mi ale chybí řešení, kdy potřebuju Illustrator, Photoshop, InDesign, Flash a Dreamweaver. Pokud půjdu do verze jednotlivých aplikací, zaplatím za rok 1 500 €! Tak v tom případě je už přeci jen lepší pronajmout si všechny aplikace s ročním plánem. Pro fotografy je tu taky řešení: Photoshop a Lightroom za 12 € měsíčně (opět s ročním závazkem).

Nicméně je důležité říci, že Adobe standardně poskytuje 20GB prostor na svých serverech pro vaše data. Své projekty můžete sdílet i s pomocí služby Behance. A pomocí cloudu můžete synchronizovat svá přednastavení mezi různými počítači (např. na stolním počítači a na notebooku). To je dozajista příjemné!

Mimochodem, před několika dny představilo Adobe verze pro rok 2014, kde můžete například v Photoshopu použít vylepšený 3D tisk, automatická vodítka, kompozici vrstev, nebo nově pracovat s písmy Typekit, vyhledávat písma či povolit experimentální funkce. V InDesignu byly zase vylepšeny funkce pro tabulky, publikování do formátu EPUB, tvorby QR kódu nebo tiskárny pro tisk do PDF. V Illustratoru byly přidány aktivní rohy u obdélníků (takže je můžete jednoduše zakulatit), upravena práce s perem a kotevními body a začalo být podporováno používání GPU při vykreslování. Ve Flashi můžete například používat proměnlivou šířku tahů, jednotlivé snímky exportovat do SVG, publikovat do WebGL (bez nutnosti přehrávače Flash) a byla vylepšena podpora HTML5.

CorelDRAW Graphics Suite si stále můžete koupit jako krabici za 725 €. Jednou zaplatíte a máte ji nastálo. Ale balík si můžete i pronajmout obdobně jako u Adobe: měsíční předplatné je za 30 € a roční za 239 €.

Corel ale využívá tzv. prémiového členství: pro instalaci potřebujete účet na Corel.com, který v sobě skýtá jen standardní členství. Pokud se ale přihlásíte k prémiovému členství, získáte přístup k prémiovému obsahu (výplně, obrázky, písma, šablony), prémiovým funkcím a novým hlavním verzím produktů.

Corel nemá cloudovou službu přesně jako Adobe. V současné verzi X7 je však cloud používán pro sdílení a získání dalšího obsahu. Například vektorové, bitmapové a přechodové výplně se stáhnou z cloudu, kam je nahráli jak sami uživatelé, tak i společnost Corel. Synchronizace nastavení zde není, ale můžete synchronizovat vaše díla přes OneDrive od Microsoftu.

Spolupráci a sdílení svých děl Corel má rovněž – ale ne tak jako Adobe; myšlenkou ConceptShare, jak se online služba jmenuje, je sdílení nápadů a idejí a spolupráce na projektu. Sem se však odesílají pouze náhledy ve formě obrázku, nikoliv celá díla. ConceptShare je ale placená aplikace, kde cena začíná na 25 $ za uživatele a měsíc.

Pokud to nevíte, i Corel vydal novou verzi svého balíku. Začátkem června letošního roku byla představena verze X7, o níž jsem psal v jednom z minulých vydání.

Připomeňme ještě, že obě společnosti vydaly aplikace pro smartphony a tablety, které svůj obsah sdílí právě přes cloud.

Jak je vidět, bez cloudového řešení si už kvalitní práci ani v jednom z produktů nelze představit a pokud jsme offline, musíme se spokojit s menším komfortem. Vypadá to, že s internetem budeme čím dál tím víc svázání i při takové práci, jako je obyčejná 2D grafika.

Autor, Vilém Lipold, je lektor školicího střediska NICOM, Corel Approved Specialist a Adobe Certified Expert a Adobe Certified Instructor.


Mohlo by vás zajímat: