Google překladač: English Deutsch

IT Forum 2011 splnilo očekávání

Čtvrtek, 12 Leden 2012 13:48

Tags: AutoVue | EasyPLM | Konference | PLM | TD-IS

forum-01V druhé polovině září se v hotelu Štamberk uskutečnila odborná konference IT Forum 2011. Již tradičně se zde sešli techničtí a výrobní ředitelé firem společně s vedoucími pracovníky řízení jakosti, konstrukce, vývoje a IT specialisty. Hlavními liniemi setkání byly produkty pořadatelské společnosti TD-IS, řešení společnosti Oracle a zkušenosti partnerů TD-IS s implementací a přínosy informačních systémů. Během dvou dnů se účastníci konference seznámili s novinkami v oblastech PLM, DMS, ERP, systémů pro 2D a 3D vizualizace a mohli si prakticky vyzkoušet práci s některými z nich. Konferenci v malebném prostředí CHKO poblíž hory Blaník zahájil ředitel pořádající společnosti TD-IS Pavel Mareš. Ve své úvodní řeči shrnul posuny v produktové řadě TD-IS a nastínil některé trendy, které se na trhu PLM a ERP systémů projevují. „Změny, ke kterým v IT dochází jsou velkou výzvou pro všechny, jak pro zákazníky, tak dodavatele," řekl Mareš s odkazem na aktuální problematiku virtualizace a cloudu. Složení téměř sedmdesátky účastníků konference bylo různorodé, od konstruktérů, technologů přes vedoucí výroby, vedoucí IT oddělení, projektové manažery až po ředitele menších firem.

První den fóra byly diskutovány především větší a speciální informační systémy. Milan Lokaj z TD-IS seznámil účastníky konference se systémem JD Edwards EnterpriseOne. Značný prostor v dopoledním bloku dostali odborníci z Oracle Czech, se kterou TD-IS úzce spolupracuje. Milan Černý pohovořil o problematice APS v průmyslových podnicích a rozvinul diskusi na téma, kdy je vlastně plánování pokročilé. „Efektivní APS systém by měl zvládat nejen pokročilé mechanismy pro plánování zdrojů, položek a kusovníků, ale měl by také připravovat proveditelný a optimalizovaný plán," uvedl Černý. Alexandr Pomazal pak publiku představil nový produkt Oracle UPK (User Productivity Kit), který slouží pro tvorbu uživatelských manuálů a softwarové dokumentace. „Pokud například pracujete s ERP systémem, UPK běží na pozadí a sleduje vaše pohyby, které potom převádí do podoby dokumentu nebo videa s komentářem," pospal Pomazal, který zároveň předvedl práci s UPK na vzorovém příkladu systému České pošty. Dopolední blok završil Ondřej Michalák, který shrnul možnosti nástrojů Oracle v oblasti práce s daty a business intelligence.

forum-02

Po obědě otevřel program francouzský host Francois Briandet, který v angličtině přednesl téma Projektová CADová informace bez CADu. V něm se zabýval podnikovou vizualizací dat, nastínil problém heterogenity formátů a aplikací v oblasti project developmnetu a seznámil posluchače s přínosy systému Oracle AutoVue pro vnitrofiremní komunikaci a projektové řízení. „AutoVue není úplnou novinkou, Oracle jej získala akvizicí Cimetry Systems. U nás ale není dostatečně znám, přestože by si díky širokým možnostem jeho využití, množství integrací, kterými disponuje a formátů, které podporuje určitě zasloužil větší pozornost," zdůvodnila důvod zařazení AutoVue do programu obchodní manažerka TD-IS Lenka Medková.

Zkušenosti s implementací i teoretická diskuse

Během odpoledne se o zkušenosti s implementací DMS a PLM systémů podělili vedoucí pracovníci ze společností Metroprojekt Praha, Škoda Power a Rostex Vyškov. Jako jednu z nejúspěšnějších přednášek prvního dne lze vzhledem k ohlasu účastníků označit prezentaci zástupců Metroprojektu, kteří se velmi věcně podělili o zkušenosti se zaváděním systému pro správu dokumentace EasyArchiv. „V naší společnosti ročně realizujeme 250-300 smluv. Zavedením EasyArchivu jsme chtěli docílit většího pořádku při tvorbě a následné archivaci projektové dokumentace," řekl Vladimír Michalička, přičemž na příkladech z nedávné praxe posluchačům ozřejmil, že přínosy softwaru ve společnosti velikosti Metroprojektu musí být podmíněny značným úsilím lidí na obou stranách „implementační barikády".

Závěr prvního dne zpestřil doc. František Ježek ze Západočeské univerzity v Plzni. Ten posluchače obohatil o teoretický pohled na vývoj informačních technologií a jejich podpory firemních cílů a strategického rozhodování. V druhé části své přednášky pak ukázal výsledky analýzy návratnosti investic do PLM. „Z výzkumu například vyplynulo, že implementace PLM ve středně velkých podnicích přinesla redukci navrhovaných dílů o polovinu. O čtvrtinu se snížil čas na vývoj a produktivita práce vzrostla o více jak deset procent," vypíchl některé závěry expertů Ježek. V diskusi se pak s účastníky fóra pobavil o odborném vzdělávání a přípravě studentů pro praxi v průmyslových podnicích.

forum-03

Náročný přednáškový den pak plynule přešel do večerní, uvolněnější části setkání. Účastníci zde měli prostor nejen pro neformální jednání, ale byl pro ně připraven i bohatý program. Závodilo se s velkými RC modely na dálkové ovládání a klasicky nechybělo ani kasino s ruletou, pokerem a blackjackem. Vyhrané peníze pak hráči směňovali v aukci reklamních a zábavních předmětů. „Rvačka" byla jako obvykle o „chytré plastelíny", za které někteří neváhali nabídnout pěkný balík hracích bankovek.

Největší zájem byl o EasyArchiv/PLM

Druhý den setkání byl rozdělen do dvou částí. Dopolední přednášky byly na rozdíl od prvního dne připraveny spíše pro zájemce o menší ERP řešení a certifikace. Zaměstnanci a zákazníci TD-IS z mnoha směrů představili možnosti systému pro správu a řízení výroby EasyTechnology. Aleš Brůna ze společnosti Technosklo, která vyrábí laboratorní a technické sklo, v případové studii představil nejen důvody a přínosy implementace, ale i možnosti propojení EasyTechnology s účetním systémem Pohoda. Zajímavé byly postřehy Ivana Koppa z implementace ET v MOOD International. Ladislav Peleška z TD-IS ve dvou přednáškách přiblížil obchodní a výrobní cyklus v ET a pohovořil o jeho možnostech při podpoře řízení jakosti ve firmě.

V odpoledním programu si pak účastníci konference v praktických seminářích pod vedením odborníků vyzkoušeli práci s produkty Easy Archiv, EasyPLM, Easy Technology, AutoVue, JD Edwards EntepriseOne a Oracle Agile. Asi největší zájem byl o seminář EasyArchiv/PLM Davida Brunnera. Původně dvě hodiny vyhrazené pro workshop se protáhly na tři a někteří účastníci oželeli i střelbu na hliněné holuby, která pro ně byla připravena. „Je vidět, že ERP již má vyřešeno většina firem a konečně se dostává i na nadstavbová řešení jako je řízená správa dokumentů a řízení životního cyklu výrobku, jejichž kvalita je mnohdy důležitější než kvalita samotného ERP," okomentovala zájem o workshopy Medková.

Poté už následovalo ukončení akce a rozloučení. „Letoší Fórum pro nás bylo zajímavé především počtem nových tváří. Zdá se, že program skutečně oslovil společnosti, které jsou ve stadiu výběru nového IT," zhodnotil konferenci Mareš.


Mohlo by vás zajímat: