Google překladač: English Deutsch

Exkluzivní partner sekce

StreamTech.tv

streamtech tv-logo

V rytmu TURBOCADu a DAEXu

Pondělí, 23 Únor 2009 09:17

Tags: CAD

TurboCAD Professional v14 CZ – novinky
Koncem roku 2007 firma ŠPINAR – software uvedla na trh novou verzi CAD software TurboCAD Professional v14 v české jazykové verzi. Verze TurboCAD Professional v 14 je přímým pokračovatelem verze 12. Jistě jste si všimli, že se „ztratila“ v 13. Americký výrobce IMSI DESIGN se z marketingových důvodů rozhodl přejít přímo na označení v 14. Verze 14 přináší mnoho vylepšení a nových funkcí. V první řadě je to kompatibilita s operačním systémem Microsoft Vista.

Všeobecné

TurboCAD Professional v14 CZ můžeme charakterizovat jako všeobecný 2D/3D software střední třídy, avšak v cenové hladině nižších CADů, čímž získává vynikající poměr cena/výkon. Používá modelovací jádro ACIS 16. Má využití hlavně v oborech architektury, designu, strojírenství atd. Na českém a slovenském trhu se osvědčil jako výkonný nástroj zejména v oblasti tvorby nábytku a interiéru ve spojení s nadstavbovými aplikacemi firmy ŠPINAR – software.
Jekl

Design nábytku a jiných výrobků

Kromě osvědčených pokročilých 3D funkcí jako je LOFTING, Booleanské operace, tlakové, či tahové deformace verze 14 nabízí nové praktické funkce.
Větvený lofting, lofting plocha k ploše. Tato funkce bude uživateli určitě velmi oblíbená.
Při navrhování designu se určitě uplatní funkce rozšířené editace TurboCAD Professional v 14 CZ – Mechanical nebo Platinum. K nezaplacení je funkce ohýbání, která jednoznačně zefektivní modelování ohýbaných prvků.
Zvýšení efektivity slibuje i vylepšená paleta stromové struktury, která dává možnost dodatečné editace tvaru a rozměrů modelu změnou parametrů ve stromě operací. Těmito vlastnostmi se TurboCAD přibližuje CADům vyšší cenové kategorie.
Zaujala mě i nová funkce ohýbání trubek v různých směrech a úhlech.
Kafuňek

Nový TurboCAD Professional je nabízený ve 4 provedeních:
TurboCAD Professional v 14 CZ
TurboCAD Professional v 14 CZ – Architectural – rozšířené architektonické funkce
TurboCAD Professional v 14 CZ – Mechanical – rozšířené mechanické funkce
TurboCAD Professional v 14 CZ – Platinum – kompletní funkce

Tvorba interiéru

I v oblasti architektury a návrhu interiérů přinesla verze 14 zajímavé novinky. V paletě Architektura je nová možnost zadávat obloukové stěny.
Novinkou je funkce vkládání přímých parametrických schodů. Ve verzi Architectural a Platinum jsou další typy schodišť: točitá, schodiště s mezipodlažím, schodiště tvaru U, možnost vkládání zábradlí.
Okna a dveře můžete vkládat z rozšířené databáze (ve verzi Architectural a Platinum) a zároveň TurboCAD dokáže vygenerovat tabulku s přehledem o použitých oknech a dveřích v projektu a jejich parametrech. Praktická je funkce editace profilu na dveřích v databázi. Nesmíme zapomenout na novou možnost zadávat terénní úpravy nebo možnost importovat je z externích zdrojů.
Tvorba terénu a generování vrstevnic pomocí zadaných výškových bodů.

Grafika, vizualizace

Novinkou je možnost zobrazit hrany ve vyrenderovaném režimu s možností potlačení neviditelných hran, což může často zvýšit přehlednost modelu. K fotorealistickému renderingu je použitá technologie LightWorks 7.5. Velmi silným nástrojem při osvětlování scény je luminace, pomocí které se dají dosáhnout opravdu špičkové výstupy.
Progress Interior

 

Výrobní dokumentace

Konstruktéry určitě potěší nová funkce inteligentního kótování, která umožňuje kótování 3D objektů bez přepínání rovin.
Ostatní potřebné pohledy a řezy vygeneruje TurboCAD prostřednictvím Kreslící palety.

Nadstavba DAEX Generator

Firma ŠPINAR – software vyvíjí nadstavby na TurboCAD, hlavně v oblasti výroby nábytku, oken, dveří a návrhu interiérů. V současnosti je hitem software DAEX Generator 6.0+. Je to makro, které značně urychluje a zjednodušuje práci s TurboCADem, hlavně v oblasti zařizování interiérů a kuchyní. Pomocí vektorového vkládání prvků systém zarovnává skříňky vedle sebe. DAEX Generator Vám umožňuje jednoduchou výměnu elementů, např. dvířek, úchytek, výplní a materiálů zároveň na celé sestavě, nebo pouze u vybrané části interiéru. DAEX Generator přináší podstatné zjednodušení práce s kamerou v TurboCADu. Důležité je, že DAEX Generator parametrizuje namodelované sestavy, díky tomu můžete měnit rozměry prvků, a tak vytvářet rozměrově atypické výrobky.
Mě však nejvíce zaujala schopnost DAEXu Generator 6.0+ načítat data (rozměrové, materiálové) z TurboCADu a vytvořit z nich kusovník výrobku, spočítat spotřebu materiálu, cenu za materiál a vygenerovat nářezové plány pro délkové prvky.
Invent Dizajn

 

Toto je skutečně unikátní systém v dané cenové hladině, který umožňuje konstruktérovi:

  • namodelovat výrobek a vytvořit fotorealistické zobrazení pro zákazníka
  • vyhotovit výkresovou dokumentaci do výroby
  • vygenerovat kusovník, spotřebu materiálu
  • vygenerovat nářezové plány pro plošný materiál pro pilu
  • parametrizovat skříňku pro budoucí použití.

Slovo na závěr

TurboCAD Professional v14 překvapí uživatele novinkami, poměrem ceny a výkonu a kvalitní vizualizací. Hlavně nové mechanické, či architektonické funkce ve verzi Platinum výrazně zvyšují uživatelskou hodnotu TurboCADu a předurčují ho do pozice silného hráče na trhu. Ve spojení s makrem DAEX Generator se stává favoritem mezi softwarem používaným v oborech nábytkářské a interiérové tvorby.


Mohlo by vás zajímat: