Google překladač: English Deutsch

Exkluzivní partner sekce

StreamTech.tv

streamtech tv-logo

Produktová paleta pro projektování dřevostaveb

Úterý, 19 Květen 2009 16:09
SEMAModulově stavěný program SEMA zahrnuje celkový programový paket detailního zpracování konstrukcí. Software je určen nejen pro dřevostavby, ale i pro krovy, srubové stavby či schody, včetně možnosti výstupu na moderní CNC obráběcí centra.

Správné řešení pro každý požadavek

Modulová struktura programu umožňuje zakoupení licence optimálně přizpůsobené velikostí a efektivitou kreslení specifickým požadavkům jednotlivých firem, od malých provozů až po plně automatizované výrobní závody. Následně pak může SEMA zákazník rozšiřovat své softwarové vybavení postupně s vývojem svojí firmy a individuálně ho následně doplňovat o další potřebné moduly.

Práce začíná návrhem

Pro výrobce dřevostaveb je zvláště důležité, že SEMA program může být použit od prvotní vizualizace budov dle základních představ či dodaných podkladů, přes plány pro stavební povolení až po finální výrobní projekt obsahující všechny konstrukční detaily. Tím umožňuje v každé fázi projektu prezentovat zákazníkovi veškeré konstrukční změny a provedení ve vizuálně věrně odpovídající formě.
SEMA

Kalkulace

Všechny použité elementy mají zadané informace pro kalkulaci a tak máme v každé fázi projektu možnost určení ceny a sestavení nabídky.
Novinkou poslední verze je pak možnost exportovat prvky z výpisu materiálů do předem vytvořených excelových předloh. Pro menší firmy, které nemají pro kalkulace zakoupen žádný speciální software, je to tak velice jednoduché a funkční řešení.

Statika

Program SEMA je možné zakoupit s integrovaným statickým modulem od firmy Frilo. Daný prvek je exportován do tohoto statického programu včetně informací o jeho dimenzi a vzdálenosti podpor. Zde se pak definují jednotlivá zatížení a prvek se vyhodnocuje. Následná zpětná úprava profilu v SEMA projektu je pak samozřejmě možná.
V případě, že zákazník využívá jiný statický software, je možné danou konstrukci exportovat ve formě osového modelu ve formátu 3D DXF a ten tak pro další statické výpočty použít.

Automatizace kreslení

Důležitým prvkem provedení programu SEMA je způsob automatizace kreslení. Software není koncipován dle složitosti zpracovávaných konstrukcí (např. jednoduché, složité či nejsložitější konstrukce), nýbrž podle efektivity a automatizace kreslení. I v základním provedení programu lze nakreslit jakkoliv složitou konstrukci bez omezení, vyšší verze ale nabízejí moduly, které konstruktérovi usnadní osadit prvky či aktualizovat případné změny stiskem jedné klávesy a tím jsou určeny pro výroby s vyšším objemem produkce.

Fotorealistické zobrazení projektu stisknutím klávesy
Fotorealistické zobrazení projektu stisknutím klávesy

Spojovací prostředky

V poslední době jsou v praxi stále častěji využívány namísto typických tesařských spojů, jako čepy, zapuštění, atd., moderní spojovací prostředky od různých výrobců.
SEMA je nabízí formou knihoven prvků dodávaných s programem. Každý z objektů je tak zadán nejenom svým tvarem a rozměrem (konstantním či automaticky se přizpůsobujícím velikosti prvku, na který je osazován), ale taktéž včetně potřebných opracování. Samozřejmostí je následný export do výpisu materiálu.

Schody

Mnoho dodavatelů konstrukčních softwarů však zapomíná i na jednu velice podstatnou věc při konstrukci dřevostaveb, a to na funkční řešení schodiště a potřebného stropního otvoru. V SEMA programu je proto možné vyšetřit i tuto část stavby, a to až do formy vizualizace, výrobní dokumentace jednotlivých částí schodiště včetně možnosti tisku šablon formátu 1:1, či případně dat pro CNC stroje na výrobu schodů. Pokud je např. v přízemí osazeno schodiště, vytvořením stropní konstrukce nad tímto podlažím je potřebný stropní otvor minimálních potřebných rozměrů v závislosti na podchozí výšce vytvořen automaticky.

Jednoduché schody se SEMA EXPERIENCE
Jednoduché schody se SEMA EXPERIENCE

Uživatelské nastavení

Častým požadavkem byla možnost individuálního upravení vzhledu programového prostředí. Nyní má každý možnost nastavit si libovolné příkazy formou ikon a svoji práci tak značně zintenzívnit. Není tak nutné pamatovat si patřičné klávesové zkratky, ale ke každé libovolně nastavené funkci si tak uživatel může přiřadit i například vlastně vytvořenou ikonu.

Výstupy

Výstupem jsou všechny potřebné, automaticky zakótované výkresy ať už celků, půdorysů, stěnových náhledů, nářezových plánů desek opláštění, materiálové listy, objednávky a výpisy prvků či statický přepočet. Velkou výhodou je export celého projektu, obsahující veškeré potřebné informace o opracování, do obráběcích krovařských center a automatizovaných linek pro montované domy předních světových výrobců. Komunikace s ostatními softwary je možná pomocí formátů DXF, DWG, JPEG, PDF, 3DS a mnoha dalších, výstup pak ve formátu 2D DXF a 3D DXF, FHP, HPGL, TGF a dalších.

Nové verze a aktualizace

Sema vydává pravidelně 2krát ročně novou verzi programu. Jednotlivé požadavky na vylepšení jsou vyhodnocovány podle četnosti a programátoři pak pracují na jejich funkčnosti a zařazení do nových verzí. Tím se sami uživatelé tohoto produktu podílejí na směru vývoje a spojitosti s praxí. Pro každou novou verzi jsou pak na internetu připraveny přehledné filmy vysvětlující jednotlivé nejdůležitější novinky. To značně usnadňuje okamžitost využití těchto vylepšení v praxi.

SEMA

Stabilita a záruka kvality

Letos slaví firma Sema své 25. jubileum. Za tuto dobu bylo vytvořeno již 11 jazykových lokalizací a program se stal celosvětově nejprodávanějším softwarem pro dřevostavby. V současné době má Sema více než 11 000 prodaných licencí. I na českém trhu má již své pevné postavení. Zákazníci využívají více než 100 licencí a v blízké době Sema oslaví i svého stého zákazníka.

www.sema-soft.cz
informace.cz@sema-soft.com