Google překladač: English Deutsch

Exkluzivní partner sekce

StreamTech.tv

streamtech tv-logo

Carat Fórum 2011

Úterý, 10 Leden 2012 09:03

Tags: 3D CAD | Nábytek | Software | Virtualizace

technodat-01Druhý ročník konference Carat Fórum proběhl 6. října 2011 v Hustopečích u Brna. Zákazníkům, kteří se zde v hojné míře sešli nejen z České republiky, ale i z Polska a Slovenska, byly představeny novinky aktuální verze programu Carat, tipy a triky, které jsou zdrojem mnoha nových podnětů k usnadnění práce s programem, a také další technické a obchodní praktiky. Prezentujícími byli představitelé firmy Carat a holdingu Technodat.

Zahájení konference si nenechal ujít ředitel holdingu Technodat Aleš Kobylík, a to přesto, že měl další povinnosti na souběžně probíhajícím brněnském Mezinárodním strojírenském veletrhu. Seznámil přítomné s tím, co se událo v jím řízené společnosti během ročního období mezi pořádáním Carat Fóra, a náplní své krátké přednášky vzal trochu „větru z plachet" dalšímu nastupujícímu řečníkovi Jaroslavu Janošovi, řediteli společnosti Technodat Develop, pod kterou spadá i nevelký Carat tým.

V duchu motta „Carat = inovativní firma" proběhla prezentace zástupce firmy Carat Matthiase Schauflera, který má na starosti prodej v Rakousku, Švýcarsku a zemích bývalé Jugoslávie. Zdůraznil, že Carat se během 15 let stal špičkou v oblasti softwaru pro plánování kuchyní – nejen počtem uživatelů (více než 25 tisíc) a počtem grafických návrhů (jen v Německu se pomocí tohoto softwaru naplánuje ročně kolem 2 miliónů kuchyní), ale především neustálými inovacemi, které významně rozšiřují funkčnost tohoto softwaru.

technodat-02

K oceňovaným novinkám patří patentované řešení pro vyhledávání artiklů – funkce QuickClick –umožňující naplánovat kuchyni ve zlomku času oproti dosavadním metodám. Další novinkou je možnost prezentace naplánované kuchyně na 3D televizoru, což je alternativa pro studia s nedostatkem prostoru pro prezentaci ve 3D kině.

Firma Carat investuje nemálo také do technologií umožňujících získání nových obchodních příležitostí. Nejdůležitějším informačním zdrojem pro zákazníky prodejců kuchyní se postupně stává internet. Zde Carat nabízí řešení pro podporu prodeje kuchyní přes internet – Carat Onlineplaner. Potenciální zákazník si může vytvořit vlastní návrh kuchyně přímo na internetu – nejlépe na domovské stránce výrobce nebo kuchyňského studia. Návrh zájemce včetně kontaktních údajů je pak odeslán do kuchyňského studia, kde jej prodejce dopracuje s využitím nástrojů softwaru Carat do profesionálního plánu nové kuchyně. Tak se dají oslovit další potenciální zákazníci i výrazně zkrátit následná obchodní jednání.

Matthias Schaufler rovněž prezentoval vize a řadu připravovaných novinek. Tou nejzajímavější je vývoj nové verze grafického jádra softwaru Carat, což v blízké budoucnosti přinese výrazně kvalitnější a realističtější grafické výstupy. K dalším chystaným novinkám se řadí např. zavedení SQL databáze, nová struktura i obsah grafických knihoven, vlastní definice scén místnosti, zjednodušený výběr barev u modelů kuchyní, podpora laserového vyměřování místnosti či nová rozhraní pro import a export.

technodat-03

Za využívání obchodního modulu se v následující prezentaci bila organizátorka celého setkání Eva Pšenicová. Tento modul, jak se na místě zjistilo, mnoho uživatelů opravdu nepoužívá. Je to škoda, neboť ulehčuje práci s oceňováním navržených kuchyní. Podmínkou je ovšem naplnění databáze cen a cenových zvýhodnění.

Pro mne nejzajímavější byla ovšem zákaznická prezentace architektky Ivy Lukšové, která kromě jiných aktivit učí design na Soukromé umělecké škole v Ostravě. Mnozí ji asi znají z pořadu Bydlení je hra, což mi do této doby unikalo, neboť se na televizi nedívám a přiznávám bez mučení, že jsem si to našel pomocí Googlu až při psaní článku. Iva Lukšová ukázala na několika příkladech, jak lze využít software Carat pro návrh nejrůznějších interiérů, ale i pro návrh celého domu. To bylo, myslím, překvapením i pro výše zmíněného zahraničního zástupce firmy Carat.

Večerní hodiny byly věnovány prezentaci modulu Carat Cinema, který umožňuje 3D virtuální průchod navrženou místností. Souběžně s tím pokračovala konference v neformálním tónu a v příjemné atmosféře při kuželkách a dobrém jídle a pití dlouho do noci.


Mohlo by vás zajímat: