Google překladač: English Deutsch

Exkluzivní partner sekce

StreamTech.tv

streamtech tv-logo

EasyArch

Autor článku: Bronislav Gabryš, Petr Motyčka   
Pátek, 21 Září 2012 11:20

Tags: 2D CAD | Architektura | Easy Arch | progeCAD

solidcad250Skvělý integrovaný doplněk progeCAD Professional 2011 pro kreslení jednoduché architektury

2DCAD aplikace progeCAD Professional obohacuje své funkce o skvělý doplněk EasyArch. Hlavní nabídka se tedy rozrostla o jedno menu navíc a od verze 2011 mají uživatelé progeCADu k dispozici bezplatnou nadstavbu EasyArch. Tento lehký integrovaný doplněk je určen především pro architekty. EasyArch umožňuje jednoduché dvourozměrné navrhování základních architektonických prvků. Pomocí základních nástrojů zvládne i začínající uživatel CAD aplikací navrhnout rekonstrukci svého pokoje či přestavbu celého domu.S doplňkem EasyArch lze v půdorysném zobrazení narýsovat stěny a zdi podle vlastních představ, dále dveře, okna a schodiště od sklepa až po střechu. Neocenitelnou výhodou je součinnost s jediným programem CAD. Není potřeba instalovat další software nebo ovladače, vše se ukládá do stejného výkresu DWG a podobných formátů, jak jsou uživatelé zvyklí. Právě díky tomu má pak uživatel přístup do knihoven iCADLib, kde může aplikovat různé bloky, prvky a texty přímo do návrhu.

Práce s nadstavbou EasyArch je velmi jednoduchá a v rámci progeCADu podléhá stejnému formátu příkazů z progeCADu, které se vypisují v příkazovém řádku. Zjednodušením práce pomocí nadstavby EasyArch je okamžité přiřazení objektů hladinám v závislosti na typu a druhu rýsovaného objektu. Pokud například architekt narýsuje zeď či stěny domu, vznikne zároveň i stejná hladina, která tyto stěny ovládá. Základem všeho je vlastní nastavení rýsování v EasyArch.


vyberova_okna468Vvýběrová okna pro dveře, okna a schody

Architekt logicky začne navrhovat nejdříve stěny domu a před prvním použitím tohoto příkazu se objeví dialogové okno, jež bude požadovat potvrzení o nastavených parametrech během kreslení. Tato automatická funkce má výhodu především v tom směru, že tak nedojde k omylu a zbytečné práci. Nadstavba EasyArch také dodržuje princip hierarchického postupu při návrhu projektu, např. umisťování dveří a různých otvorů do kresby. Prakticky je při rýsování zabráněno tomu, aby byly dveře nebo okna vloženy do prázdné plochy, vždy je potřeba určit stěnu, do které bude otvor vsazen. Stejně tak nelze zkonstruovat střechu do projektu, kde chybí základní prvky domu.

hladiny-vybery468

Z celého menu EasyArch si lze vybrat velké množství nejčastěji používaných příslušenství a zařízení ve formě bloku. Například v sekci dveří nabízí nejen dveře do bytu, které mohou být klasické křídlové, svinovací nebo posuvné, ale také garážová vrata rolovací, křídlová nebo rolovací s dveřmi.

tabulkaVygenerovaná tabulka základních údajů

EasyArch snadno spočítá plochu zvolené místnosti nebo vygeneruje tabulku použitých prvků či součet obytné plochy. Taktéž se lze přepínat mezi jednotlivými podlažími domu, pokud jimi představa uživatele disponuje. Oproti předchozí verzi může uživatel změnit hodnoty a rozměry již vložených bloků. Součástí EasyArch je i základní vybavení místností, jako jsou umyvadla a vany do koupelny, sporáky do kuchyně, křesla do obývacího pokoje a mnoho dalších.


Mohlo by vás zajímat: