Google překladač: English Deutsch

Exkluzivní partner sekce

StreamTech.tv

streamtech tv-logo

S Mastercamem obrobíte i dřevo

Autor článku: Lucie Krejčiříková   
Úterý, 17 Únor 2009 16:22

Tags: CAD | CAM

Na začátku roku 2008 společnost SONETECH s. r. o. začala nabízet na českém trhu stále ještě málo známý CAD/CAM systém Mastercam. Ač se to možná nezdá, nejedná se o žádnou novinku, ale o ve světě velmi známý a uznávaný CAD/CAM systém amerického výrobce CNC Software. Co se týká celosvětových měřítek, je Mastercam světovou jedničkou.

Mastercam je komplexní systém pro obrábění a programování CNC strojů. CAD/CAM systém Mastercam je navržen přesně podle potřeb zákazníka při programovaní. Práci usnadňuje, urychluje a zaručuje podporu a zkušenosti vývojářů světové jedničky na trhu mezi CAD/CAM systémy. Pokrývá veškeré potřeby, od programování v 2,5D až po pětiosé frézování. Nástroje pro CAD modelování ve standardním frézovacím modulu v prostředí Mastercam zjednodušují práci konstruktérů. Každá vytvořená geometrie je živá a je možno ji rychle modifikovat, dokud není zcela podle představ uživatele. Seskupení standardních funkcí do několika kliknutí velmi usnadňuje tvorbu i hodně složitých tvarů. Snadná je tvorba 2D a 3D geometrie pomocí drátové geometrie a plošného modeláře. Veškeré funkce jsou na dosah ruky. Program nabízí výkonné nástroje pro obrábění kapes, kontur, vrtání, výkonné hrubování a všestranné dokončovací strategie i dočišťovací operace. Umožňuje vysokorychlostní obrábění, víceosé frézování a samozřejmě spolehlivou verifikaci drah nástrojů a inteligentní optimalizaci posuvu.

Modul Mastercam frézování

Mastrecam frézování je software, který se přizpůsobí potřebám uživatelů. Je vytvořen tak, aby se rozvíjel a rostl spolu s jejich podnikáním. Je dostupný ve třech úrovních s množstvím volitelných součástí. Díky tomu si může uživatel vybrat právě to řešení, které mu bude nejlépe vyhovovat a sestavit si tak program podle svých požadavků.
Tvarové obrábění včetně grafických prvků ve 3D

Modul Mastercam soustružení

Stejně tak Mastercam nabízí nejobsáhlejší nástroj pro soustružení s jednoduchým uživatelským rozhraním, s výkonnými a rychlými výpočty drah nástrojů. Umožňuje modelování dílů v CAD prostředí programu, nabízí plně asociativní geometrie a dráhy nástrojů, využívá i přednastavené konfigurace a umožňuje efektivní programování soustruhu, programování C-osy, používá rozsáhlé knihovny nástrojů a samozřejmě nabízí spolehlivou verifikaci NC kódu. Dokáže sledovat CAD soubor a rozpozná detaily, které jste změnili. I zde je stejně jako u soustružení samozřejmostí načítání externích souborů vytvořených v jiném CAD systému.
Modelování a obrábění dílce je velmi snadné. Totéž, co vidíte na obrazovce je také následně na obráběcím stroji.

Modul Mastercam Wire

Mastercam modul pro drátovku umožňuje generování drah nástrojů pro 2osé i 4osé drátové EDM stroje. Nabízí pokročilé způsoby v generování úkosů, automatického zaoblení rohů a nastavení mnohých dalších parametrů pro definování dráhy řezu. Mastercam Drátovka poskytuje grafické programování s podporou „click-and-drag“ umístění myší a s možností opakování drah nástroje bez nutnosti vytvářet novou geometrii.

Modul Mastercam Solids

Kromě těchto základních modulů nabízí Mastercam i celou řadu dalších. Například Mastercam Solids, což je vlastní modelář pro tvorbu těles a jejich případnou úpravu po načtení z jiného prostředí. Modelování solidů přibližuje způsob, jakým jsou konstruovány díly. Nyní můžete tento způsob použít přímo v praxi. Mastercam solids poskytuje kombinaci a srovnání jednotlivých modelovacích postupů. Potřebujete k tělesu připojit další elementy z ploch nebo drátového modelu? Chcete rychle přidat model tělesa ke komplexnímu modelu z ploch? Nyní je to snadné. Mastercam Solids v sobě zahrnuje rychlost modelování těles, výkonnost ploch a jednoduchost drátových modelů. Je to vlastní, plně integrovaný modul do Mastercam CAD/CAM systému. Vlastní – znamená bezproblémový a levný. Spousta uživatelů používá tento modul i ve firemní konstrukci namísto použití obsáhlých a drahých externích modelářů.

Modul Mastercam Design

Mastercam Design je jeden z modulů, který můžete získat jako součást balíku produktů Mastercam, nebo si jej můžete pořídit jako samostatný program. Tento modul nabízí snadné modelování drátových modelů a vytváření vícenásobných bodů a úseček, snadnou tvorbu oblouků a kružnic, funkcí pro zaoblení rohů v řetězci entit. Má množství funkcí pro vytváření drážek na plochách, jako například projekce křivky, ořez plochy křivkou a rozdělení plochy. Změnu tloušťky, stylu, barvy, rychlou změnu parametrů jako jsou délka či poloměr ihned po vytvoření, výkonné modelování ploch, vytváření parametrických a NURBS ploch pomocí funkce rotace, a mnoho dalších funkcí. Obsahuje samozřejmě i jednoduché nástroje pro kreslení, má nastavení výběru i analýzu geometrie.
Hrubování, dokončování i zbytkové obrábění jakýchkoliv tvarů.

Modul Mastercam Art

Mastercam Art je doplňkový modul, který lze připojit k Mastercam frézování nebo Mastercam Routeru. Kombinuje umělecký pohled s jednoduchostí počítače. Přináší snadno dostupné modelování 3D umělecké tvorby pro kohokoliv, bez nutnosti toho, aby uživatelé byli zrovna experty na vytváření plošných modelů. Rychle vymodelujete či pozměníte svůj model na obrazovce, dokud nebude vypadat tak, jak si přestavujete. Art má vynikající vizualizační nástroje a editační vlastnosti, včetně zadávání přesných rozměrů nebo volného designu. Aplikované styly Mastercam Artu dovolují připojit, odebrat, protínat a prolínat vícenásobné plochy. Můžete vyzkoušet rozmanitost výrazně odlišných vzhledů pomocí jednoduchého výběru různých stylů pro každý tvar. Dráhy nástroje Mastercam Artu jsou vytvářeny výhradně pro přesné obrábění uměleckých tvarů. Jsou vytvořené během okamžiku a celý model je připraven na výrobu opravdu během krátké doby. Mastercam nabízí perfektní kombinaci volného art designu a uživatelsky příjemné technologie obrábění.

Mastercam je nejrozšířenější
CAM systém na světě. Podle statistik
CIMdata, Inc. si Mastercam udržuje
toto své vedoucí postavení od prvního
hodnocení v r. 1995.
zdroj CIMdat

Na dřevo je Mastercam Router

Blíže bychom se rádi zastavili u modulu, který Mastercam nabízí jako specialitu pro obrábění dřeva s názvem Router. Ve vývoji CAD/CAM systému Mastercam je prokazatelná stopa myšlenky specifikovat potřeby uživatele. A s modulem Mastercam Router dostává uživatel silný, snadno použitelný produkt s CAD/CAM nástroji vytvořenými výhradně pro operace zaměřené na obrábění dřeva. Router je rychlý, flexibilní a spolehlivý. Uživatelé ho využívají k tvorbě součástí, jako jsou např. schody, zábradlí a koncové sloupky. Router nabízí výkonné nástroje pro modelování dílů, projektovou činnost činí snazší a zjednodušuje i tvorbu nejsložitějších dílů. Digitální soubory načítaných dílů mohou mít jakýkoliv původ. Router zajistí schopnost rychlého a snadného načtení souborů a zajišťuje propojení na aktuální knihovnou normalizovaných tvarů s prvky vhodnými pro obrábění.Široká paleta možností můstkůOptimalizace rozmístění dílců pro maximální využití materiálu

2D obrábění má široký rozsah použití od velmi jednoduchého k velmi složitému. Mastercam přináší pro tyto operace všechny nástroje, které uživatel potřebuje:

  • Rychlé, snadné 2D a 3D profilování s volitelnými hrubovacími a dokončovacími průchody.
  • Mnohonásobné styly obrábění dutin včetně obrábění otevřených dutin.
  • Zbytkové obrábění profilů a dutin automaticky odebírá zbytkový materiál.
  • Vybírejte mnohonásobné obráběcí oblasti jediným výběrem
  • Automatizované frézování otvorů (drážek), kružnic a závitů
  • Výběr úhlu zkosení boční stěny pro obrysy, dutiny a ostrůvky, včetně ostrůvků v různých výškách.
  • Čelní frézování odebírá materiál z vrcholů ostrůvků nebo z celého dílu.
  • Nastavení pro najetí a vyjetí pro hrubovací a dokončovací průchody.
  • Automatická identifikace předvrtaných děr a jejich použití jakožto bodů startu pro hrubování.
  • Automatický výpočet hloubky kuželového zahloubení.
  • Optimalizace vrtacích operací pro minimalizaci přejezdů nástroje.
  • S volitelným modulem Mastercam Solid automaticky rozpoznává a obrobí díry na solid modelu.

2D i 3D obrábění ploch2D i 3D obrábění ploch
Vysoká produktivita může být rozhodující pro rentabilitu práce. Mastercam Router obsahuje základní funkce pro rozmísťování dílů a dráhy nástrojů:

  • Rozmístění jakékoli dráhy nástroje, aby každý díl byl vyroben přesně tak, jak potřebujete
  • Rychlé, výkonné rozmístění obdélníkových částí.
  • plná kontrola vzdáleností dílů, okrajů polotovarů atd.
  • Přímé umístění CAD modelů z různých zdrojů.
  • Udržuje směr vláken na každém dílu.

Mastercam Router nabízí také volitelné pokročilé rozmisťování TrueShape (věrný tvar), přičemž přidává vysokou úroveň výkonnosti k vašim procesům:

  • Automatické proplétací rozmisťování maximalizuje využití materiálu.
  • Sdružení dílů pro zajištění toho, aby byl vždy vyřezán celý tvar.
  • Uživatelská definice listů a výplňových dílů snižuje odpad.
  • Uchování odpadu pro pozdější použití.
  • Přiřazení priorit pro zajištění toho, aby díly, které potřebujete nejvíce, byly rozmístěny a obrobeny jako první.

Výkonné obrábění z plochých desek závisí na snadném ovládání můstků, spojek a kontroly soudržnosti:

  • Ponechání sítě, která bezpečně drží díly, dokud nejste připraveni je odstranit.
  • Kompletní nastavení můstků včetně plných můstků a částečných můstků.
  • Všechny můstky jsou plně editovatelné a pohyblivé a mají nastavitelné úhly polohy.
  • Umístění můstků manuální nebo automatické.
  • Odstranění můstků může být provedeno po obrobení každého dílu, nebo na závěr po obrobení všech dílů z polotovaru.
  • Kontroly soudržnosti umožňují snadno definovat hloubku záběru nástroje.
Nejen díly, ale i celé projektyVýkonné 3D obrábění znamená mít plnou kontrolu nad hrubováním, dokončováním a obráběním zbytků. Mastercam Router přináší kompletní sadu nástrojů pro každou práci.

Víceosé frézování může přinést každé firmě nové možnosti a Mastercam Router nabízí široký rozsah víceosých obráběcích strategií – od jednoduchých po složité a propracované. Mastercam může kompletně ovlivňovat tři rozhodující prvky víceosého frézování: obráběcí strategii, pohyby nástrojů a osy nástrojů.
Velmi často se stává, že něco malého navíc – jeden přídavný CAD nebo CAM nástroj – činí specifickou práci snazší, rychlejší a ziskovější. Mastercam nabízí sadu specializovaných doplňkových možností pro tyto příležitosti, mimo jiné:

  • Přídavný modul Mastercam Gravírování dodává výrobku vzhled klasické ručně vyřezávané práce. Ostré vnitřní rohy jsou nahrazeny jemným zakončením, zatímco standardní obrábění, reliéfní tisk, obrábění TrueType fontu a mnoho dalších dávají rozmanité volby obrábění.
  • Přídavný modul Mastercam Art pomáhá převádět ručně kreslené umění (bitmapy) nebo 2D CAD soubory do 3D uměleckých děl a jejich následné obrobení.
  • Tvorba STL nebo plošných modelů z digitalizovaných dat pro reverzní inženýrství a obrábění.
  • Mastercam ROUTER nabízí dokonalou kombinaci jednoduchosti a síly.
Rychlé a snadné obrábění profilů s podporou úhlových nástrojových hlav

Jiné nadstavby a moduly

Mastercam nabízí ještě další nadstavby a přidané moduly. Je to hodně otevřený systém pro partnery, takže některé firmy ve světě vytvářejí k jádru Mastercamu další výkonné nadstavby, které pomáhají řešit mnohé složité úlohy i ostatním uživatelům. Jednou z takových nadstaveb je MoldPlus pro Mastercam – tzv. výrobce elektrod – program, který dokáže výrazně zkrátit čas potřebný pro výrobu elektrod až na pětinu oproti času, kterého je běžně zapotřebí.
Další z přídavných programů je např. Automold pro Mastercam. Program pro kompletní stavbu formy pro jakýkoliv výrobek z plastu. Z jednonásobné formy dokážete vytvořit x-násobnou pomocí několik kliknutí myší.
Společnost CNC Software byl založena v roce 1983 s cílem poskytnout dílnám inteligentnější, jednodušší, nezávislou metodu, jak programovat CNC stroje. Dnes je Mastercam nejběžněji používaný CAM software ve světě a zůstává preferovaným programem mezi CNC programátory. Jestliže investujete do Mastercamu, získáte nejlepší CNC programování, podporované servisem dnešního předního vývojáře a našich certifikovaných distributorů po celém světě. Nový Mastercam X2 představuje příští generaci populárního programu a dodává nejobsáhlejší balík pro obrábění dřeva s novým zjednodušeným a přizpůsobitelným uživatelským rozhraním, větším potenciálem a ještě rychlejšími a důkladnějšími výpočty dráhy nástroje.


Mohlo by vás zajímat: