Google překladač: English Deutsch

Exkluzivní partner sekce

StreamTech.tv

streamtech tv-logo

InventorCAM

Středa, 18 Únor 2009 14:45

Tags: CAM

Jak přispět k lepším obchodním výsledkům

Trh CAM systémů zaznamenal nové obchodní jméno, kterým je InventorCAM. Možná by se dalo říci konečně, protože tento produkt není žádnou novinkou, je na světě už dobré dva roky. A protože jádro InventorCAMu je tvořeno SolidCAMem, můžeme konstatovat, že vlastně jde o starého známého. Už podle jména je jasné, že se jedná o CAM systém pro Autodesk Inventor, a to CAM systém plně integrovaný do Inventoru, což je oproti jiným CAM systémům jeho jednoznačnou předností. O další informace jsem požádal Ivana Cimra, ředitele společnosti SolidCAM CZ, který má na starosti i odbyt InventorCAMu. Výsledkem byl velmi zajímavý rozhovor, nejen o InventorCAMu, ale o také o obchodu a jeho souvislostech. Ve zkrácené podobě se s ním můžete seznámit i vy.

Jaký byl vývoj obchodu se SolidCAMem a nyní s InventorCAMem u nás?

SolidCAM jsme na náš trh zavedli před pěti lety, protože předtím tu nebyl a protože to byl nový prvek integrovaný do SolidWorksu. My jsme z něj udělali systém, který je známý. A teď přišla další příležitost tím, že byla provedena integrace do Inventoru. Po pravdě řečeno, ona už je dva roky. Ale ty potíže – jako bychom se tím vrátili do stavu nula – zase máme neznámý produkt. Ohlas je sice obrovský, ale já jsem se k němu stavěl trochu opatrně, protože SolidWorks – Inventor, to jsou přece jen dva kohouti a smetiště máme jenom jedno. Nejdříve jsem se snažil přesvědčit prodejce Inventoru, aby do toho šli. To se z různých důvodů nestalo. Trochu mi to trvalo než jsem je správně pochopil a změnil přístup. Teď už mám za sebou i jednání v Autodesku, jehož pracovníci nakonec svoje námitky poztráceli cestou, ba nakonec se jim ta myšlenka zalíbila.

Díval jsem se, že současná verze byla zveřejněna už koncem listopadu 2007 na Autodesk University v Las Vegas.

Ano, ale nejednalo se o úplnou novinku, protože jak jsem říkal, už tu byla. Ale i SolidCAMové změnili přístup a jeden z chytřejších nápadů co měli byl, že zvolili obchodní název InventorCAM. Společnost se jmenuje nadále SolidCAM, to se asi nezmění, nicméně v integraci pro Inventor zvolili název InventorCAM, a to mi přišlo jako chytrý tah. Povzbudilo mě to k tomu, abych něco dělal dál. Výsledkem jsou třeba stránky inventorcam.cz. Když si dáte stránky solidcam.cz, tak zjistíte, že se až tak moc neliší. A je to logické.

SolidCAM i InventorCAM mají stejné jádro?

Ano, dokonce, když nainstalujete, tak neinstalujete dvakrát. Já mám na svém notebooku Inventor i SolidWorks. Nainstaluji SolidCAM jednou a on se na závěr zeptá, jestli se chci připojit k oběma CADům. A pak, když spustím Inventor, tak se ohlásí InventorCAM. Když spustím SolidWorks, ohlásí se SolidCAM. Vždy se hlásí správným jménem. Ale jde o jedno a úplně totožné jádro. Co se týká funkcí CAMu, žádný nemá ničím navrch. Úplně do posledního bitu je to totéž. Rozdíl, který může nastat, je čistě jenom v CAD oblasti.

Čím se taková integrace vyznačuje?

Celou řadu věcí musí jiné CAMy řešit svým vlastním CADem. Otevřeně to sice nepřiznají, ale oni také musí v něčem nakreslit čáru, tu zalepit plochu, tu něco jiného. A výsledky zásahů jsou v různé kvalitě. Může dojít k chybám při překladu nebo k nesouladu stavu vývoje obou verzí softwaru. Výhodou integrovaného řešení je, že mám vždy vše v nejvyšší kvalitě. SolidWorks dnes hodně hraje na oblast PDM/PLM. A Inventor dělá úplně totéž. Výkon stoupl. Byli jsme v celé řadě velkých tendrů do podniků, kde jsme zůstali sami s tzv. velkými systémy. Všichni ostatní CAM konkurenti, kteří nemají integraci s CADem, odpadli hned v prvním kole jedním škrtem.

Jaké z integrace plynou výhody?

Cítím to moc, když třeba děláme prezentaci u zákazníka. Asi před čtrnácti dny jsem předváděl InventorCAM a měl jsem tam konstruktéry a technology. A na závěr mé prezentace mi přes všechno moje úsilí konstruktér řekl: „Předveďte, jak byste třeba v tom vašem InventorCAMu změnil rozměr." Říkám: „Pane, proč se vy mě na to ptáte? Vy, který v tom Inventoru celou dobu děláte a umíte to lépe než já!“ „A jo, no jo vlastně,“ bylo jeho odpovědí. Je to pro ně někdy trochu těžké přijmout, ale když si to uvědomí, tak si také uvědomí celý dosah. To, že soubory nepřekládají, ale de facto pracují na nich. Není to ovšem stoprocentně pravda, protože to by neslo jistá nebezpečí. Vždy je to uděláno tak, že technolog ztratí práva zpětně ovlivnit daný díl. Musí ho znovu ovlivnit konstruktér. Je to jenom defaultní nastavení. Dá se to udělat i jinak, ale není si možné představit, že v podniku postavíte mašinu, technolog chce obrábět nějaký díl a nedopatřením, protože v tom není tak sběhlý jako konstruktér, ho třeba odpojí od sestavy, nebo třeba změní rozměr, nebo na něj něco nakreslí, protože potřebuje technologický nálitek. Tak to nejde. Ale jakmile něco změní konstruktér, tak ta změna jde dolů. Zase až k technologovi, který se jednak dozví, že konstruktér něco změnil, jednak se mu to hned může projevit, a nemusí se ani ptát konstruktéra, co změnil. Jemu se to prostě zaktualizuje, na to se napojí aktualizace operací, a to je vše. Pokud je zde zavedený nějaký systém správy dat, tak to s tím zase běhá. Takže technolog najednou může využívat něco, s čím se ani nepočítalo, že by používal. Rozhodně to nese spoustu výhod.

Jaké jsou funkce InventorCAMu?

Rozsah funkcí je shodný se SolidCAMem, jedná se vlastně o stejné jádro, takže jsou zde tradičně silné funkce frézovací, od základních 2D, které budou brzo obohaceny o automatickou funkčnost, přes vynikající modul pro vysokorychlostní tvarové frézování HSM až po úroveň vynikajících pětiosých souvislých funkcí. Je zde modul automatického vrtání, je zde nabídka soustružnických a soustružnicko-frézovacích funkcí, umožňujících využívat vícevřetenové automaty s frézovacími funkcemi. Nabídku ukončují pokročilé funkce drátořezu, dvou i čtyřosého.

Jaké typy CNC strojů lze InventorCAMem programovat?

Obecně všechny typy frézek a frézovacích center s CNC řízením, se čtvrtou i pátou osou. Trh zejména víceosých strojů je u nás na obrovském vzestupu, nedostatek kvalifikovaných pracovních sil inspiruje provozovatele obráběcích dílen k nákupu produktivnějších strojů s možností obrobení na jedno až dvě upnutí, případně s paletovými výměnami. S novou technikou rostou i nároky na programovací systémy. InventorCAM je výborně připraven na nejvyšší nároky svou podporou víceosých funkcí, podporou práce s upínači, kinematickými simulátory obráběcích center, které jsou nezbytné pro kontrolu kolizních situací. Ty hrozí u víceosých strojů řádově více než u běžných tříosých strojů. Dále lze s InventorCAMem programovat všechny typy CNC soustruhů a soustružnicko-frézovacích automatů s poháněnou C, Y či pátou B osou, s jedním nebo dvěma vřeteny k upnutí obrobku. I zde je zjevný prudce rostoucí počet těchto strojů v české výrobní sféře.

Jak vypadá lokalizace a česká podpora?

InventorCAM je kompletně lokalizován včetně help souborů a učebních příruček. Zde čerpá s pochopitelné příbuznosti se SolidCAMem, který je u nás již léta zavedeným systémem. Většina příkazů je společných a i v manuálech bylo potřeba většinou jen nahradit obrázky. Technická podpora vychází z vysokého standardu prodejců SolidCAMu.

Jak hodláte podporovat další prodej?

Máme marketingové aktivity, články a inzeráty v magazínech. Chceme udělat speciální konference pro uživatele Inventoru, kde už očekáváme určitou spolupráci s Autodeskem, s některými prodejci. A intenzivně hledám lidi, kteří se budou věnovat výhradně InventorCAMu. Já těm lidem zřejmě zakážu instalovat SolidWorks (smích). To znamená, že tam budu mít lidi, kteří se tomu budou speciálně věnovat. Než budu mít jiné prodejce, tak tyto aktivity bude dělat SolidCAM CZ, přestože to je distribu    ční firma. Bude dělat marketing, přímé prodeje, a věřím, že nějaké prodeje opravdu naděláme, protože už jich je velký počet v jednání hodně daleko.
Dále samozřejmě máme demo verze, které budeme rozesílat. Jsou to velice dobré demo verze, vše je v rovněž v češtině, s plnou lokalizací, včetně helpu. A chci to dát i do škol.
Nevím,jaká je vaše zkušenost, ale mezi komunitou uživatelů Autodesku je asi jejich příslušnost k Autodesku silnější než u SolidWorks. Ti lidé spontánně chválí Autodesk, když ho jen používají.

Děkuji za rozhovor.


Mohlo by vás zajímat: