Google překladač: English Deutsch

Exkluzivní partner sekce

StreamTech.tv

streamtech tv-logo

Mastercam šetří váš čas

Čtvrtek, 05 Březen 2009 12:56

Tags: CAD | CAM

CAD/CAM systém Mastercam vyvíjený americkou společností CNC Software patří mezi CAD/CAM systémy s nejdelší tradicí a s více než 125 000 instalovaných licencí je nejrozšířenějším CAD/CAM softwarem na světě. Má za sebou 25 let vývoje programátorů a techniků z různých oblastí průmyslu. Mastercam je flexibilní a otevřený systém, který je doplňován řadou nadstavbových modulů, které v kombinaci s CAD/CAM systémem Mastercam dokáží ušetřit čas, zvýšit produktivitu výroby a snížit náklady v širokém spektru průmyslových činností.

Vývoj CAD/CAM systému Mastercam je postaven na myšlence, že nejdůležitější práce je právě ta, kterou se zabýváte. Je vytvořen přesně podle požadavků uživatelů tak, aby jim co nejvíce ulehčil a urychlil práci. Mastercam nabízí rychlé a snadné řešení 2osého až 5osého frézování, soustružení,drátového řezání, 2D/3D kreslení, modelování ploch a solid modelů (modelář založený na jádru parasolidu).Pokročilé rozmisťování Mastercamu
Pokročilé rozmisťování Mastercamu dává různé možnosti přídavných nástrojů, včetně rozmisťování TrueShape a rozmisťování v odpadovém materiálu.

Mimo jiné obsahuje moduly Art (umělecký CAD/CAM), Router (speciální modul pro práci se dřevem), spoustu času ušetří například unikátní funkce „True Shape nesting“ neboli optimalizace rozmístění tvarů, které mají být obráběny. Není nutné přemýšlet, jak umístit jednotlivé díly, abyste co nejlépe využili materiál a eliminovali zbytečný odpad. Zvyšuje efektivitu a produktivitu práce a je velmi rentabilní. Je možné využít také nadstavbové moduly CAD/CAM systému Mastercam vyvíjené partnery z celého světa. Například Moldplus, Robotmaster, CIMCO a další.
Pozitivní model můžete konvertovat do negativu
Pozitivní model můžete konvertovat do negativu (formy). Jednoduchým kliknutím myši.

Máte-li umělecké záměry, uděláte nejlépe, když si ke CAD/CAM systému Mastercam pořídíte modul Art. Jeho síla spočívá ve schopnosti vytvořit organickou plochu pomocí několika kliknutí myší. Dokáže během krátkého okamžiku vytvořit 3D model z vloženého klipartu, CAD souboru, naskenované skici nebo fotografie. Tvorba 2D grafiky nebo 3D propracovaných modelů trvá řádově několik minut.

Rozsáhlá knihovna postprocesorů systému Mastercam šetří čas při generování NC kódu pro obráběcí stroj.

Nadstavbové systémy, které jsou vyvíjeny speciálně pro Mastercam, jsou, dalo by se říci, samostatnou kapitolou, pokud se zabýváme problémem úspory času. Například MOLDPLUS je nadstavba vyvíjená švýcarským partnerem speciálně pro Mastercam. Jedná se o systém pro výrobu forem, šablon, elektrod, vakuových forem a podobných částí všude tam, kde je nutné obrábět plochy nebo solid modely.

Disponuje širokou škálou nástrojů pro ořezávání, léčení/úpravu špatných ploch, manipulaci s hranicemi ořezaných ploch, inteligentní zaslepování veškerých děr a v neposlední řadě obsahuje nástroje pro automatizovanou výrobu elektrod.

Rozhraní Moldplus Electromaker
Rozhraní Moldplus Electromaker – specialita na výrobu elektrod

Moldplus Electrode Maker – obsahuje mnohem více nástrojů k výrobě elektrod, než je třeba pro běžnou výrobu. Několik efektivních nástrojů pro práci s ořezanými plochami (zapnutí/vypnutí) umožňuje nezávislé obrábění ploch a jednoduché určování hranic obrábění na základě ořezaných ploch:

  • vylepšené rozhraní pro výběr geometrie a výrobu elektrod
  • náhled možností vybraného polotovaru před vložením elektrody
  • tvorba úkosů na modelu v každém požadovaném rohu
  • složené prodloužení elektrody na jediné kliknutí (tangenciální, tažením, propojení rovin, úhly a zaoblení) pro vytvoření vyrobitelné elektrody pomocí výběru jednoduché nebo vícenásobné geometrie
  • kopírování a transformace vytvořených elektrod do nového umístění umožní vytvořit optimalizovanou elektrodu

Tento modul opravdu dokáže ušetřit spoustu času, pokud je vaším výrobním programem například výroba forem, kde potřebujete i zmiňovanou výrobu elektrod.

Moldplus však není zdaleka jediným nadstavbovým systémem Mastercamu. Významným partnerem CAD/CAM systému Mastercam je dánská společnost CIMCO Integration. CIMCO Integration se zabývá především správou CNC programů a tvorbou profesionálních nástrojů pro CNC komunikaci. Správa programů a související výrobní dokumentace je pro CNC programátory často velmi časově náročná činnost. CIMCO NC Base5 se o tuto záležitost dokáže postarat a jde ve správě dokumentace ještě o kousek dál. Poskytuje vestavěné, pružné a přizpůsobivé prostředí pro správu, vyhledávání a úpravu dokumentů. Zaručuje větší efektivitu práce jak programátorů, tak obsluhy u strojů.

Bezdrátové DNC s DNC Max
Bezdrátové DNC s DNC Max

DNC-Max5 je poslední verze v dlouhé řade DNC řešení od společnosti CIMCO. Jedná se o špičkový program pro správu NC programů, jejich přenos do stroje a ze stroje do počítače. Umožňuje vytvořit síť velkého počtu strojů, které lze spravovat z libovolného počítače zapojeného v síti. Z připojeného počítače je možné přenášet NC programy do stroje i ze stroje. DNC-Max je vytvořeno tak, aby bylo úplným DNC řešením pro všechna napojená CNC zařízení. Přenosy souborů, sledování portu a správa systému jsou prováděny v přehledném a intuitivním rozhraní. Stavba programu napomáhá uživateli k rychlému provádění potřebných operací se soubory. DNC-Max je jediný nástroj pro uživatele, kteří vyžadují výkon, přizpůsobivost a spolehlivost. Nezáleží na tom, zda hledáte řešení pro malou dílnu s několika CNC stroji, nebo pro společnost se stovkami strojů v rozlehlých výrobních prostorách. DNC-Max šetří čas. Je to osvědčené řešení pro každého uživatele.
CIMCO – NC-Base5 – databáze informací
CIMCO – NC-Base5 – databáze informací    

NC-Base5 od CIMCO integration je profesionální nástroj pro správu informací. Je založen na skutečnosti, že k tomu, aby bylo dosaženo včas a správně výrobních a kvalitativních plánů, je nutné, aby se správné informace dostaly ke správným lidem tak rychle, jak je to jen možné. NC-Base je nástroj pro správu CNC programů, který umožňuje uspořádat a spravovat vaše CNC programy a související výrobní dokumentaci co nejefektivněji pomocí využití spolehlivé a rychlé relační databáze SQL.

Časově náročné a ne zrovna jednoduché mohou být také kalkulace pro CNC programy. Často zahrnují komplexní kalkulace, například průsečíkových nebo tangenciálních bodů. Pokud nechcete ztrácet čas tím, že budete provádět tyto výpočty pomocí kalkulaček a trigonometrických tabulek, můžete si ušetřit čas využitím programu CIMCO CNC-Calc2. Jedná se o plnohodnotný 2D CAD systém, pracující jako špičkový doplněk programu CIMCO Edit 5. Je to rychlé a velmi výhodné řešení problémů složitých geometrických profilů. Byl navržen s úmyslem zjednodušit a urychlit kreslení profilů. Vypočítá náročnou geometrii a provede kalkulace ve vteřině!
Robotmaster
Robotmaster - Programování CAD modelu off-line v Mastercamu a vložení specifických nastavení robota

Naprostou revoluci co se týká úspory času v oblasti obrábění přináší další partner Mastercamu. Robotmaster pro Mastercam je unikátní software pro generování kódů pro dráhy nástroje a trajektorie pohybů ramene průmyslových robotů pomocí CAD/CAM systému Mastercam. Robotmaster programuje robota off-line – mimo pracovní čas robota. Nahrazuje on-line programování pro jakýkoliv průmyslový proces řízený aplikací pro obrábění. Ačkoliv existuje velká spousta softwarů, které tvrdí, že umí off-line programování robotů, většina z nich je pouze simulační software s omezenou kapacitou programování. Robotmaster dokáže vygenerovat kód pro robota přímo z Mastercamu pomocí CAD/CAM systému typického pro obrábění. Dokáže naprogramovat veškeré výrobní robotické aplikace včetně manipulace, svařování, leštění, nástřiků, nátěrů, dávkování, dočišťování, broušení a v neposlední řadě i obrábění, kdy místo svářecí nebo úchopové hlavy je vřeteno s nástrojem pro obrábění. Tímto způsobem – přidáním robota se dá rozšířit obrábění na

tříosém stroji na pěti a víceosé obrábění. Robotmaster nabízí programování robota se stejnou flexibilitou a rychlostí, jako je běžným standardem v oblasti CAD/CAM průmyslu. Zkracuje velmi výrazně časy programovacích a obráběcích cyklů robota a maximalizuje flexibilitu a potenciál robota pro využití v leteckém průmyslu, dopravě, high technology a v další odvětvích průmyslové výroby.

S CAD/CAM systémem Mastercam a jeho
nadstavbami ušetříte spoustu času.
A čas jsou peníze...

Mohlo by vás zajímat: