Google překladač: English Deutsch

Exkluzivní partner sekce

StreamTech.tv

streamtech tv-logo

Edgecam

Středa, 11 Březen 2009 09:46

Tags: CAM | CNC

pomáhá rozvoji strojírenských firem se zaměřením na CNC výrobu
Úspěch v oblasti strojírenské výroby můžeme charakterizovat jako neustálé zdokonalování činností v oblasti výroby, technické přípravy výroby, plánování či logistiky. Tento proces vyžaduje neustálou bdělost a přehled. Žádná firma, která chce být úspěšná a přitom nezáleží na tom, zda je velká nebo malá, musí proces sebezdokonalování neustále podporovat a rozvíjet. Jedním z příkladů, jak se toho dá dosáhnout, je firma K.M.O. Firma K.M.O. vznikla v devadesátých letech jako malá firmička na pár čtverečních metrech pronajaté plochy. Takovýmto firmám se také říkalo a říká „garážové firmy“. Lidé v K.M.O. neměli silné zázemí v podobě strojního parku, sehraného týmu lidí či stabilních obchodních partnerů, ale nechybělo jim nadšení a chuť vybudovat prosperující firmu. Podle slov jednoho z majitelů firmy to byly těžké roky. Kooperační výroba firmy K.M.O. v té době byla orientovaná na méně přesnou výrobu, a tím i méně placenou. Vycházelo se z prostředků, které měli s dispozici, a měli převážně starší konvenční stroje. Hlavní úlohou té doby bylo stabilizovat firmu a postupně ji rozvíjet.

Orientace na CNC výrobu

Do roku 2004 se tento cíl postupně dařilo naplňovat. V tomto roce se vedení rozhodlo investovat do přidané hodnoty a orientovat se na přesnější, a tedy lukrativnější výrobu. Rozhodnutí znělo: orientovat se na CNC výrobu. Tento okamžik byl přelomem v rozvíjení firmy a zároveň i rizikem, nakolik směřovali do oblasti, v které neměli zkušenosti. Při nesprávném rozhodnutí hrozila firmě ztráta úspěchů z minulých let, čímž by se vrátila prakticky nazpět. Uvědomujíce si tato rizika si ve firmě vypracovali přesnou analýzu, co chtějí a jak toho chtějí dosáhnout. V prvé řadě vytipovali kooperační partnery a typ výroby. Podle toho si vytipovali konfiguraci CNC stroje. Co se týče výběru značky stroje, rozhodli se pro evropského výrobce ze země, se kterou měli donedávna společnou minulost. Avšak bezproblémový vstup do CNC výroby neznamená vlastnit špičkové CNC zařízení. Velmi důležitým aspektem je schopnost plnohodnotně toto zařízení využít. Nesprávným využíváním CNC stroje se mohou degradovat jeho schopnosti, jakož i výkon až o desítky procent, nemluvě o tom, že bez kvalitní přípravy výroby by určitý druh výroby nebylo možné vykonat, i když CNC stroj svojí funkčností splňuje požadované předpoklady.

Výběr favorita

Proto ve společnosti K.M.O. nepodcenili ani tuto oblast a věnovali stejnou pozornost i výběru vhodného CAM systému. Mezi hlavní kritéria, která musel CAM systém splňovat, patřila vyhovující funkčnost a kvalitní technická podpora. První podmínka je samozřejmá. CAM musí být schopný naprogramovat všechno, co je strojní zařízení schopné vyrobit. Druhá podmínka je důležitá hlavně pro firmy, které vstupují do CNC výroby. Vždyť produkt může mít sebelepší funkce, ale pokud je obsluha neumí využít, jako by ani neexistovaly. Navíc kvalitní podpora CAM systému může dát odpověď i na jiné související otázky v oblasti CNC výroby. Jedním z produktů, který splňuje hlavní podmínky K.M.O., byl produkt Edgecam. Silná technická podpora a vysoká úroveň funkčnosti ho ve výběrovém řízení posunuly do úlohy favorita. Dalším z požadavků společnosti K.M.O. byla kompatibilita CAM systému s vedoucími CAD systémy. Tato podmínka vycházela z charakteru výroby ve společnosti vzhledem k tomu, že výroba byla postavena na kooperaci. I tuto podmínku systém Edgecam oproti svým konkurentům s přehledem splnil, protože systém dokáže komunikovat s vedoucími CAD systémy v nativních datech, což znamená, že dokáže načítat 3D data součástek, jakož i sestav v tvaru vlastním danému CAD systému. Není potřebná transformace prostřednictvím výměnných formátů, která vede v některých případech k chybám.

Funkčnost a perspektiva

Poslední podmínkou společnosti K.M.O. byla perspektivnost vybraného řešení. V té době bylo jasné, že když vstup společnosti K.M.O. do CNC výroby bude úspěšný, tak se tato oblast bude ve firmě dříve či později rozšiřovat o další zařízení. V té době však nebylo jasné, o jaké konfigurace CNC strojů se bude jednat, jestli to budou soustruhy, anebo víceosé frézky s různou konfigurací atd. Proto vítězný CAM systém měl pokrývat podle možností co největší oblast třískového obrábění. Vítězem tohoto výběrového řízení se stal systém Edgecam, protože splnil i tuto poslední podmínku. Nástup společnosti K.M.O. do oblasti CNC výroby proběhl úspěšně a jeho výsledkem je prosperující společnost, v jejíchž řadách pracuje více jak 50 zaměstnanců. Strojní park je obohacen o další CNC stroje s takovými parametry, které je v regionu Považská Bystrica možné jen těžko najít. Úlohu programovaní CNC strojů v současnosti zabezpečují 4 licence produktu Edgecam. Z firmy, která začínala na pár metrech čtverečních, je dnes firma s halami o rozloze 1500 m2.


Mohlo by vás zajímat: