Google překladač: English Deutsch

Exkluzivní partner sekce

StreamTech.tv

streamtech tv-logo

Pro obrábění dřeva? Mastercam Router!

Čtvrtek, 11 Červen 2009 09:07

Tags: CAD | CAM | CNC | Dřevoobrábění

CAD/CAM systém Mastercam je nejrozšířenějším CAM softwarem na světě. Mastercam Router je modulem CAD/CAM systému Mastercam, který se specializuje na obrábění dřeva. Poskytuje firmám nejlepší možný základ pro rychlé a výkonné obrábění dřeva. Od obecných úkonů, jako je optimalizované rozmísťování dílců (True Shape Nesting), až k vysoce specializovaným drahám nástroje například pro 5osé obrábění.

Mastercam Router může růst s vaším podnikáním. Začněte s tím, co momentálně potřebujete, a podle toho, jak porostou vaše potřeby, můžete aktualizovat systém na výkonnější obráběcí techniky.

Snadné a rychlé NC programování vám umožní dostat z vašich strojů co nejvíce. S možnostmi Router, Plus, Pro a víceosé obrábění si můžete být jistí, že máte přesně to, co potřebujete.

Základem je Router – asociativní CAD/CAM vytvořený pro obrábění dřeva. Zahrnuje veškeré CAD funkce Mastercamu a navíc – flexibilní 2D obrábění, včetně 2D FBM obrábění solidů, možnosti tvorby a editace, rozmístění dílců a drah nástroje, gravírování, profilování, vrtání a další. Podporuje načítání rastrových souborů (JPEG, TIFF a dalších).
 

Router Plus je CAD/CAM pro základní 3osé obrábění dřeva. Je postaven na základním modulu Router a navíc obsahuje jednoduché hrubování a dokončování ploch a omezené hrubování a dokončování vícenásobných ploch, či promítnutí drah nástroje na komplexní plochu.

Router Pro – asociativní CAD/CAM pro plné 3osé obrábění a konstrukci. Je postaven na základním modulu Router a Router Plus a navíc obsahuje: snadné asociativní hrubování a dokončování vícenásobných ploch, zbytkové obrábění, které redukuje nutnost finální ruční práce, obrábění ploch, solidů, STL souborů a drátových modelů načtených z vašeho konstrukčního (CAD)programu. Obsahuje také vysokorychlostní dráhy nástroje HST, které zefektivňují programování, či automatické vrtací operace.

Router pro víceosé obrábění – asociativní CAD/CAM pro 4–5osé obrábění, který si můžete opatřit jako doplněk pro Router Pro. Umožňuje 4–5osé hrubování a dokončování vícenásobných ploch, 5osé obrábění křivek s definicí dopředného a bočního náklonu nástroje, snadné 4osé rotační frézování a 5osé vrtání, speciální funkce pro obrábění hlav válců a konverzi měřených dat do obrobitelného formátu, plnou kontrolu řízení pohybu nástroje, plnou víceosou verifikaci založenou na solidu. A mnohé další.

Jednotlivé funkce obsažené v modulech Router, Plus, Pro a víceosé obrábění jistě samy o sobě nejsou nezajímavé. Například funkce Rozmísťování dílců (True Shape Nesting) jistě oceníte, pokud budete chtít rychle a snadno rozvrhnout obráběné díly a dráhy nástrojů na tabuli. Ať už se jedná o pravoúhlé rozmístění dílců, kontrolu vzdálenosti jednotlivých dílců, okrajů, polotovaru atd. nebo přímé rozmístění CAD modelů načtených z různých zdrojů. Lze také zajistit dodržení směru vláken na každém obráběném dílci. Router nabízí i pokročilé rozmísťování, jako například vkládání menších dílů do otvorů větších, které maximalizuje využití materiálu, sdružení jednotlivých dílců, které dokáže zajistit, aby byla vždy vyřezána celá sada, tak jak potřebujete. Samozřejmě je možné přiřadit jednotlivým rozmístěním priority tak, aby dílce, které potřebujete nejvíce, byly rozmístěny jako první, možnosti uživatelských definicí, či uchování odpadu pro pozdější využití a mnoho dalších maličkostí, které jistě při práci se dřevem oceníte.

Obrábění útvarů (FBM). Už jste o ní slyšeli? Funkce FBM vyhodnocuje útvary dílce solid modelu a automaticky navrhuje efektivní obráběcí strategii. Pomocí několika kliknutí dokáže detekovat obráběcí útvary solidu pro zvolený typ FBM operace, obrábět dutiny za použití našeho nového 2D HST (vysokorychlostního) hrubování, zbytkového frézování a dokončovacích operací, automaticky vytvářet a vybírat nástroje, bude-li potřeba. A to zdaleka není všechno, co funkce FBM dokáže. Čas, který ušetříte pomocí této funkce, je opravdu značný. Ale její síla není jen v tom, jak snadné je její použití. Všechny dráhy nástroje jsou plně asociativní a editovatelné i po vytvoření. To poskytuje ohromnou flexibilitu při provádění změn v kterémkoliv okamžiku. Pokud pracujete se Solid modely, uvidíte, že tuto funkci oceníte.

Ať už načítáte soubory ze specifického balíku CAD nebo z neutrálního formátu, jistě jsou pro vás důležité spolehlivé převodníky dat. I ty má pro vás Mastercam Router:

  • Propojení na aktuální knihovnu normalizovaných tvarů s prvky vhodnými pro obrábění.
  • Zabudované převodníky dat pro IGES, Parasolid, SAT (ACIS solidy), AutoCAD (soubory DXF, DWG a Inventor), SolidWorks, Solid Edge, KeyCreator, Rhino, STEP, EPS, CADL, STL, VDA a ASCII.
  • Přímé převodníky pro CATIA, Pro/E a další jsou také dostupné.
  • Když otevřete soubor SolidWorks v Mastercamu, můžete načíst i úplnou historii tvorby solidů, ihned připravenou k editaci a dalšímu zpracování v Mastercamu.

Pokud potřebujete vlastní dílce projektovat, můžete i v Mastercam Routeru. Každá část geometrie, kterou vytvoříte, je živá a můžete ji rychle modifikovat, dokud nedostanete přesně to, co chcete. Navíc, Mastercam má tradiční funkce sloučené do několika jednoduchých kliknutí a zjednodušuje tak tvorbu i těch nejsložitějších dílců.

A to stále ještě není ani zdaleka všechno, co vám Mastercam Router může nabídnout. V Mastercamu můžete programovat v rámci schopnosti vybraného stroje, použít naprogramované dráhy nástroje z jednoho stroje na druhý (změna postprocesoru je možná kdykoliv během obrábění) a Mastercam bude kontrolovat, zda bude NC program běžet na nově vybraném stroji, případně automaticky provede přizpůsobení tam, kde je to možné. Umožní přizpůsobit uživatelské prostředí podle vybraného NC stroje (postprocesoru) a dokonce automaticky načte nástrojové lišty.

A co takhle automatická tvorba drah nástroje a propojení na knihovnu konstrukčního softwaru? To by se vám taky mohlo hodit, ne? Načtěte celé projekty a nechte je automaticky naprogramovat za použití přednastavení, která si zvolíte.

Samotná tato vlastnost vám ušetří spoustu času. Můžete projektovat celý projekt, rozhodnout, jak jej chcete obrábět, a s několika jednoduchými kliknutími mít plně naprogramované dílce. A k tomu potřebujete jen Mastercam Router.

Potřebujete ušetřit čas a náklady? Potřebujete zoptimalizovat posuvy? Potřebujete výkonné NC nástroje či správce NC operací? Nebo chcete stavět na vlastních obráběcích zkušenostech? Router nabízí možnosti tvorby vlastní knihovny obráběcích strategií. Rozpozná změny v CAD souboru a aktualizuje dráhy nástroje, obsahuje celou řadu speciálních nastavení atd. Pokud máte Mastercam Router, můžete si vybírat.

A nebudete sami, komu Mastercam Router pomůže

Společnost Gibson Guitars Company USA vyrábí hudební nástroje pro opravdové legendy. Vyráběla například kytary pro takové hvězdy, jako jsou Eric Clapton, B. B. King, Chuck Berry. Tato společnost má legendární status. Aby dokázala držet krok ve vývoji a kvalitě hudebních nástrojů, neobešla se bez CAD/CAM systému. Zvolila Mastercam a v modulu Router obrábí komponenty k hudebním nástrojům s jistotou, že budou obrobeny přesně tak, jak je třeba.

Firma Henkel-Harris USA se specializuje na rekonstrukci starožitného nábytku a na výrobu kopií starožitného nábytku. I v tom je pro ně neocenitelným pomocníkem Mastercam Router.

Ale nemusíte být nutně odborníkem na hudební nástroje či starožitnosti. Mastercam Router vám pomůže ve všem, co budete v rámci obrábění dřeva potřebovat. Navíc vám práci usnadní a ušetří čas i náklady.

Nejnovější analýza prodaných stanic prováděná společností CIM data, Inc., ukázala, že systém Mastercam od společnosti CNC Software je nejrozšířenějším používaným CAM softwarem na světě. S téměř 136 000 prodanými instalacemi má Mastercam více než dvojnásobný počet instalací ve srovnání s nejbližším konkurentem. Co to znamená pro vás? Znamená to, že pokud se rozhodnete pro Mastercam, budete používat nejmodernější CAM software, který je již prověřen více podniky, dílnami a společnostmi, než jakýkoliv jiný systém. Spolu s Mastercamem získáte i podporu odborníků, kteří znají svou oblast a jsou kdykoliv k dispozici, aby vám pomohli plně uspokojit veškeré vaše potřeby týkající se výroby. Vyplatí se důvěřovat jedničce na trhu, nemyslíte?

Autorka pracuje ve firmě Sonetech, Zlín.


Mohlo by vás zajímat: