Google překladač: English Deutsch

Exkluzivní partner sekce

StreamTech.tv

streamtech tv-logo

Rozváděče pro čtyři kontinenty světa

Středa, 07 Duben 2010 10:49

Tags: Praxe | SolidWorks

Nasazení 3D řešení SolidWorks ve společnosti CONTEG

Rozvaděč  CONTEGAť jde o konstrukci datových či telekomunikačních rozváděčů a jejich příslušenství, podporu marketingu či generování podkladů pro CNC programování, SolidWorks pomáhá pracovníkům společnosti CONTEG dosahovat lepších výsledků. Bez výhod 3D CAD systému si zde efektivní konstrukci lze představit již jen stěží.

Ve společnosti CONTEG vsadili na trojrozměrné řešení pro oblast počítačového navrhování prakticky od samotného počátku vlastních konstrukčních prací. Vzhledem k hlavním prioritám, mezi které vždy patří splnění požadavků zákazníka, celková rychlost realizace zakázky i nekompromisní kvalita, bylo jasné, že starší 2D řešení by zde stěží nacházela uplatnění.

Úspěšná sázka na 3D

První licence řešení SolidWorks byla ve společnosti CONTEG zakoupena již v roce 2001. Díky tomu, že se 3D CAD v praxi osvědčil, další dvě pracoviště přibyla konstruktérům již o rok později. Spolu s rostoucími potřebami projekce byla další dvojice licencí pořízena v roce 2004. Z pěti aktuálních licencí jsou čtyři využity přímo pro oblast konstrukce, pátá našla své místo pro potřeby oddělení technologie.

„Již v době pořízení představoval SolidWorks nejlepší poměr ceny a výkonu, zejména v oblasti konstrukce plechových dílů, která je pro nás klíčová,“ doplňuje okolnosti výběru CAD systému Petr Pohan, vedoucí konstrukce společnosti CONTEG. „Důležitou pro nás byla i podpora našeho dodavatele. V rámci technické podpory získáváme potřebné a dostatečné údaje, takže jsme schopni uvádět výrobky dříve na trh.“

Prakticky všechny rozváděče CONTEG lze instalovat do řady – vždy je myšleno na podporu efektivního chlazení, vedení kabeláže, napájení a především bezpečnou instalaci 19
Prakticky všechny rozváděče CONTEG lze instalovat do řady – vždy je myšleno na podporu efektivního chlazení, vedení kabeláže, napájení a především bezpečnou instalaci 19" zařízení.

K licencím SolidWorksu firma využívá výhod předplacené služby Subscription Service – pracovníci tak mají okamžitý přístup k aktualizacím a novým verzím. Užitečná je i technická podpora dodavatele řešení, společnosti LANETE, která probíhá k oboustranné spokojenosti, nejčastěji telefonicky. V blízké budoucnosti se firma rozhodla spolehnout také na řešení PDM pro správu dat a týmovou kooperaci nad projekty.

Vstříc konkrétním potřebám zákazníka

Mezi velmi časté a důležité patří zakázkové úpravy. Typicky trvají 2–3 dny a pracují na nich 1–2 konstruktéři v systému SolidWorks. Stěžejní je pro ně podpora automatické tvorby rozvinů plechových dílců, tedy bez nutnosti následných korekcí. Tradiční síla SolidWorksu v této oblasti je dána obsažením funkcí pro modelování plechových součástí již přímo v jádru softwaru. K dispozici tak jsou například lemy z hrany, okrajové lemy, uživatelská ohnutí a narovnání, nastřižení i automatické odlehčení. Navrhování je možné provádět v rozvinutém či ohnutém stavu, a to velmi pružně a asociativně.
Další důležitou vlastností CAD řešení je možnost názorné vizualizace konceptů. Zejména při předvádění zákazníkovi, kdy je kladen maximální důraz na co nejjasnější prezentaci návrhu, se možnosti SolidWorksu nejednou osvědčily.

„Práce s plechovými díly a snadná vizualizace návrhů nám výrazně pomáhají zkracovat čas nutný k realizaci výrobku – tedy od prvotního konceptu až po finální produkt,“ dodává Petr Pohan, vedoucí konstrukce společnosti CONTEG. „I díky tomu jsme schopni přinášet na trh naše výrobky včas a ve špičkové kvalitě. O tom, že se nám to daří, mluví jejich odbyt ve čtyřicítce zemí světa.“

SolidWorks se v praxi osvědčil

Kromě podpory práce s plechovými díly a snadné vizualizace konceptů zmiňují konstruktéři společnosti CONTEG další konkrétní výhody CAD systému SolidWorks. Patří mezi ně snadno dostupný export podkladů pro využití v oddělení marketingu i například snadný export DXF rozvinů (včetně ohybových linií) jako vstupu do CAM systému. Osvědčila se podpora načítání 3D formátů třetích stran – do sestav tak lze lehce začlenit trojrozměrné modely nakupovaných dílců, a tedy využívat nové prvky bez nutnosti objednávání vzorků. Užitečných funkcí pro každodenní využití je však mnohem více.
Nasazení SolidWorksu ve společnosti CONTEG tak znovu v praxi dokazuje, jak výhodné je spojení moderních CAD technologií s tvořivostí a vynalézavostí zručných českých konstruktérů.

Pro produkci společnosti CONTEG jsou 19
Pro produkci společnosti CONTEG jsou 19" vertikální lišty charakteristické.

O společnosti CONTEG
CONTEG, spol. s r. o., je jedním z největších evropských výrobců datových a telekomunikačních rozváděčů. Rozváděče s logem CONTEG lze nalézt ve více než 40 zemích a na 4 kontinentech světa. Firma klade důraz na poskytování vždy komplexního řešení, což vystihuje motto „To complete your network“. Proto, ač je společnost především výrobcem rozváděčů, je možno nalézt v jejím produktovém portfoliu i široký sortiment příslušenství. Nově nabídku rozšířila i další vysoce sofistikovaná řešení.
Více o společnosti: www.conteg.cz.

Uživatel
  • CONTEG, spol. s r. o.,
  • výroba datových a telekomunikačních rozváděčů a jejich příslušenství,
  • odbyt produkce ve více než 40 zemích světa.

Referenční zakázka uživatele

  • vývoj a výroba rozváděčů špičkové kvality, včetně zakázkových úprav dle potřeb zákazníka,
  • důraz na splnění požadavků zákazníka, rychlost realizace zakázky i nekompromisní kvalitu.

Využité technologie

  • 5 licencí řešení SolidWorks (2× Premium, 3× Office),
  • nasazení v konstrukci od roku 2001.

Přínosy využití řešení SolidWorks

  • snadná a efektivní práce s plechovými díly,
  • srozumitelná vizualizace konceptů vůči zákazníkům,
  • výborný poměr ceny a výkonu.

 


Mohlo by vás zajímat: