Google překladač: English Deutsch

Exkluzivní partner sekce

StreamTech.tv

streamtech tv-logo

SolidCAM 2011 – revoluce místo evoluce

Autor článku: -it-   
Pondělí, 23 Květen 2011 15:04

Tags: CAM | CNC | SolidCAM

02-solidcam2011-00Na SolidCAM 2011 si uživatelé museli počkat až do března 2011. Vývojáři si naložili balík úkolů, který bylo obtížné zvládnout v kratším čase. Výsledkem je zato verze nabitá novinkami jako nikdy předtím – a že to u SolidCAMu něco znamená.

Od základu nové pojetí definice CNC stroje

Vzhledem k potřebě ovládnout kinematiku kombinovaných CNC strojů (stroje s výměnnými hlavami, více stoly, více vřeteny nebo nožovými hlavami) provedli vývojáři hlubokou analýzu. Výsledkem je zcela nově pojatá definice stroje, umožňující definici prakticky libovolně složité mechanické kombinace. Základem je popis vlastností jednotlivých zařízení, kterými stroj disponuje (vřeteno, nožová hlava, otočný stůl, podavač tyčového materiálu, zachycovač obrobku, koník, luneta, dopravník třísek atd.). V druhém kroku pak se definují možné kombinace jednotlivých zařízení, které připadají v úvahu (např. kombinace vřeteno/hlava1, vřeteno/hlava2, stůl/4xhlavice atd.). Vše je dostupné jak pro soustružení, tak pro frézování, libovolný počet os či pohybů.

Tato novinka je vpravdě revolucí v pojetí práce v SolidCAMu a umožňuje právě to, co žádá současný moderní trh – ovládání produktivních, kombinovaných strojů soustružnicko-frézovacích, vícekanálových, s automatikou podavačů a dalších přídavných zařízení. Pro uživatele pak SolidCAM skýtá jistotu rozšiřitelnosti na většinu strojů, na které by si uživatel mohl pomyslet.

02-solidcam2011-01

Definice kombinovaných strojů je v SolidCAMu 2011 snadná.

Od základní definice stroje k „detailům“:

  1. Nová definice nástrojů – složené nástroje
  2. Definice polotovaru pro frézování-soustružení
  3. Definice upínače pro frézování – soustružení
  4. Nová soustružnická operace: Souvislé 4osé soustružení
  5. Nové strategie soustružení závitů
  6. Nové strategie soustružení zápichů
  7. Zapichování podřezání

Složené soustružnické nástroje

02-solidcam2011-02Není to maličkost přepracovat od základu tabulku nástrojů, ale stalo se. Největší změnou jsou Složené nástroje pro Soustružení, Zapichování, Závitování a Vyvrtávání.

Zjednodušena byla definice upnutí nástroje (pozice nástroje v upínači, orientace upínače ve vřeteni či nožové hlavě). Nyní je mnohem přehlednější s vizuální zpětnou vazbou, takže máte vždy přehled o aktuální definici.

Obr: Nová tabulka nástrojů


Definice polotovaru pro frézování-soustružení

Polotovar má samostatný dialog a umožňuje širokou škálu způsobů, jak polotovar zadat. Kromě válce a obrysového kvádru je k dispozici rotace skici okolo osy Z, vytažení skici podél osy Z, volba libovolného 3D modelu nebo STL souboru. To vše s mnoha automatickými funkcemi a vizuální kontrolou.

Definice upínače pro frézování-soustružení

02-solidcam2011-04 Na rozdíl od předchozích verzí se upínač definuje až v založeném projektu, uživatel má nad celým procesem lepší kontrolu, výrazně vyšší komfort a daleko více možností. Je zde nový, samostatný dialog pro definici modelu upínače. K dispozici jsou nové typy upínačů:

  • Upínka (3D model)
  • Sklíčidlo (uživatelsky definované)
  • Sklíčidlo (standardní)
Samozřejmostí pak je možnost vytváření vlastní databáze upínačů.

Obr: Kompletně přepracované prostředí pro soustružení

 

Nová soustružnická operace: Souvislé 4osé soustružení

02-solidcam2011-05Speciálně pro nové typy strojů typu frézovací centrum s doplňkovými soustružnickými funkcemi přidal SolidCAM novou operaci Souvislé 4osé soustružení. Jak ukazuje obrázek, operace umožňuje změny úhlu nástroje v průběhu operace soustružení. Funkce byla definována dle požadavků firmy Hermle pro nové stroje řady MT.

Obr: Nová operace pro Hermle řady MT

Vylepšení operace závitování

Vylepšení závitů v soustružení SolidCAMu v sobě nese jednak databáze norem závitů, jednak nové strategie řezání závitů a možnost vícechodých závitů. Definici vícechodého závitu lze provést pootočením (osa C) – vytvoří kruhové pole závitů kolem osy rotace (Z-osy) – závity jsou rozmístěny rovnoměrně. Dále předsazením Z – vytvoří lineární pole závitů. Závity jsou rozmístěny v kladném směru osy rotace (Z-osy). Vzdálenost mezi dvěma závity je definována podle následujícího vzorce: Vzdálenost = Stoupání / Počet závitů. Implementována je podpora závitovacích cyklů.

02-solidcam2011-07

Normy závitů

02-solidcam2011-08

Nové možnosti soustružení závitů
v SolidCAMu

 

02-solidcam2011-09Vícechodé závity

Synchronizace více hlav

Největším „tahákem“ umožňujícím implementaci na moderní stroje je dozajista možnost synchronizace více nožových hlav. Tuto možnost má mnoho soustružnicko-frézovacích strojů. SolidCAM tuto možnost postrádal, ale od verze 2011 ji nabízí ve velice pěkné podobě.

U funkce nechybí detekce střetů mezi frézovacími a soustružnickými operacemi s různými hlavami na stejném stole nebo detekce střetů mezi soustružnickými operacemi, které používají různé otáčky na stejném vřeteni.

02-solidcam2011-11Obr: Časový rámec více hlav

02-solidcam2011-12Obr: Synchronizace operací

02-solidcam2011-14Obr: Ovládání omezení

Definice přejezdu mezi operacemi

Přibyla možnost uživatelsky definovat přejezd mezi operacemi. Zásadní přínos tohoto vylepšení je u pětiosého obrábění, kdy lze dosáhnout lepší kontroly pohybů a výrazně snížit vedlejší časy obrábění. Pohyb přejezdu lze vést „šikmou plochou“, po „kouli“ nebo po „válci“.

Toolbox – Sada nástrojů s cykly

SolidCAM přichází s novou, velice snadno použitelnou sadou nástrojů, která má za úkol optimalizovat obrábění elementárních tvarů. Mezi zajímavé možnosti patří např. definice obrážení drážky pro pero nebo nasazení speciální dráhy, která eliminuje skokový nárůst zatížení nástroje v průběhu obrábění.

Inteligentní dráha nástroje – iMachining

O této nové technologii byly napsány samostatné články, proto jen v stručně: iMachining je nová technologie pro produktivní frézování, využívající speciální algoritmy pro dosažení trvale vysokého obráběcího výkonu při snížení opotřebení stroje a nástrojů. Vyniká uživatelským rozhraním, umožňujícím snadné nastavení parametrů obrábění i bez předchozích znalostí technologie. Úspěch se dostavuje již na první pokus a úspory jdou až přes 50 %.

Výkon

Celkově byl vylepšen výkon softwaru. Změnil se způsob zvýrazňování vybraných ploch a těles. Tím se dosáhlo významného zrychlení práce s geometrií u velkých a složitých modelů. Generování NC kódu je až 8x rychlejší, než tomu bylo u předchozí verze. Rovněž došlo k dalšímu zrychlení simulace dráhy nástroje.

Závěr

Novému SolidCAMu se dá vytknout snad jen to, že si vývojáři nabrali velké sousto, které pak bylo těžké zvládnout a doručit na trh v požadovaném termínu. Rovněž nové funkce budou klást nároky jak na uživatele (školení), tak na dodavatele (implementace nových funkcí).

A to vše jen proto, že SolidCAM naplánoval do této verze největší revoluci ve svých dějinách – no a zvládnout revoluci není žádná maličkost, jak všichni víme.


Mohlo by vás zajímat: