Google překladač: English Deutsch

Exkluzivní partner sekce

StreamTech.tv

streamtech tv-logo

DAG-TS, s. r. o.

Autor článku: DS SolidWorks   
Pátek, 09 Listopad 2012 00:00

Tags: 3D CAD | armatury | DAG-TS | Simulace | SolidWorks

DAG-TS 01Špičková bezpečnost průmyslových zařízení díky 3D řešením SolidWorksu pro navrhování, simulaci a technickou komunikaci
Moderní průmyslová zařízení jsou natolik složitá a nákladná, že zajištění jejich bezpečnosti a ochrany patří mezi klíčové úkoly pro konstruktéry. Společnost DAG-TS byla založena v roce 2007 odborníky s dlouhodobou praxí v oboru bezpečnosti technologických zařízení ve výbušném prostředí, kteří se rozhodli specializovat zejména na inovace protiexplozních pojistek (plamenojistek) pro český i náročný evropský trh.

„Při zajištění bezpečnosti průmyslových zařízení se sází na co nejlepší poměr nekompromisní spolehlivosti, dlouhodobé kvality a dostupné ceny. Pokud chcete tento požadavek stále náročnějších zákazníků dodržet a současně přinášet potřebné inovace, zajišťující konkurenceschopnost v mezinárodním měřítku, musíte mít po ruce kvalitní softwarové nástroje. Se svými plány a vývojem specializovaných zařízení jsme zamířili vysoko – i proto jsme vybírali takové řešení pro počítačové navrhování a simulaci, na které se můžeme za všech okolností spolehnout. Vybrali jsme si SolidWorks," říká Michal Wolf, ředitel společnosti DAG-TS.

Simulace proudění vede ke zlepšení kvality návrhů

Při konstrukci bezpečnostních zařízení byl nejprve využíván obecný 2D CAD systém, potřeba přechodu na komplexní, trojrozměrné modelování se však projevila záhy. Bylo totiž nutné nejen rychle generovat přesné výrobní výkresy, ale průběžně provádět také úpravy návrhů. Volba padla na 3D řešení SolidWorks Premium, které v jediném balíčku nabídlo širokou škálu nástrojů pro strojírenské navrhování, ověřování návrhů, správu výrobních dat, komunikaci napříč vývojovým týmem i zvýšení produktivity. SolidWorks se ve společnosti uplatňuje zejména při vývoji, konstrukci a přípravě výrobní dokumentace, dále při zadávání výroby a přípravě technických podkladů pro marketing a prodej.

DAG-TS tab
Jak se inovace výrobků prohlubovaly, konstruktéři narazili na zvýšenou potřebu provádění přesných, specializovaných simulací proudění. „Co se vyvíjené technologie týče, stáli jsme před úkolem rozšířit sortiment armatur k pokrytí prevence výbuchu a deformačních účinků tlaku i v prašném prostředí a při nakládání s kapalnými substancemi. Z pohledu služeb jsme chtěli nabídnout širší poradenství s možností prodloužení nebo rozšíření garance v oblasti výpočtů deformačních účinků, výpočtů průtoků, stanovení rizik, výběru a použití příslušných armatur. Logickým východiskem bylo využít možností řešení SolidWorks Flow Simulation," upřesňuje Michal Wolf. SolidWorks Flow Simulation umožňuje snadno a okamžitě simulovat proudění a provádět teplotní analýzu, protože je se systémem SolidWorks plně integrován. Zároveň pomáhá optimalizovat návrhy již ve stadiu virtuálního modelu, čímž značně šetří čas a náklady – a to i díky nižší potřebě výroby fyzických prototypů.

Využití technických dat pro marketing je přímou podporou prodeje

„Snažíme se klást důraz také na prezentaci naší technologie. Software 3DVIA Composer nám nabídl široké spektrum využití technických dat, které lze srozumitelně prezentovat koncovým uživatelům, případně osobám netechnického zaměření. Pokud se nám podaří rozšířit působnost firmy jak do šířky, tak i do hloubky, přijde na řadu také větší automatizace správy dat – a zřejmě i nákup další licence SolidWorksu," doplňuje Michal Wolf. Společnost DAG-TS dlouhodobě spolupracuje nejen se zákazníky, ale také se svým autorizovaným dodavatelem softwaru: „Spolupráce s 3E Praha Engineering nás motivuje k růstu. Jelikož z malé firmy postupně budujeme středně velikou, slouží nám prezentace nových trendů a aplikací s navazujícími školeními hlavně jako podpora ke směrování aktivit a dosahování vyšší efektivity práce."

Efektivní nástroje pro navrhování a simulace zrychlují inovace výrobků

V srpnu roku 2012 uvedl tým společnosti DAG-TS na trh novou řadu výrobků DAG PV – zpětných klapek k zabránění přenosu výbuchu (pasívní ventily). Hlavním cílem bylo využít bohatých zkušeností firemních specialistů, důkladného průzkumu trhu i širokých a velmi flexibilních možností, které při konstrukci nabízejí softwarová řešení SolidWorks. Vlastní i získané poznatky, včetně kladů a záporů konkurenčních technologií, mohli konstruktéři promítnout přímo do 3D modelů a zohlednit v rámci simulací proudění ve Flow Simulation. Oproti konkurenčním výrobkům stejné kategorie se podařilo přijít se zcela novým řešením mechanických prvků.

DAG-TS 02
Na nové výrobní řadě klapek proti přenosu výbuchu pracovali konstruktéři DAG-TS v prostředí
3D CAD řešení SolidWorks Premium a s využitím simulací proudění. Armatury díky tomu vynikají
vysokou účinností v různých polohách a minimálními tlakovými ztrátami.

Armatury slouží k oddělení výbuchu pro přetlakové a podtlakové rozvody vzduchotechniky. Nabízejí vynikající účinnost v různých polohách a s minimálními tlakovými ztrátami. Unikátní je samotná konstrukce mechanismu klapek, která umožňuje efektivní servis a údržbu. K dispozici je množství doplňkových aplikací, včetně snímače polohy, aretace či dálkového ovládání. Samozřejmostí pro výrobky DAG-TS je dodávka spolu s mezinárodní certifikací od německé laboratoře FSA.

„Možnost navrhovat výrobky jako komplexní, virtuální trojrozměrné modely – a provádět na nich věrné simulace proudění – je dnes pro vývoj našich technologií zcela nepostradatelná. Díky tomu jsme vlastně ani nebyli překvapeni z ohlasů na představení skutečných funkčních prototypů nové výrobní řady. Byly totiž velmi pozitivní. Mít SolidWorks nás objektivně posunuje vpřed při vývoji nových bezpečnostních technologií."

DAG-TS, s. r. o.
Bosyně 11, Vysoká
Česká republika
www.dag-ts.cz

VAR: 3E Praha Engineering, a. s.


Mohlo by vás zajímat: