Google překladač: English Deutsch

Exkluzivní partner sekce

StreamTech.tv

streamtech tv-logo

Kvalitní postprocesory jako základ úspěchu 5osého obrábění

Autor článku: Nexnet   
Pátek, 31 Leden 2014 00:07

Tags: CAD | CAM | CNC | EDGECAM | Nexnet

Frezovani na Mazak Integrex e1850V-1405Ačkoli jsou postprocesory jedním ze základních článků výrobního řetězce, věnuje se jim obecně málo pozornosti. Společnost Intoco byla původně založena s cílem dodávat lisovací nástroje a razníky pro firmy zabývající se lisováním, avšak od doby, kdy byl v Intoco nasazen Edgecam jako CAD/CAM řešení, se firma zaměřila více na 5osé obrábění dílců pro petrochemický, lékařský a automobilový průmysl. Díky komplexním postprocesorům Edgecam, zvláště pro jejich 5osé soustružnicko-frézovací centrum Mazak Integrex a 5osou frézku DMG, udržuje firma Intoco náskok před svou konkurencí.

„Když jsme začali plánovat investici do modernějšího CAM systému, Edgecam nám byl vysoce doporučován zvláště pro jeho nadstandardní možnosti obrábění a funkce postprocesorů. Kdybychom neměli perfektně odladěné postprocesory, nebyli bychom schopni vyrábět takové díly, jaké vyrábíme dnes. Potřebujeme pracovat se systémem schopným programovat naše složité dílce, který je doplněn spolehlivými postprocesory,“ říká vedoucí výroby Wayne Parkins.

Kvůli vysokému objemu zakázek na složité soustružené dílce, které musely být následně ještě frézovány, investovala společnost Intoco do nového soustružnicko-frézovacího stroje Mazak Integrex se dvěma vřeteny, která jsou dle slov Wayna Parkinse ideální pro výrobu dílců vyžadujících jak soustružení, tak frézování. „Dříve jsme polotovar museli soustružit na konvenčním nebo CNC soustruhu a poté jej přenést na frézku. Díky pořízení nového stroje jsme ušetřili spoustu výrobního času i prostojů, avšak nastala potřeba pořízení lepšího CAM systému, který bude schopný tyto operace naprogramovat. Edgecam nás přesvědčil perfektní simulací obrábění našich dílců s použitím soustružnicko-frézovacího postprocesoru. Naše nové adaptivní postprocesory obsahují 3D model stroje, včetně všech revolverových hlav a pohybů nástrojů, umožňující plnou simulaci obrábění.“

„5osé frézování v Edgecamu využíváme často také při obrábění pneumatických ventilů a dílců do zdravotnictví. Často potřebujeme obrábět otvory pod různými úhly, dříve jsme museli kus ustavovat a to je náročné na čas a přesnost. Díky 5osému obrábění v Edgecamu si můžeme kus snadno zapolohovat a obrobit všechny otvory a kapsy na jedno upnutí. Můžeme také na obrábění úkosových ploch použít kratší nástroje.“

„Naše nové adaptivní postprocesory mi dávají záruku, že programy, které posíláme na stroje, jsou absolutně v pořádku a bez kolizí. Bez odladěných postprocesorů pro Edgecam by pro mě byla moje práce noční můrou. Neustále bych kontroloval to či ono a ztrácel mnoho času, který mám věnovat zákazníkovi, mělo by to zásadní dopad na naši výrobu a naši ziskovost.
Mít kvalitní stroje, kvalitní CAM software a kvalitní postprocesory je základ úspěchu každé výrobní firmy.“

Přínos nasazení Edgecamu:

  • redukován strojní čas o 30%,
  • zásadní snížení času programování,
  • jistota, že obrábění bude 100% správné.

Článek v plném znění spolu s ostatními články o nasazení softwaru Edgecam si můžete přečíst na této adrese.


Mohlo by vás zajímat: