Google překladač: English Deutsch

Exkluzivní partner sekce

StreamTech.tv

streamtech tv-logo

Mastercam 2017 a Octopuz 1.6

Autor článku: Zdeněk Kittnar   
Čtvrtek, 28 Červenec 2016 00:00

Tags: CNC | Mastercam | Mistr Cam | OCTOPUZ | Robotika

mastercam ilustracniSpolečnost MISTR CAM, s. r. o., je distributorem a přímým prodejcem CAD/CAM softwaru Mastercam a Octopuz. Software slouží k řízení CNC obráběcích a tvářecích strojů a programování robotických pracovišť. Chtěli bychom poděkovat všem svým stávajícím zákazníkům a rádi bychom představili novou verzi obou programů Mastercam 2017 a Octopuz 1.6.



Mastercam 2017 přináší řadu novinek a vylepšení, které jsou zaměřené na zrychlení, zautomatizování a efektivnější vytváření drah nástrojů pro širokou škálu strojů pro obrábění. Mastercam 2017 zrychlil zpracování dat během celého procesu programování a zlepšil využitelnost široké škály nástrojů, které nabízí. Vylepšení jsou také pro speciální dráhy obráběcí strategie Dynamic Motion a mnoho dalších. Program Octopuz nadále rozšiřuje typy robotů, které je možné v programu použít. Jsou to především roboty značky Kuka (KRC2, KRC4), Fanuc, ABB a Motoman. Další rozšíření je přidaná podpora pro 7osé roboty, zrychlení zpracování post-procesorem pro různé posty a také vylepšení průvodce pro definování lineární osy.

Pro rychlejší zpracování úloh

Mastercam 2017 zcela od základu změnil vzhled lišty nástrojů a umožnil tím snadnější a intuitivnější vyhledání funkcí, které chcete využívat přesně pro vaši úlohu. Ovládání programu bylo přizpůsobeno požadavkům uživatelů a tím se hodně zjednodušilo. Pás nástrojů nyní seskupuje podobné funkce a zobrazuje je od nejjednodušších po složitější. Každá záložka je zaměřena na určitou aktivitu v programu. Od vytváření drátové geometrie až po definování drah nástrojů. Funkce pro úpravy jsou ve stejné záložce jako funkce pro vytváření. Díky tomu máte rychle na dosah všechny funkce, které potřebujete, a můžete snadněji a přehledně využít právě tu funkci, kterou potřebujete.

mastercam 1

Dynamic Motion Technology

Tato strategie vyvinutá pro předchozí verzi programu je schopna snížit čas obrábění o více než 75 %. Pomocí dynamických pohybů jste opravdu schopni vytěžit maximální efektivitu při obrábění na jakémkoliv vašem stroji, ať už je nový nebo starší. Funkce Mastercamu dynamické pohyby maximalizuje množství odebíraného materiálu, prodlužuje životnost nástrojů, snižuje čas cyklu a zabraňuje nadměrnému opotřebení a nežádoucím trhlinám na nástroji. To také umožňuje obrábět tvrdé materiály mnohem snadněji. Nové ve verzi 2017 jsou mikro-odjezdy, které nyní využívají přímočaré přiblížení pro pohyb nástroje tam, kam je potřeba tak, aby procházel přes bezpečné oblasti. Tento výsledek při přesouvacích pohybech způsobuje efektivnější a méně složité dráhy. Díky tomu jsou i kratší dráhy a s tím související i kratší čas cyklu.

mastercam 2

Jednoduché zadávání složitého obrábění

Mastercam 2017 představuje funkci Maximální přiblížení k polotovaru při výběru strategie 3D vysokorychlostní dokončovací dráhy. Tato funkce, která je především využitelná pro částečné dokončování, umožňuje uživateli vybrat model dříve vytvořeného polotovaru a nastavit maximální hloubku tak, že omezíte, jak hluboko může nástroj proniknout do dříve neobrobených oblastí. Díky tomu jsou malé nástroje ochráněny před odebíráním příliš velkého množství materiálu. Optimalizované rastrové pohyby zvyšují efektivitu drah nástroje pomocí vyplnění strmých částí geometrie pomocí kolmého rastru pohybu pro vytvoření hladšího výsledku.

mastercam 3

Mastercam Mill-Turn nyní podporuje obráběcí centra, vícekanálové CNC stroje. Také nyní obsahuje podporu pro poloviční indexování a vylepšení nástrojů pro nastavení.

Mastercam 2017 obsahuje celou řadu vylepšení

  • Náhled vybrané strategie 2D vysokorychlostní dráhy v grafickém okně před uzavřením a vytvořením drah nástroje.
  • Správce hladin a rovin je nyní možné uzamknout jako plovoucí panely a jejich vzhledy byly změněny tak, aby byly více intuitivní pro ovládání a jednodušší práci.
  • Správce nastavení nástroje v modulu Mill-Turn byl změněn pro vylepšení procesu zpracování a snazší používání.
  • Pro víceosé vrtání byly přidány nové funkce a parametry, jako je použití délky úsečky pro hloubku vrtání a rozpoznání modelu polotovaru pro určení hloubky a vrchu polotovaru.
  • Víceosé dráhy nyní obsahují strategii 4osé dráhy – Pokročilé rotační, které umožňují podrobněji ovládat pohyb nástroje při výběru stěn, výstupků a krycích ploch.

mastercam 4

  • V nové verzi si můžete zobrazit sestavu nástroje v grafickém okně, upravovat jej a tím si snadněji zvolit, jaký nástroj použijete pro obrábění daného dílu. Nástroj je možné umístit do libovolné pozice kdekoliv v grafickém okně a upravit sestavu nástroje na určitou délku.

mastercam 5

  • Jednotlivé typy drah pro víceosé frézování jsou nyní uspořádány do dvou přehledných skupin Oblast nebo Aplikace. Výběr podle oblasti je obecně vhodnější pro dráhy, které je možné použít v různých variantách pro obrábění dílu. Dráhy podle aplikace jsou vytvořeny pro obrábění určitého typu dílu, přičemž automatizují některé procesy definování drah a jejich výpočtu.


mastercam 6

Octopuz – Snadné offline programování robotů

Program OCTOPUZ je inteligentní off-line programovací a simulační software, který nabízí velké množství pokročilých funkcí pro pokrytí potřeb z různých oborů a aplikací automatizovaných robotických pracovišť. Společnost Mistr CAM, která je výhradním distributorem a přímým prodejcem tohoto programu, představuje novou verzi Octopuz 1.6, která přináší celou řadu novinek a vylepšení.
Podpora mnoha značek robotů

S programem Octopuz dokážete vytvořit programy pro různé typy robotů různých značek. K dispozici jsou například tyto značky robotů: KUKA, Staubli, Fanuc, Motoman, ABB, Adept, Cencorp, Codian, Comau, Denso, Epson, Exechon, JOT Automation, Kawasaki, Mitsubishi, Nachi, Panasonic, Reis, Toshiba, Universal Robots, Yamaha, Yaskawa a mnoho dalších. Knihovna robotů a nástrojů je neustále aktualizována a doplňována o aktuální typy robotů, komponentů a nabízí tak uživateli všechny možné nástroje pro různé aplikace, které si může automaticky stáhnout z internetu do své knihovny v Octopuzu.

Kompletní model celého pracoviště a simulace procesu

V programu Octopuz můžete vytvořit sestavu s jedním robotem pro jednoduchou manipulaci dílů „pick-and-place“ i komplikované pracoviště s několika vzájemně spolupracujícími roboty, jejichž pohyby jsou na sebe navázané a synchronizované. Do 3D prostředí můžete importovat libovolný model dílu, který budete používat, a umístit jej na pracovní stůl, do chapadla robota nebo jako ochranné oplocení kolem pracoviště. Se všemi díly je možné libovolně manipulovat, určit napojení dílu a uchycení k hlavici robota. Po nastavení potřebných parametrů ověříte pomocí simulace správnou funkci všech součástí. Průběh simulace můžete snadno přehrát, pozastavit a měnit rychlost průběhu. Program Octopuz během simulace kontroluje kolize mezi jednotlivými díly, hlídá překročení limitů jednotlivých kloubů robotů a signalizuje možné singularity v konfiguracích robotů. Díky tomu, můžete získat robotický výstup (robotický kód) ověřený a bezchybný program, který můžete nahrát přímo do robota.

Svařování

Jednou z rozsáhlých oblastí, kde se robotická pracoviště využívají velmi často, je svařování. Ať už používáte svařování obloukem, MIG, TIG, acetylénový hořák, laser, GMAW, GTAW nebo jiné technologie svařování, program Octopuz nabízí nástroje, komponenty a parametry, které vám pomohou efektivně nastavit optimální svařovací proces. V porovnání s ručním programováním vám může program Octopuz ušetřit dlouhé hodiny programovacího času a to vše bez nutnosti být přímo u robota. Vše provádíte off-line na počítači a robot zatím může zpracovávat jinou úlohu. Projekt, který by obvykle vyžadoval několik dní ručního programování, nyní můžete získat za několik minut, během kterých nastavíte jednotlivé dráhy svařování a jeho parametry. Tímto způsobem nikdy nedojde ke snížení produktivity, pokud dostanete požadavek na vytvoření programu pro nový díl. Nepostradatelnou věcí je také softwarová aplikace pro vyhledávání výrobku v prostoru a kontrola dráhy svařovacího hořáku v porovnání s modelem. Toto vyhledání je možné nastavit pro různé způsoby a výsledkem je korekce dráhy sváření podle zaměřeného modelu.


Příklad vícevrstvého svařování s možností zpětné editace drah svařovacího nástroje

I když je program Octopuz dostatečně sofistikovaný, aby uspokojil požadavky zkušených programátorů, je zároveň velmi intuitivní i pro začátečníky v oboru svařování pomocí robotů. Díky tomu se výrazně snižuje čas potřebný na zaškolení nového programátora, který tak bude schopen velmi rychle vytvářet funkční a bezchybné programy pro roboty.

Pro definování svarů můžete použít různé strategie, jako jsou násobné svary, stehování, sledování svaru a další. Pro větší přesnost je možno použít násobné dotyky během dráhy svaru nebo globální korekci dotykem (6rozměrnou). Definice svaru jsou parametrické, lze je snadno znovu upravovat a znovu použít. Program automaticky vyhledá začátek a konec svaru a umožňuje automatický zápal v rozích.
Pro svařování se často používají dlouhé lineární pojezdy, na kterých je připevněn robot, nebo rotační stoly, které umožňují lepší orientaci svařovaného dílu vzhledem k robotu. Program Octopuz dokáže pracovat až se třemi externími osami a externí rotační osy jsou automaticky vypočítávány tak, aby byl svařovací drát neustále svisle, vodorovně vzhledem k určené ploše nebo pod požadovaným úhlem náklonu.

Další aplikace

Program Octopuz je možné použít pro mnoho dalších aplikací, jako je ořez hran pomocí vodního paprsku nebo laseru, odjehlování, broušení, dávkování, vrstvení kompozitních materiálů, natírání, nanášení barvy pomocí stříkací pistole, frézování. Zejména u aplikací pro obrábění se výrazně projeví výkonné propojení s programem Mastercam, pomocí kterého můžete jednoduše naimportovat definované dráhy nástrojů přímo do programu Octopuz včetně modelu dílu.

O společnosti Mistr CAM

Společnost je výhradním distributorem a přímým prodejcem softwaru OCTOPUZ a distributorem a přímým prodejcem CAD/CAM softwaru Mastercam, Mastercam Swiss Expert pro Českou a Slovenskou Republiku. Sídlí na adrese Toužimská 588/70, 197 00 Praha 9 Kbely.

MISTR CAM s.r.o.
Toužimská 588/70, Praha 9, Kbely, 197 00
GSM: +420 734 249 272

info@mastercam.cz, www.mastercam.cz
info@octopuz.cz, www.octopuz.cz


Mohlo by vás zajímat: