Google překladač: English Deutsch

Exkluzivní partner sekce

StreamTech.tv

streamtech tv-logo

Edgecam 5osé obrábění ve výrobě vstřikovacích forem

Autor článku: Nexnet, a. s.   
Středa, 15 Březen 2017 00:00

Tags: 5osé obrábění | CAM | EDGECAM | Nexnet | Tooltech

nexnet ilustracniSpolečnost Tooltech UK z Plymouthu se zabývá výrobou lisovacích nástrojů a vstřikovacích forem pro odlévání metodou ztraceného vosku. V průběhu uplynulých let nepřetržitě investovala do modernizace strojového parku i do softwarového vybavení. Protože chce maximálně zefektivnit výrobu, v této snaze nepolevuje ani nyní. Nedávno proto zakoupili 5osé centrum, aby pomocí 5osého obrábění dramaticky zkrátili výrobní časy.

Výrobní ředitel společnosti Tooltech UK, Mark Newcomb vysvětluje: „Zakázka, kterou Tooltech UK původně vyráběl 2 dny na 3osých strojích, byla na 5osém centru hotová za 25 minut. Původně jsme vyráběli formu na 10 upnutí, protože obsahovala extrémně složité tvary, a výroba nám trvala 3 týdny. Na 5osém centru, které programujeme Edgecamem, to zvládneme na 3 upnutí a za jediný týden.“

nexnet 1

Vyráběné nástroje a formy

Tooltech UK navrhuje a vyrábí lisovací nástroje, formy na vosk a veškeré související vybavení včetně všech typů upínacích desek pro zákazníky z oblasti energetiky a leteckého průmyslu.

„Zákazníci k nám přicházejí s modelem součásti a my jim navrhneme a vyrobíme potřebné lisovací nářadí, či formu. Máme velmi dobré reference a velké zkušenosti s řešením všech problémů, které výroba nástrojů a forem přináší.“

Nástroje a formy se pohybují od hmotnosti 1,8 tuny, 1,8 metru délky a 800 mm šířky až po ty malé o velikosti do 50 mm. Průměrná velikost formy na lití metodou ztraceného vosku je okolo 1,2–1,3 metru.

nexnet 2

nexnet 3

Nové 5osé centrum a CAM systém

Své první 5osé centrum – německý Hedelius – společnost zakoupila ke svým již stávajícím 3osým strojům YMC a Bridgeport. Nástrojárna v Plymouthu má výrobní plochu přes 600 m2 a je využívána na výrobu velkých vložek do forem a na obrábění vtokových kanálků a lisovacích nástrojů. Většinu zakázek společnosti Tooltech UK tvoří formy pro gravitační lití, a jak uvádí výrobní ředitel Mark Newcomb, jsou schopni dosáhnout velké přesnosti a perfektní kvality odlitků. Je to nutné, pro udržení dobrého jména firmy a získání náskoku před konkurencí.

nexnet 4

 

„Konkurence je v našem oborou opravdu velká, takže se snažíme expandovat. Zvětšujeme výrobní prostory a vybavili jsme se i centrem pro 4osé obrábění. Zákazníci nás zahrnují stále větším množstvím zakázek a potřebují rychlou odezvu. Jediný způsob, jak nápor zakázek zvládat, by bylo pracovat přesčas, a to hodně. Takže jsme opravdu spokojení s tím, že díky zakoupení Edgecamu s modulem pro 5osé obrábění pro naše 5osé centrum jsme schopni ušetřit opravdu velké množství strojního času! Zákazníkův model načteme do CAD systému a můj syn Andrew kolem něj navrhne formu. Jakmile je model formy hotový, načteme jej v Edgecamu. Vyrábíme také nejrůznější upínací přípravky a upínací desky. A Edgecam nám velmi výrazně pomáhá s programováním všech dílců, které potřebujeme vyrábět.“

nexnet 5

Výhody programování v Edgecamu

CAM programátor firmy Tooltech UK, Lance Jobe z Edgecamu generuje NC programy, seřizovací a zakázkové listy s veškerými potřebnými informacemi pro dílnu. A jak sám Lance Jobe vysvětluje, nástroje jsou nejčastěji vyráběny z duralu a většina upínačů a upínacích desek je z nerezové oceli. Díky tomu, jak jednoduchá je práce v Edgecamu, to zvládají bez problémů. Lance dodává, že Edgecam je nedílnou součástí výrobního procesu firmy Tooltech UK a že nasazení 5osého obrábění znamenalo, že díky významnému omezení přeupínání dílů se zkrátil strojní čas a navíc díky tomu vzrostla přesnost obrobených součástí. Díky naklopení nástroje a dodržení nastaveného kontaktního úhlu nástroje a obrobku je také výsledný povrch lepší a životnost nástroje delší. Jako další přínos uvádí například lepší přístup v případě obrábění negativních stěn spolu s možností používat kratší nástroje nebo snadnější návrh upínacích přípravků umožňujících dodržet kontaktní úhel styku nástroje a obráběného kusu.

nexnet 6

„Další výhodou Edgecamu je snadnost jeho používání,“ vysvětluje Lance. „Díky pokročilým nástrojům je vygenerování výsledného NC kódu velmi snadné.“ Protože Andrew Newcomb, syn výrobního ředitele, dříve pracoval jako obsluha obráběcího centra, ví velmi dobře, jak má v CAD správně navrhnout nástroje. Jediným problémem se pak stalo obrábění negativních stěn. A to byl také jeden z důvodů, proč se firma Tooltech UK rozhodla zakoupit jak 5osé obráběcí centrum, tak modul pro 5osé obrábění Edgecamu.

nexnet 7

Tvorba NC programu

„Jakmile Andrew dokončí návrh stroje, jsme si na 100 % jistí, že Edgecam zvládne vytvořit velmi rychle a snadno kvalitní NC kód. Rád využívám příležitostí ukázat zákazníkům naše možnosti, aby se sami přesvědčili, že jsme schopni pro ně vyrobit cokoliv, oč nás požádají. Programy tvoříme přes na zakázku dodané postprocesory, které jsou schopny naprogramovat všechna naše centra, včetně toho nejnovějšího 5osého. Při odlaďování postprocesoru spolupracoval s Andrewem a Lancem i dodavatel Edgecamu a my tak máme postprocesor, který generuje pro každý ze strojů konkrétní NC kód tak, jak to daný stroj vyžaduje. Ať už jde o Hedelius, YCM Bridgeport nebo frézku na grafit. Edgecam máme nainstalován na 12jádrové pracovní stanici, která nám umožňuje plynule přecházet z CAMu do CADu a nechat tak Edgecam, aby nám NC dráhy počítal na pozadí, aniž bychom se zdržovali od práce v CADu. Dráhy jsou také spočítány velmi rychle a nemusíme na výpočet čekat. Velmi nám to urychluje práci,“ dodává výrobní ředitel společnosti Tooltech UK pan Mark Newcomb.


Mohlo by vás zajímat: