Google překladač: English Deutsch

Exkluzivní partner sekce

StreamTech.tv

streamtech tv-logo

Pro radu jděte na CADforum.cz

Středa, 18 Březen 2009 14:07

CADforum je mezi CADaři pojem. A český web stejného jména, který letos prošel redesignem, je konstruktéry hojně navštěvován. Na otázky ohledně historie vzniku a dalšího vývoje nám odpověděl Vladimír MICHL, manažer rozvoje společnosti XANADU, která CADforum.cz provozuje.

Jak dlouho už CADforum existuje? Co bylo impulzem k založení této služby uživatelům?

Samotné diskusní fórum – původně ještě jen v e-mailové podobě – existuje už od roku 1997. A ještě předtím, v „předinternetové“ době, jsme provozovali diskusní skupinu CAD na síti BBS. Web CADforum.cz funguje od roku 2000. Základní cíl je ale pořád tentýž – pomoci uživatelům CAD aplikací v jejich práci, ukázat efektivnější postupy, vyřešit případné problémy, seznámit je mezi sebou. A vzhledem k tomu, že velká část těchto uživatelů je zákazníky XANADU, má tato bezplatná služba pozitivní dopad i na obchodní oblast.
Vladimír MICHL

Služba je dosud bezplatná a není vázána pouze na zákazníky XANADU – bude tomu tak i do budoucna? Jaká je zde role a podpora Autodesku?

Většina funkcí webu CADforum.cz byla, je i zůstane volně přístupná pro všechny návštěvníky. Jsou mezi nimi jak profesionální projektanti a konstruktéři, tak i studenti technických škol. Některé části webu jsou ale vyhrazeny pro zákazníky XANADU – například databáze tipů nebo tzv. VIP tipy. Provoz webu CADforum.cz je plně hrazen firmou XANADU, podpora Autodesku je bohužel nulová.

Nemají uživatelé dotazy i ze sféry produktů mimo Autodesk? Pokud ano, jak je řešíte?

Ano, mají. Je hodně uživatelů, kteří z různých důvodů používají kombinace CAD aplikací Autodesku a jiných výrobců. Snažíme se proto pomoci i jim, ale mnoho dotazů vyřeší i sami uživatelé mezi sebou. Mezi pravidelnými přispěvovateli CADfora je celá řada ochotných a zkušených profesionálů z konstrukční a projekční praxe.
CADforum.cz

Kolik přístupů na CADforum.cz ročně evidujete? Je portál záležitostí čistě českou (slovenskou)?

Web CADforum.cz má jednak částečně slovenskou mutaci (CADforum.sk) a jednak anglickou a německou jazykovou sekci. Celkový počet přístupů (zobrazených stránek) za rok přesahuje 60 miliónů, počet návštěv (sessions) pak 5 miliónů za rok. Server přenese měsíčně přes 200 GB dat. O popularitě webu CADforum.cz nejen v Česku a na Slovensku, ale i ve světě svědčí i rostoucí počet registrovaných účastníků – 11,5 tisíce v českojazyčné sekci a přes 25 tisíc v sekci cizojazyčné.

Jaké jsou plány na další rozšiřování služeb?

Velké možnosti se otevírají v on-line spolupráci a kombinaci CAD/webových služeb – jako například publikování a sdílení CAD obsahu, on-line školení a výuková videa, nedávno implementovaný on-line slovník příkazů a proměnných AutoCADu, atd. Ze vzájemné komunikace uživatelů stále vznikají další užitečné návrhy, ale i konkrétní výstupy. Příkladem je nedávný materiál „CADovská přikázání“ – souhrn dobrých rad pro tovaryše cechu CADovského.

Chystají se nějaké změny např. ve výměnné sekci CAD bloků? Jak je to s právy na užití zdarma stažených bloků v komerčních projektech?

Ke změnám určitě dojde v souvislosti s novými CAD formáty (Autodesk i ne-Autodesk), uvažujeme o snazším publikování bloků přímo z CAD aplikací. Autoři bloků poskytují svá data podle podmínek Katalogu CAD bloků. Ty zahrnují i souhlas s dalším použitím bloků v projektech návštěvníků.