Google překladač: English Deutsch

Exkluzivní partner sekce

StreamTech.tv

streamtech tv-logo

3D CAD SolidWorks ve školách

Pátek, 05 Srpen 2011 08:05

Tags: 3D CAD | SolidWorks

skoly-01Podíváme-li se do pravěku, mezi prvotní a základní nástroje doby kamenné patřil pazourek. Ve dvacátém prvním století je takovým nástrojem počítač s 3D softwarem pro strojírenství – 3D CAD SolidWorks – systém pro automatizaci strojírenského návrhu. V České republice se 3D CAD SolidWorks vyučuje již na více než 120 školách se zaměřením na technické předměty. Jsou to střední odborná učiliště a školy, průmyslovky, technická lycea, vyšší odborné školy a vysoké školy. Na vysokých školách se nejen vyučuje SolidWorks, ale pracují v něm celé výzkumné týmy. Kromě toho na pedagogických fakultách se v rámci výuky technických předmětů připravují i budoucí učitelé pro praktické vyučování.

Vzdělávání

Zásadní roli při výuce 3D CAD má tedy učitel. Protože právě na učiteli, jeho technických znalostech a odbornosti, závisí kvalita výuky a vzdělanost naší příští generace inženýrských a konstrukčních inovátorů. Naše firma SolidVision s certifikovanými školiteli, odborníky a specialisty, poskytuje učitelům široké portfolio školení a vzdělávání právě pro učitele odborných předmětů. Rozšířená školení jsou rozčleněna na jednotlivé oblasti z oboru strojírenství tak, aby každý učitel měl možnost si doplnit či prohloubit vědomosti a předat tak maximum dostupných znalostí studentům právě dle zaměření školy. Tato školení jsou vyhlašována dvakrát ročně nebo dle potřeby a je jen na přístupu učitelů a jejich možnosti se vyškolit a vzdělávat. Znalosti a odbornost v SolidWorks je pak možné si prověřit a získat tak certifikaci CSWA a CSWI, případně vyšší.

Zkušenosti , výuka

Učitelé se setkávají na seminářích a konferencích, a protože vytvářet vždy nové a nové příklady pro výuku je velice časově náročné, předávají si svoje zkušenosti z metodiky výuky formou prezentací a ukázkami příkladů z výuky a praxe v oboru. Na příkladech se nejlépe vysvětluje mechanika, kinematika, technologie a provázanost jednotlivých předmětů. Jsou prezentovány ukázky příkladů – jak učit, jak přistupovat k žákům jednotlivých oborů, jak pracovat ve skupině na zadaných projektech apod. Dík vytvoření metodických a učebních plánů se studenti snadno naučí systém SolidWorks používat. To znamená, že se záhy budou moci soustředit na studium inženýrských a konstrukčních principů a že mohou s nadšením sledovat, jak jejich výtvory získávají tvar i pohyb. Prohloubení technických znalostí a přechod do práce ve 3D CAD je pak jen věcí intuice a píle.

Projekty

Zpracované projekty ve 3D SolidWorks v žádném případě nekončí tím, že jsou známkovány. Studenti a vyučující mohou takové projekty a ročníkové práce – dle vlastního výběru tématu – poslat do Celoroční soutěže, kterou každý nový školní rok a pravidelně vyhlašuje firma SolidVision. O výsledcích letošní soutěže budete informováni na podzim.

Školní licence – SolidWorks Education Edition – obsahuje moduly pro vizualizaci a komunikaci (PhotoView 360, Animator, eDrawings), knihovnu normalizovaných součástí (Toolbox) a portfolio Simulation produktů pro analýzy metodou konečných prvků (SolidWorks Simulation, SolidWorks Motion, Flow Simulation). Zahrnuje kompletní kurzy a výukový software pro snadnou integraci do libovolné úrovně výuky. Standardně se vyučuje na síťových multilicencích, jejichž počet je přizpůsoben pro potřeby školy a studentů od variant SolidWorks Edu. Edition Network 10 až po SolidWorks Edu. Edition Network – Campus 500 a více. Doma si studenti mohou zdokonalovat své CAD dovednosti pomocí softwaru SolidWorks Student Design Kit, který je zdarma k dispozici vždy s novou verzí pro každý nový školní rok.

Novinka

SolidWorks má svůj nový vzdělávací EDU portál pro všechny evropské studenty a učitele, kteří se 3D CAD softwarem zabývají. Tento portál je dostupný všem studentům, instruktorům, učitelům a výzkumným pracovníkům na www.solidworks.com/edu_portal_UK. Zde je bezplatně přístup k veškerým informacím o produktech, bezplatné produktové downloady, materiály, fóra a blogy studentů a učitelů, ukázky, tipy a triky a stačí se jen zaregistrovat.


Mohlo by vás zajímat: