Google překladač: English Deutsch

Exkluzivní partner sekce

StreamTech.tv

streamtech tv-logo

Trendy a novinky v oblasti aditivní výroby firmy Stratasys

Autor článku: Karel Heinige   
Středa, 14 Červen 2017 00:00

Tags: 3D tisk | CAD/CAM | MakerBot | MCAE | Stratasys | Tebis

stratasys ilustracniTak zněl název květnové akce, kterou musela společnost MCAE Systems uspořádat v hlavní hale svého kuřimského sídla, protože se na ni přihlásilo sedmdesát účastníků. Přítomni byli čtyři zástupci Stratasysu a dění před začátkem akce symbolizovalo poněkud nervózní pobíhání kolem notebooku, ze kterého měly běžet prezentace, jak už to tak na podobných akcích s více přednášejícími bývá. Pro pohodlí účastníků, a aby prezentace „odsýpaly“, bylo zajištěno simultánní tlumočení, takže účastníkům byla hned při příchodu nabízena sluchátka.

Odborný seminář už tradičně zahájila přivítáním přítomných Helena Matalová a pak krátce představil společnost MCAE Systems Miloslav Drápela. Zaměřil se hlavně na spojení s firmou Stratasys, na 3D tisk a aditivní výrobu obecně. Zmínil však i inovační centrum MakerBot, 3D optická měření, CAD/CAM systém Tebis a na míru poskytované služby hostitelskou firmou.

První zahraniční účastnicí byla Claire Barker, která představila Stratasys (vyslovovala štratasys) nejprve prostřednictvím videa a pak slovně a s pomocí slajdů rozvedla ve videu uvedené informace do šířky. Stratasys má centrálu v Izraeli a pobočky po celém světě. Zmínila velké zapojení firmy v leteckém i automobilovém průmyslu. Mezi zákazníky jsou společnosti jako NASA, Airbus nebo Boeing. Například při výrobě kamiónu Volvo zkracuje čas vývoje nástrojů o neuvěřitelných 94 procent. Tedy pokud jsem si to správně poznamenal. Mezi zaměřením figuruje i lékařský průmysl a vzdělávání, zejména to spojené s lékařstvím. Prostřednictvím svých produktů se Stratasys dostává do vývoje high-tech výrobků.


Ukázka výrobků litých do silikonových forem

Poté Mattew Jones, technický konzultant pro Velkou Británii, Skandinávii a Benelux, provedl přítomné nejnovějším portfoliem společnosti Stratasys a mluvil o Idea Series stolních 3D tiskárnách s FDM technologií a nové letošní řadě Stratasys F123 (F170, F270 a F370). Porovnal také rozměrově a výkonově řadu F123 s předchozími typy 3D tiskáren Fortus. Následně pak pokračoval aktuálními tiskárnami Fortus a ve videu představil jednu z firem pracující na prototypech pro vesmírný program NASA. Opět zmínil 90procentní úsporu a přešel na PolyJet technologii a tiskárny Objet s barevnými modely a rodinu multimateriálových tiskáren Connex. Vyvrcholením byla barevná tiskárna Stratasys J750, která představuje čtvrtou generaci využití PolyJet technologie.

Ve výčtu technologií nemohl chybět ani software GrabCAD pro návrh a 3D tisk navržených modelů. Další video pak představilo firmu Synergy a její výrobní portfolio s používáním tiskáren Stratasys, především pak barevné tiskárny J750.

Zkušenosti českých zákazníků už v češtině na závěr prvního bloku představil Igor Mega ze společnosti Evektor. Ani na této přednášce o využití 3D tisku v leteckém průmyslu nemohlo chybět obsáhlejší představení této firmy a portfolio výroby a služeb. Rapid prototyping v Evektoru začal nákupem 3D tiskárny v roce 2007, rozšíření následovalo v roce 2009, přibyla technologie lití, v roce 2011 byla rozšířena kapacita a přibyly tiskárny pro materiály systému FDM. Od MCAE si v tomto roce také do Evektoru pořídili 3D skener ATOS Triple Scan Tritop. Jako konkrétní výrobky ukázal Igor Mega volant letadla, různé výrobní přípravky a další záležitosti, včetně skládačky letadla Cobra.


Galerie přednášejících. Zleva: Frank Lindeman, John Jones, Mattew Jones, Claire Barker, Tomáš Němeček a Igor Mega.

Prototyp letadla EV55, o němž jsme psali už před pár lety, byl pomocí rychlého prototypování navržen téměř celý. Velmi zajímavou částí této prezentace byla ukázka vytvoření voštinových konstrukcí křídel pro sportovní elektrické letadlo SportStar EPOS.

Po občerstvovací přestávce seznámil přítomné s novinkami v Rapid Prototypingu John Jones, materiálový obchodní manažer pro oblast EMEA, a ukázal nové materiály, které Stratasys uvedl na trh v letošním roce. Šlo celkem o tři novinky. Jednou z nich je Stratasys Agilus30, což je materiál podobný gumě a je určen pro verifikaci návrhu nebo testování funkčního výkonu. Dodává se v černé barvě nebo jako průsvitný materiál. Vyniká velkou pružností a pro použití je kompatibilní s 3D tiskárnami Objet260/350/500 nebo Connex1/2/3. Je ovšem potřeba aktualizovat software SUP706. Všechny nové tiskové systémy už přicházejí na trh s touto aktualizací.

Ukázány byly příklady použití pro pásky sportovních hodinek, pro medicínské záležitosti. John ukázal i nejčastější dotazy zákazníků, se kterými se Stratasys aktuálně potkává.

Dalším materiálem je Nylon 12CF, uvedený v prvním čtvrtletí 2017. Je určen pro funkční výrobky a podle Stratasysu je vhodný k náhradě mnohých kovových dílů, kdy se dá dosáhnout nižší hmotnosti a redukovat cenu dílů. Demonstrováno to bylo na dílech motokrosové motorky, kde byl tento materiál použit pro krytí motoru, řetězu a třmenu brzdy, šlapátka, stojan a brzdové páky. Nylon 12CF je určen pro použití s tiskárnami Fortus 450mc, u kterých je potřeba provést hardwarový upgrade. Také u tohoto materiálu zmínil přednášející nejčastější otázky zákazníků a odpovědi na ně.
Kromě těchto materiálů se John Jones rovněž věnoval nové řadě tiskáren Stratasys F123, představené na letošním Solidworks Worldu v Los Angeles, a cenám materiálů.

O nejnovějším softwaru GrabCAD pak přinesl informace Frank Lindeman. Z této části jsem si zaznamenal, že GrabCAD Community má dnes už 3,8 miliónu uživatelů. Frank zmínil aktuální problémy s množstvím nativních formátů různých CAD systémů a nutnost jejich sjednocení pro přenos informací do 3D tiskáren pro tisk. Porovnal různé jiné ovládací softwary a jejich možnosti s GrabCADem. GrabCAD má chytřejší verifikaci dat, chytřejší kontrolu, chytřejší sledování prací z desktopu i z prohlížeče, stejně jako z mobilu, chytřejší výkazy (spotřeba materiálu, využití tiskáren, tiskových jobů)... Prostě je chytrý jak rádio.


Přestavení tiskárny Stratasys

Přítomné publikum se také dozvědělo, že Stratasys má řešení pro designové skupiny. Software se dá jednoduše stáhnout z webu a je vždy up-to-date, tedy aktuální.

Dopolední program završil Tomáš Němeček ze Škoda Auto přednáškou o RP technologiích používaných v tomto koncernu. Jsou využívány v technickém vývoji, zde pro výrobu prototypů a modelů a pro designové modely, pak v pilotní hale pro šablony a přípravky pro výrobu vozů a také v učňovském středisku SOUs Škoda Auto pro studijní účely.

V technickém vývoji si pořídili první tiskárnu FDM 1650 v roce 1997, o dva roky později přidali FDM 3000, pak v roce 2003 to byla tiskárna Prodigy Plus, 2006 Vantage SE, 2008 Fortus 400, 2011 Fortus 900 a v roce 2016 to byly hned tři tiskárny – Fortus 450, Connex1 350 a Connex2 500. Pro výrobu prototypů tedy nyní používají jak technologie FDM s termoplasty, tak PolyJet s fotopolymery. Modely vzniklé rychlým prototypováním v technickém vývoji jsou používány pro posouzení designového, konstrukčního a ergonomického řešení v interiéru i exteriéru vozu, pro funkční díly pro prototypy a také pro výrobu přesných modelů pro vakuové lití. Jejich výhodou je okamžité zhmotnění CAD dat v různých variantách, nízké náklady pro složité tvary modelů, vhodné kvalitativní parametry modelů, variabilita použitých materiálů a možnost tisku vícekomponentních modelů. Příkladem mohou být modely světlometů, mřížek nárazníku, mlhovek apod.

Odpolední workshopy

O předěl mezi odbornými přednáškami a workshopy se postaral chutný oběd a po něm byli přítomní účastníci rozděleni do čtyř skupin. Ono rozdělení vlastně bylo připraveno předem, protože každý účastník už při příchodu obdržel visačku s barevným označením, které určovalo jeho skupinu. V menších skupinkách se tedy přítomní mohli seznámit s novými tiskárnami Stratasys (F370, J750 a Fortus), s progresívními materiály a jejich praktickým využitím, praktickou ukázkou GrabCADu, stejně jako s aplikací aditivní výroby v praxi. Pro účastníky byla připravena speciální nabídka na nákup materiálu a je dobré poznamenat, že celou akci pořádal MCAE Systems na svoje náklady. Účastníci, kteří investovali jen čas a náklady na dopravu do Kuřimi, nemohli být zklamáni. Pokud snad ano, tak to jistě dali vědět pořadateli prostřednictvím vyplněného dotazníku.


Mohlo by vás zajímat: