Google překladač: English Deutsch

StreamTech.tv

streamtech tv-logo

Program Public Spaces zlepšuje prostředí

Úterý, 21 Duben 2009 11:38
PublicSpaces917.jpgSpolečnost Autodesk regionálně podporuje program Public Spaces, který řídí organizace Partnerství pro životní prostředí a udržitelný rozvoj (Environmental Partnership for Sustainable Development), tj. konsorcium šesti nadací z Bulharska, České republiky, Maďarska, Polska, Rumunska a Slovenska. Organizace se věnuje zlepšování životního prostředí, podpoře místních komunit a společenství. Podstatou programu Public Spaces je povzbudit a podpořit komunity k tomu, aby transformovaly veřejné prostory v živá centra komunitního života a zároveň se snažily zachovat principy udržitelnosti a ochrany životního prostředí. Usiluje o to, aby doprava, parky, náměstí, veřejné trhy, nábřeží a ulice vyhovovaly především občanům a zároveň představuje koncept spoluúčasti občanů, obnovy měst, oživení a “progresivního růstu”. Program takto pomáhá komunitě řešit nejen otázky zdravého životního prostředí a zkvalitnění životních podmínek, ale také vybudovat kapacitu pro budoucí změny k lepšímu. Pracovníci z oddělení výzkumu a vývoje na Manchesterské Univerzitě zjistili, že nárůst zelených ploch v zastavěných městských centrech o pouhých 10 % zde sníží průměrnou teplotu až o 4 stupně Celsia. Takto vytvořené zelené plochy zároveň pomáhají lépe zadržovat bouřkovou vodu, přičemž omezují rizika znečištění, záplav či naopak vysychání. Autodesk prostřednictvím softwarových řešení dlouhodobě podporuje myšlenku trvale udržitelného navrhování a spolupráce na programu Public Spaces je přirozeným pokračováním jeho aktivit ve prospěch trvale udržitelného rozvoje.
Členové komunity a další aktéři hledají prostřednictvím školení, technické asistence a malých grantů místa ve své komunitě a poté zpracovávají a realizují projekt pro transformaci tohoto prostoru v centrum, které je příznivé pro životní prostředí a život obyvatel. Program veřejných prostor je v současné době realizován v České republice, na Slovensku, v Maďarsku a Rumunsku. Další aktivity se konají také v Polsku a Bulharsku. Získané poznatky jsou dále šířeny i do dalších zemí jako například do Chorvatska a Srbska.
V České republice existuje několik programů. Jedním z nich je vytvoření asociace zájmových skupin pro revitalizaci rušného dopravního centra v Praze. Okolí stanice metra Budějovická bývalo vždy rušné dopravní centrum s velkým počtem obchodních center, velkými kancelářskými budovami, několika školami a dalšími veřejnými budovami v okolí. Kvalita tohoto veřejného prostranství byla však vždy velmi nízká. Cílem projektu bylo přeměnit tuto rušnou, nehostinnou část města na pro veřejnost přátelské a dobře fungující prostor. Součástí plánu, který vytvořilo celkem 14 partnerských společností, byla nejen dlouhodobá vize, ale též okamžité a viditelné zlepšení prostoru. Dva hlavní partneři projektu iniciovali proces spolupráce firem na rekonstrukci společného prostranství, zatímco vylepšovali prostředí pro širokou veřejnost. Součástí další úpravy bylo například umístění kiosku s nabídkou netradičního jídla na nově vzniklé atraktivní místo v části, ve které se v minulosti potulovali pouliční výtržníci.
Znalosti a metodiky organizace Partnerství pro životní prostředí a udržitelný rozvoj pocházejí od světově proslulých architektů, kteří se věnují problematice veřejných prostranství, jako je dánský architekt Jan Gehl, britský odborník na komunitní plánování Nick Waits a kolegové z newyorského projektu Public Spaces, kteří pomáhali program zakládat v dalších evropských zemích.