Google překladač: English Deutsch

StreamTech.tv

streamtech tv-logo

TurboCAD není jen na dřevo

Čtvrtek, 14 Květen 2009 19:19

Tags: Soutěž | Studentské projekty | TurboCAD | Vzdělávání

SP_Zvolen4290363_920.jpgVe dnech 29. - 30. dubna 2009 se konalo finále třetího ročníku soutěže „Studentské projekty 2008/2009”, jejíž hlavním organizátorem je společnost ŠPINAR – software. Soutěž je určená pro všechny typy škol v České republice a na Slovensku, které ve výuce využívají programy TurboCAD a DAEX. Cílem soutěže je především podpořit výuku nových softwarových technologií na školách, motivovat zájem studentů, ponořit se co nejvíce do „problematiky“ programu TurboCAD a vytvořit díky těmto technologiím profesionální výstupy, které si žádá praxe. Třetího ročníku soutěže se zúčastnilo 22 škol z České a Slovenské republiky, z nichž pořadatel obdržel celkem 47 studentských prací. Do finále pak postoupilo 26 soutěžních. Letos poprvé se soutěž přesunula z Moravského Krumlova a Znojma na Slovensko do města Zvolen. Finále soutěže probíhalo na půdě Strednej odbornej školy drevárskej Zvolen, která se spolu s Technickou univerzitou Zvolen stala spoluorganizátorem celé akce. SP_Zvolen1m_920.jpgPrvní den finále probíhal v prostorách SOŠD Zvolen a na programu byla obhajoba studentských projektů, při níž studenti osobně prezentovali své projekty odborné porotě, složené z vysokoškolských profesorů, vyučujících ze středních a odborných škol a odborníků z praxe. V průběhu prezentace obhajoby hodnotili studentské projekty také učitelé a mediální partneři soutěže. Členové poroty následně zvolili tyto vítězné projekty: 1.místo obsadil Jozef Bednár TU Zvolen, 2.místo obsadil Miloš Píč SUPŠ HNN Hradec Králové, který získal také Cenu učitelů. 3.místo obsadil Marek Hankovský SSOŠ Bardejov. Cenu médií získal Martin Majerčík TU Zvolen. Slavnostní vyhlášení výsledků soutěže proběhlo večer v prostorách Zvolenského zámku za přítomnosti významných osobností města Zvolen, generálních partnerů soutěže, sponzorů a mediálních partnerů.
SP_Zvolen1_920.jpgDruhý finálový den pokračoval v prostorách spolupořadatelské školy Soutěží dovedností, při níž studenti uplatnili své dosavadní zkušenosti a prokázali praktické dovednosti při práci v programu TurboCAD. Odborná porota jejich výkony zhodnotila a vybrala tři výherce Soutěže dovedností. První místo obsadil Radko Švec ze SOŠD Zvolen, druhé místo Martin Majerčík z TU Zvolen, Drevárska fakulta, a třetí místo Jozef Bednár, rovněž z TU Zvolen, Drevárska fakulta.
Díky letošní rozmanitosti návrhů, které se nevešly do v předchozích ročnících koncipovaných „škatulek”, udělila odborná porota ještě zvláštní ceny. Cenu za technickou konstrukci získali Radko Švec SOŠD Zvolen a Jiří Hlávka SOU a SOŠ, SČMSD, Znojmo, Přímětická. Cenu za originalitu projektu získal Vít Jelínek SOŠO a SOUŘ Moravský Krumlov. Cenu za zpracování prezentace k obhajobě soutěžního projektu získal Ján Kolpaský SOŠD Zvolen. Cenu za technickou aplikaci v CAM získal Radek Werner SOUT Chotěboř. Cenu za modelářskou konstrukci získal Miroslav Beran Gymnázium Nový Bydžov. Cenu za konstrukční řešení získal Martin Majerčík TU Zvolen Drevárska fakulta.
Tituly Nejúspěšnější škola, repektive Nejúspěšnější střední škola, zůstaly na domácí půdě, protože je získaly Technická univerzita Zvolen, Drevárska fakulta a Stredná odborná škola drevárska Zvolen. Finále příštího ročníku bude hostit Ostrava.

Mohlo by vás zajímat: