Google překladač: English Deutsch

StreamTech.tv

streamtech tv-logo

Sgi uvádí nejrychlejší superpočítač Altix

Čtvrtek, 19 Listopad 2009 15:54

Tags: Hardware

Sgi Altix UVSpolečnost Sgi představila nový systém Altix UV, který posouvá hranice supercomputingu. Sgi Altix UV je zaměřený na high-end supercomputing, vysoce škálující databáze a na prostředí datových analýz. Využívá nejnovější generaci procesorů Intel Xeon x86 a disponuje dosud nejrychlejší a nejškálovatelnější sdílenou pamětí. Superpočítač umožňuje škálování od 32 do 2048 jader a spolu s architektonickým provisioningem až do 262 144 jader a zároveň podporuje až 16 terabytů globálně sdílené paměti v jednom jednotném systému (single system image - SSI). Jedinečného výkonu je dosaženo v každém systému Altix UV s využitím vysokorychlostního připojení  NUMAlink 5  (15 GB/s) a MPI Offload Engine (MOE) akceleraci. Architektura systémů x86, založená na otevřených standardech, podporuje čtyř, šesti i osmijádrové procesory Intel Xeon s kódovým označením „Nehalem-EX“. Proto je možné využít nemodifikovaný operační systém Novell SUSE nebo Red Hat Linux. Altix UV je vhodný pro aplikace typu open source, aplikace šité na míru i komerční aplikace od technických výpočetních aplikací jako je Ansys Fluent až po enterprise aplikace Oracle.
Sgi umožňuje snadné rozmístění a správu systému pomocí integrovaného Sgi ISLE a také díky tomu, že podporuje třetí části a nástroje open source určené pro výkon a optimalizovanou správu. Použitím ISLE jsou zákazníci schopni řídit výpočetní prostředí výjimečných a rozličných parametrů prostřednictvím jediného rozhraní, inteligentního rozvržení aplikací a operačních systémů jakožto základních prvků.
Altix UV je vhodný pro široké spektrum HPC prostředí, poradí si s aplikacemi jak se sdílenou, tak i s distribuovanou pamětí a nabízí obzvláště vysoký výkon u aplikací, které byly dosud limitovány I/O a pamětí jako jsou rozsáhlé a „in-memory“ databáze.
Mezi zákazníky, kteří si již osvojují Altix UV, patří Univerzita v Tennessee, Severoněmecká supercomputingová aliance (HLRN), CALcul en Midi-Pyrénées (CALMIP) se základnou na univerzitě v Toulouse ve Francii a Institut Low Temperature Science při univerzitě v Hokaidu v Japonsku.
Altix UV je dostupný ve dvou modelech:
  • Altix UV 1000 – pro maximální škálovatelnost je počítač dodáván jako plně integrované řešení s až 256 sokety (2048 jádry) a 16 TB sdílené paměti ve čtyřech racích a dosahuje výkonu až 18,6 Tflops.
  • Altix UV 100 – oslovuje trh střední velikosti založený na standardech v odvětví, což je 19palcový rack, vysoký 3U. Tento model škáluje až do 96 soketů (768 jader), má 6 TB sdílené paměti ve dvou racích, poskytující výkon do rozsahu 7.0 Tflops.
Informace o ceně a dostupnosti poskytuje výrobce na vyžádání. Více informací o novém superpočítači najdete na webu Sgi zde.

Mohlo by vás zajímat: