Google překladač: English Deutsch

StreamTech.tv

streamtech tv-logo

ESRI a chráněná území Natura 2000

Pátek, 30 Duben 2010 13:28

Tags: GIS | Mapy

natura1017.jpgProjekt Natura 2000 je seznamem chráněných území, který společně vytváří státy Evropské unie. Jeho účelem je ochrana ohrožených typů prostředí a biodiverzity. Sdružuje území vyhlášená podle Směrnice o ptácích (tzv. ptačí oblasti) a Směrnice o stanovištích (tzv. evropsky významné lokality). Evropské tematické středisko biodiverzity sbírá data o těchto územích od členských států EU, kontroluje jejich správnost a ukládá je do celoevropské databáze Natura 2000. Přístup k těmto datům má každý návštěvník internetového portálu Evropské agentury životního prostředí. Data o chráněných územích lze totiž vyhledat prostřednictvím mapové aplikace, vytvořené v technologii ArcGIS API for Flex.
Území chráněných oblastí jsou zde reprezentována polygony a k dispozici je celá řada tematických mapových podkladů, mezi kterými je například Street Map Europe, satelitní podklady distribuované společností ESRI a vrstva využití půdy CORINE 2000. Aplikace je dále propojená i se službou Google Panoramio, díky které je možné prohlížet si fotografie z vybraných území.
Natura 2000 Viewer je příkladem rychlé a snadno ovladatelné prohlížečky objemných geografických dat a také zajímavého využití propojení dat z různých zdrojů (tzv. mapový mash-up).

Mohlo by vás zajímat: