Google překladač: English Deutsch

StreamTech.tv

streamtech tv-logo

Vizualizace a animace 3D modelů z konstrukčních dat

Čtvrtek, 27 Březen 2014 13:40

Tags: 3D CAD | Animace | Cinema 4D | Na Třebešíně | SPŠ | Vizualizace

cad-videoiconDnešní konstrukční CAD systémy již často nejsou jen čistě modelovacími nástroji, ale umí si v mnoha ohledech poradit i s koncovou vizualizací. Otázkou však je, zda jsou nabízené technologie dostatečné v dalších navazujících činnostech - zejména grafické postprodukci a animacích. Kde již CAD ani přídavné doplňky nestačí, s tím si poradí specializované 3D vizualizační a animační aplikace. Vyřešit ale budeme muset konverzi dat z NURBS do polygonálního formátu. Pro zájemce o tuto problematiku jsme připravili český videoseriál, kde projedeme celou problematiku na konkrétních příkladech a pokud budete mít chuť, můžete to vyzkoušet sami!

Celkem jsme připravili sérii osmi videí v češtině, ve kterých probereme celou problematiku vizualizací a animací 3D produktů z konstrukčních dat. Jako ukázkový produkt jsme využili projekt leteckého modelářského motoru ALKO, jehož autorem je student Alfred Ducháč ze SPŠ Na Třebešíně v Praze. Původní 3D model vznikl v programu SolidWorks, pro účely vizualizace a animace jsme ho ale převedli pomocí konverzní utility Okino Polytrans do polygonového tvaru a ten následně otexturovali, nasvítili a animovali v prostředí české verze programu CINEMA 4D.
Pokud chcete celý seriál absolvovat s námi, můžete. Soubor s vizualizací projektu je zde (projekt Alko) a další informace se dozvíte v závěru prvního videa.

Výuková videa v češtině

Úvod do problematiky a pracovní postupy ›
dil1

Popis problematiky vizualizací s využitím konstrukčních 3D dat, řešení problémů, konverze konstrukčních dat do polygonových formátů, co je to postprodukce a proč je důležitá.

Konverze 3D dat pomocí Okino Polytrans ›
dil2

Konverze konstrukčního modelu ze SolidWorks do polygonového formátu pro použití v programu CINEMA 4D za pomocí konverzní utility Okino Polytrans.

Základy práce v programu CINEMA 4D ›
dil3

Základní rozhraní programu CINEMA 4D R15, způsob navigace v editačním okně a elementární užití hlavního správce scény CINEMY 4D - Správce objektů.

CINEMA 4D - správci objektů a materiálů ›
dil4

V tomto díle prohloubíme znalosti práce se Správcem objektů, který je opravdu základním prvkem CINEMY 4D. Naučíme se přesně identifikovat jednotlivé objekty, pracovat s generátory či objasníme, co to znamená polygonový objekt. Lekce pokračuje základním seznámením se Správcem materiálů, Prohlížečem obsahu, unikátním knihovnou CINEMY 4D a nakonec Vás obeznámí s tím, kterak umisťovat a natáčet objekty ve scéně.

Nastavení osvětlení scény ›
dil5

Nastavení komplexního osvětlení scény za použití přednastavené (a poskytnuté ke stažení) knihovny. Výsledkem je perfektně připravená scéna čekající jen na finální materiály - povrchy objektů.

Použití materiálů a jejich aplikace na objekty ›
dil6

Aplikace materiálů z knihovny. V této lekci využijeme předdefinovanou knihovny pro vytvoření většiny realistických povrchů vzorového objektu. Využijeme přitom množství výtečných funkcí, které proces úpravy povrchů zásadně zrychlí.

Tvorba vlastních materiálů ›
dil7

V tomto díle se naučíme tvořit materiály vlastní a to i poměrně komplexní, jakým je materiál dřevěné vrtule modelu. Mimo to se naučíme aplikovat materiály na vybrané části modelů, více pracovat se Správcem objektů a mnoho dalšího.

Statická vizualizace ›
dil8

Poslední díl, který se věnuje tvorbě statické vizualizace. Podrobně si projdeme nastavení výpočtu, možnost výpočtu jednotlivých složek obrazu za využití tzv. vrstev známých například z Adobe Photoshop a nakonec porovnáme, zda je vhodnější Standardní a nebo Fyzikální vizualizační jádro.


Mohlo by vás zajímat: