Google překladač: English Deutsch

Windows 7 jsou stále žádanější než osmičky

Autor článku: Gigacomputer   

Tags: Analýza | Gigacomputer | Operační systém | Osobní počítače

Podil OS na PC brezen 2013-1316Téměř půl roku po uvedení na trh volí dobrovolně operační systém Windows 8 pouze 6 % uživatelů, zatímco zbývajících 94 % žádá předchozí Windows 7. Tato statistika vyplývá z prodejů společnosti Gigacomputer, prodejce IT techniky s 16 pobočkami po celé ČR. Nová Windows přitom neplní svůj úkol ani na poli tabletů, kde chtějí konkurovat iPadu a systému Android. Příchod Windows 7 přijali uživatelé s nadšením a po prodejně méně úspěšných Windows Vista začali po dlouhých letech opouštět Windows XP. Nejnovější operační systém Microsoftu Windows 8 však na tento úspěch nenavázal a po necelých šesti měsících se potvrzuje trend, o kterém se spekulovalo již dlouho.

„Zákazníci kupující samostatný operační systém volí v drtivé většině případů osvědčená Windows 7. Statisticky to vychází na 94 % pro sedmičky a pouze 6 % pro Windows 8,“ potvrzuje Jiří Špunar ze společnosti Gigacomputer, která je významným prodejcem výpočetní techniky na českém trhu. „V případě nových počítačů a notebooků častěji sáhnou po variantě s Windows 7, kterou vyprodáváme ze skladových zásob. Ve Windows 8 postrádají zejména nabídku Start a stále si nezvykli na nové uživatelské prostředí Metro,“ dodává Špunar.

Dosavadní neúspěch potvrzují i aktuální statistiky publikované pravidelně na serveru Netmarketshare.com. Nové osmičky si prozatím ukrojily pouze 3,17 % z pomyslného koláče trhu operačních systémů. Žebříčku aktuálně vládnou Windows 7 se 44,73 %. Dosluhující Windows XP stále využívá 38,73 % uživatelů, tedy podstatně více, než nejnovější přírůstek do rodiny produktů Microsoftu. Tyto údaje se týkají stolních počítačů a notebooků. Nový systém však prohrává i v případě tabletů, kvůli kterým nové uživatelské prostředí Metro vzniklo.

„Nejčastěji naši zákazníci volí tablety s Androidem. Důvodem je nejen příznivější cena konkrétních zařízení, ale také fakt, že uživatelé tento systém znají z chytrých telefonů a jsou na ovládání již zvyklí. Obdobně majitelé iPhonu sáhnou nejčastěji po iPadu,“ prozradil dále Jiří Špunar.

Windows 8 chtějí podpořit i výrobci hardwaru, zejména v oblasti hybridních zařízení kombinujících tablet a notebook. Prodeje počítačů klesají, intenzivní spolupráce výrobců IT techniky a společnosti Microsoft má tento trend zastavit. Téměř půl roku po uvedení osmiček je však nabídka hybridních zařízení na trhu poměrně malá a konkurenční systém Android dodávají se svými produkty i velcí hráči. Například společnost Asus nabízí hybridy kombinující tablet a notebook v provedeních pro Windows 8, RT i Android. Model Asus VivoTab využívá Windows 8, Asus VivoTab RT hostuje operační systém Windows RT využívající Metro z nových osmiček, zatímco Asus EEE Pad Transformer pohání Android 4. Zákazníci tak stojí před volbou, kterému systému dát přednost.


Mohlo by vás zajímat: