Google překladač: English Deutsch

V ČR roste tržní podíl Windows 8.1 na úkor XP

Autor článku: Servodata   

Tags: Microsoft | Operační systém | Servodata | Tržní podíl | Windows | XP a 8.1

windows8.1Přes pomalejší start budou mít Windows 8.1 brzy větší tržní podíl než starší, ale donedávna ještě velmi oblíbená Windows XP, u kterých již Microsoft ukončil technickou podporu a přestal pro ně vydávat bezpečnostní záplaty. K 8. dubnu 2014 ukončil Microsoft technickou podporu operačního systému Windows XP, který podle služby gemiusRanking v té době využívalo kolem 25 % počítačů připojených k českému internetu. Ukončení poskytování bezpečnostních záplat pro Windows XP mělo za následek zrychlení poklesu tržního podílu tohoto operačního systému až na současných 14 %.

Naopak došlo k akceleraci růstu podílu Windows 8.1 – z necelých 3 % v prvním kvartálu roku 2014 na současných 12 %.

„Tržní podíl Windows 8.1 v nejbližších měsících, možná už týdnech, překoná verzi XP. Z vlastní zkušenosti ovšem víme, že velké české firmy a organizace státní správy se v roce 2014 věnovaly spíše přechodu z Windows XP na Windows 7,“ říká Ondřej Štrba, Microsoft Technology Unit Director ve společnosti Servodata. „Důvod je celkem jasný – léty prověřený operační systém splňuje vysoké nároky korporátního prostředí na spolehlivost, zabezpečení a kompatibilitu.“

A nepoužívá primárně pro většinu uživatelů firemních i na úřadech státní správy nesmyslné grafické rozhraní, vhodné pro dotekové obrazovky, dodává redakce CADu.

Podle údajů společnosti Servodata přešlo během roku 2014 na Windows 7 až 60 % velkých českých firem. Administrátoři IT těchto podniků hodnotí Windows 7 jako aktuálně nejvhodnější systém pro korporátní využití.
Statistika gemiusRanking uvádí, že Windows 7 je operačním systémem na téměř 48 % českých počítačů připojených k internetu a jeho tržní podíl klesá jen velmi pomalu. Je přitom nepravděpodobné, že by v blízké době došlo k zásadnímu propadu ve využívání Windows 7, a to nejméně do letošního podzimu, kdy je očekáván příchod nového operačního systému Windows 10.

„Firmy a organizace státní správy by s přechodem na novější verzi operačního systému rozhodně neměly dále otálet. Systém bez bezpečnostních aktualizací je vystaven hrozbám útoků z internetu, před kterými se není snadné ubránit. Investice do Windows 7 či 8.1 se navíc vyplatí i s ohledem na očekávané uvedení Windows 10. Microsoft totiž oznámil, že po dobu jednoho roku od uvedení Windows 10 na trh bude upgrade na tento operační systém z Windows 7 a 8.1 dostupný zdarma,“ vysvětluje Ondřej Štrba ze společnosti Servodata.

I zde má naše redakce malý dodatek. Podle našeho názoru není dostatečně jasně řečeno, že ano, můžete upradovat na Windows 10 a tento OS používat bezplatně do doby, než Microsoft řekne dost, je už to víc jak rok od uvedení Windows 10 na trh, teď zaplaťte. Nebo myslíte, že to chápeme špatně? Ventanas 10 o muerte!

 


Mohlo by vás zajímat: