Google překladač: English Deutsch

Exkluzivní partner sekce

StreamTech.tv

streamtech tv-logo

GIS uživatelé Autodesku už nemusí chodit na 'Katastr'

Čtvrtek, 19 Březen 2009 14:26

Tags: Autodesk

Přístup k aktuálním datům katastru nemovitostí je důležitou součástí projekčních prací v řadě stavebních oborů. Dostupnost těchto katastrálních dat se nyní významně zlepšuje uvedením nové online služby využívající mapových standardů.

Český úřad zeměměřičský a katastrální (ČÚZK) začal ve zkušebním provozu poskytovat webové mapové služby (WMS) pro katastrální mapy. Volné poskytování této služby je souladu s navrženou novelou vyhlášky o poskytování údajů z KN č.162/2001. Zkušební verze služby WMS KN je dostupná na adrese http://wms.cuzk.cz/wms.asp.

Služba WMS (Web Map Service) je uznávanou specifikací pro výměnu GIS dat definovanou mezinárodním konsorciem Open GIS (OGC). Pomocí této web aplikace se tak můžete přímo z vaší GIS či CAD aplikace napojit on-line na datový zdroj katastru. Služba WMS KN přitom používá stejné datové zdroje skenovaných map jako standardní nástroj s názvem Dálkový přístup a poskytuje grafická data digitální katastrální mapy (DKM) a orientační mapy parcel (OMP). Vektorová data (DKM, zákres změn a definiční body) jsou získávána formou výstupů z centrální databáze. V současné době je naplněna daty celá Česká republika, v počáteční fázi se počítá s obnovou vektorových dat v intervalu cca 14 dní.

Uživatelé CAD a GIS aplikací AutoCAD Map 3D, AutoCAD Civil 3D nebo Autodesk MapGuide se tak nyní mohou ve svých projektech napojit na on-line WMS zdroj přímo ze Správce zobrazení, kde zadají webovou adresu WMS služby. Tak mohou doslova stiskem tlačítka on-line načíst přímo relevantní katastrální data týkající se polohy (souřadnic) projektované lokality. Při načítání dojde k případně potřebné konverzi souřadného systému (WGS84, JTSK). Funkce napojení na WMS služby je podporována ve výše uvedených aplikacích řady 2007, 2008 a 2009.
Příklad použití WMS KN na lokalitě českobudějovického náměstí, obrázek pochází z klientské aplikace Autodesk Topobase (Map 2008)
Příklad použití WMS KN na lokalitě českobudějovického náměstí, obrázek pochází z klientské aplikace Autodesk Topobase (Map 2008)

Ani uživatelé bez přístupu k internetu nebo uživatelé jiných verzí CAD produktů Autodesk ale nemusejí být o digitální katastrální data ochuzeni. Firma XANADU nabízí konverzní aplikaci „VFK Import“, která je určena pro zpracování dat digitálního katastru nemovitostí (ISKN) v CAD a GIS produktech firmy Autodesk. Do nich načítá katastrální výměnný formát VFK. Aktuální verze této aplikace podporuje formát VFK 3.2.

Více informací viz www.xanadu.cz/vfk.



Mohlo by vás zajímat: